Hett i Japan
Unga svenska designerhem är "hot stuff" i Japan. Det familjeägda bokförlaget Jeu de Paume har hittills gett ut tre böcker från Sverige i inredningsserien om artister och designers i europeiska storstäder. Parisiskt bohem-artistisk beskrivs stilen som genomgående gäller för de inspirerande inredningsböckerna Stockholm?s Kitchens, Children?s Room Stockholm och Stockholm?s Apartments.
- Vi skildrar unga designerhem, de flesta vi besökt är tjejer mellan 20 och 35 år, formgivare av något slag, kreativa människor. Jag hittar dem med hjälp av vänner som jobbar inom form och design, eller genom reportage jag läst i magasin.
Yong, som i grunden är kläddesigner och stylist, poängterar att det i bokserien handlar om inredning där smak går före pengar och det just därför är så inspirerande att jobba med.
- Vi besöker hem med massor av färg, detaljer och charmigt hemmagjorda idéer. Det är just det som gör arbetet så roligt, kombinationen lite pengar - mycket kreativitet, som sprudlar i böckerna. Bannlysta är de stela perfekta lägenheterna där man inte ser vem som bor och där man köpt till sig alla säkra kort, säger Yong, som själv bor i en våning i västra Paris där varken PH-lampor eller pilasterhyllor fått tillträde.
Hemma hos Huett
I en av böckerna finns exempelvis bilder från Annika Huett, kreativ konstnär med rötter i Gällivare, som Hemmavid besökte i höstas.
Svensk design är stor i Japan, varje år hålls mässan Swedish Design in Tokyo, där flera av böckernas deltagare också ställer ut sin alster.
Jeu de Paume har även två gallerier, Doux Dimanche, där de ställer ut och säljer ung design av bland annat handplockade svenska formgivare.
Förlaget gav ut sina första böcker fôr fem år sedan. Sedan dess har de gett ut 20 böcker med olika titlar: Barnrum i Stockholm/Paris/London, Ateljéer från Paris och så vidare.
Idén till bokserien kom efter att ägarna till förlaget, Hisashi och Fumie Shimoji, bott flera år i Paris.
- De fascinerades av den totalt annorlunda arkitekturen och livsstilen i Paris och ville dela med sig av sina upplevelser, artisters loft och små lägenheter de varit i - och framförallt visa upp sina vänners universum, som i japaners ögon är en mycket exotisk värld.
Väcker ha-begär
Yong Andersson berättar att den japanska familj som äger bokförlaget är korrekta, mycket trevliga och otroliga arbetsmyror.
- Hisashi är själv fotograf. Jag intervjuar och skriver en text till varje hem. Jag skriver en resumé om deras professionella bakgrund, hemmet de bor i, detaljer de har hemma, vad de inspireras av och deras favoritbutiker/caféer. Alltså intevjuar jag på svenska, översätter till franska, som är vårt gemensamma språk, och sedan översätter de till japanska.
Än så länge är böckerna endast utgivna på japanska, men de väcker ändå ha-begär eftersom böckerna är rikligt illustrerade med inspirerande fotografier.
Böckerna finns hos Designtorget samt Wigerdals värld i Stockholm. De går dessutom att beställa via hemsidan: www.paumes.com
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!