Matz Palmklint och Maria Ros Palmklint och de två barnen bor i en villa på Mjölkudden. Dit flyttade de 2006 och villan har de renoverat. I det kombinerade köket och allrummet på nedre botten kan man räkna till 14 ljuskällor. Matz är belysningsmästare och Maria ljusdesigner, de arbetar med ljussättning på scener poängterar de, men deras kunskap gör förstås att de också tänker på hur de har det med belysningen hemma.
– Jag vill inte påstå att vi gjort någon ritning för hur vi har lamporna här hemma, men visst är det så att vi har gett ljuset en hel del tanke i och med att vi har de jobb vi har, säger Maria.
– Det finns ju de som arbetar med ljussättning i hem och utomhus och det gör ju inte vi. Men vi reagerar ju på ljus och tittar på ljus hela tiden. Hemma har vi det ganska mörkt, det tycker folk som kommer hit och de vill tända. När vi åker bort till andra så släcker vi, säger Matz.
I köket har de spottar under överskåparna och över köksbordet är de tre lamporna, inköpta på Ikea, riktat nedåt mot bordsskivan. Spottarna i köket har dimmer, det har förresten nästan alla lampor i huset.
– Köksbelysningen under skåpen är praktiskt ljus där man jobbar. Man ska inte skugga sig själv som man kan riskera att göra om lamporna är i taket. Där jag ska göra saker ska det vara ljust, som köksbordet där det ska gå att läsa läxor eller tidningen. Lyset är riktat nedåt och är så lågt att det inte ska blända. Vid soffbordet finns också nedåtriktade taklampor med samma syfte, säger Maria.
Deras tankesätt är att ljussätta där det behövs med lågt direkt ljus och lämna delar av rummen i mörker men med mindre ljuspunkter.
– Vi är förtjusta i ljusslingor, de är fina. Man behöver många ljuspunkter i ett rum för att det inte ska vara jobbigt att vistas i. Det lättar upp, säger Maria.
I allrummet hänger det en ljusslinga i ett hörn och vid ett av fönstren hänger en slinga med stjärnor. Att jobba med dekorljus i de mörka delarna av rummet grundar sig i deras arbete med scenbelysning tror de. På en scen arbetar ljusdesignern och belysningsmästaren med konstraster mellan ljus och mörker och det har de tagit med sig hem.
– På en scen arbetar man med ljus där det är viktigt och mörker däremellan. För att det inte ska var helt dött i de mörka partierna sätter man en liten ljuskälla där. Det kan vara en ljus fläck på en vägg till exempel, en övergång mellan de upplysta ljusöarna. Hemma är det kanske en ljusslinga eller någon annan typ av lampa som inte behövs för belysning utan mer som dekor, säger Maria.
Så håller de sig borta från led-lampor säger de.
– Det finns en standard för vilken färgtemperatur som är den rätta. Led-lampor ger för grönt ljus eller för blått ljus, säger Matz.
– Om vi använder led-lampor då har vi gjort ett val att det får vara den färgen, till en dekorlampa kanske, säger Maria.
Led-lamporna utvecklas hela tiden och det kommer sådana som är bättre, och när det gäller lågenergilampor har man kommit längre i att efterlikna glödlapsljus, säger de.
– Billiga lågenergilampor tar för länge att värma upp och även med dem kan ljuset vara för grönt. Men utvecklingen går framåt och det är också så att de som kostar lite mer är bättre, säger Maria.
Hemma hos Ros/Palmklints är det en salig blandning av olika typer av lampor och också lite udda sådana. I deras trappa hänger två lyktor som visar husnummer på fasader.
– Lite arbetsskadad är man väl, men jag tycker att det är kul med lampor. I Stockholm hittade vi de här lyktorna med husnummer på i en låda som skulle slängas och de tog vi hand om. Det är något särskilt med containerfynd, säger Matz.
Hans drömlampa är en gammal fransk gatubelysning. Maria skulle vilja ha en Saturnuslampa, en glaslampa formad som en glob med en glasskiva runt. Men den är svårplacerad.
– Den kräver nog väldigt högt till tak.
Höstens trender när det gäller belysning är lampor i kopparfärgade och mässingfärgade. Och så är kristallamporna tillbaka. Det säger Hjördis Lööf Boudin, säljare vid Ljus och kraft i Luleå. Trenden med lampor i industristil finns fortfarande kvar och lamporna i metall finns både i som blanka och de som är lite grövre.
– Kristallkronorna är tillbaka, men nu finns det fler designer att välja på och i ett mer modernt stuk. Man behöver inte begränsa sig, det går att hänga dem i kök, badrum och hall. Jag tycker att man kan ha dem överallt. Det är också jätteinne med nakna ljuskällor, stora glödtrådslampor, säger hon.
Kunderna hos Ljus och kraft är medvetna och intresset och kunskapen om ljusets betydelse har ökat.
– Inredningsprogrammen på tv har nog påverkat en del, säger Hjördis Lööf Boudin.
Ägaren Jan Wennskog betonar vikten av bra belysning i hemmet.
– Du kan ju ha hur fina tavlor och möbler som helst, om du inte har bra belysning så blir det platt. Belysningen är viktigt det är pricken över i och det är bra med många ljuspunkter, säger han.