Här får valparna lära för livet

Intresset för Luleå brukshundklubbs valpkurser ökar och Duo var med på en av dem. Luleå brukshundklubbs Ulrika Bejker håller i kursen.– Mitt bästa råd till nyblivna hundägare är det att bestämma sig för några regler och hålla fast vid dem. Det är nyckeln till ett bra liv för både hund och ägare, säger hon.

Foto: Göran Ström

Norrbottens län2015-01-24 05:00

Det är lite kyligt i Luleå brukshundklubbs lokal i Notviksstan. Deltagarna i valpkursen sitter med jackorna på och under bordet ligger valparna. En av dem raspar i golvet för att ta sig fram till kompisen för att leka. Det är dock förvånansvärt tyst i lokalen och svårt att tro att det ligger sju små valpar under bordet, de hörs knappt. Ulrika Bejker är instruktör i brukshundsklubben och den som håller i kursen. Hon pratar lite kring hundens utvecklingsfaser och hundägarna tar kaffe från termosen och bullar som Ulrika tagit med sig.

– Kursen går ut på att visa att du som hundägare är hundens stjärna och bättre än all leverpastej eller oxfilé i världen. Det du har att använda är händerna, rösten och kroppsspråket. Känner du någon gång att du är för trött att ta kommandot, låt det vara då, säger Ulrika.

Hon ger rådet att bestämma några få regler och gränser som man ska hålla, det kan vara att hunden inte ska hoppa och inte skälla vid dörren.

– Tänk igenom dem noga, tänk: vad kan jag klara i femton tjugo år. När du bestämt dig, var konsekvent.

När hon haft genomgången och delat ut material är det dags för de praktiska övningarna, men först ska valparna kissa. Hundägarna har med sig filtar och egna vattenskålar till valparna. De sätter sig i en halvcirkel runt Ulrika. Hon instruerar hur de ska klappa och stryka hunden för att lugna den.

– Man klappar den över huvudet, öronen och pannan och massera mellan ögonen.

Den första övningen går ut på att ägaren och valpen ska gå ett varv runt de andra. Ulrika instruerar om hur ägaren ska få kontakt med sina valpar.

– Säg något som låter positivt, någon ramsa eller så, som Alfreds ”du och jag Emil”. Hemma hos oss har vi använt ”SM-guld, Sm-guld, SM-guld”.

Hundarna går ett par varv var och det är inte alltid så lätt som det kanske kan verka för husse och matte att fånga sin valps intresse bland de andra hundarna i sällskapet.

Aslan är fem månader och finsk lapphund. Ägarna Simon Andersson och Johanna Johansson har redan jobbat en del med sin valp. Aslan promenerar ganska lydigt bredvid Simon och tittar uppmärksamt på honom. Det finns nämligen godis att få.

Simon och Johanna går på valpkursen för att Aslan ska få träffa andra hundar, att de ska få tips och råd hur de ska vara med sin hund och att de ska träna på saker de inte tänker på annars

– Det som är viktigt är att han lär sig är, stanna och inkallning förstås. Vi kanske går fler kurser när han blir stor. Vad det blir för kurser beror på vad han kommer att tycka är roligt att göra, säger Johanns.

En sak som Aslan inte är bra på är att vara ensam hemma. När de går så gnäller han.

– Det är det vi lägger ner mest tid på nu, att träna honom på att vara ensam.

Paret kommer från Varberg och flyttade till Luleå för att plugga, Johanna industriell ekonomi och Simon arkitektur. De valde Luleå tekniska universitet för att de tyckte om skidåkning och då, för fyra år sedan, var bägge två inne på att göra en svensk klassiker.

Innan de valde en finsk lapphund tog de reda på allt de kunde om rasen, det är en vallhund som gillar att röra på sig och det passar Simon och Johanna. Simons föräldrar har hund och de fick råd av dem.

Aslan gillar vintern och när vi går ut springer han glatt och nosar i ystert i snön. Han drar i kopplet och det är något de vill träna bort.

– Vi har fått tipset att när han drar ska vi vända och gå åt andra hållet. Vi får väl se om det hjälper, säger Johanna.

Simon och Johanna har redan börjat uppfostra Aslan och han har bland annat redan lärt sig att vänta på maten.

–  Även om han är ett matvrak så får han vänta till vi säger till innan han får äta. Då sitter han och tittar på maten och på oss tills han får klartecken, säger Simon.

Ulrika Bejker håller i valpkurser för Luleå brukshundklubb.

– Det är så vansinnigt roligt att kunna vara med och påverka människor så att de får att bra liv tillsammans med sin hund.

När Ulrika ska förklarar valpkursens syfte säger hon att den är social träning för valparna och för ägarna handlar det om att lära sig kommunikation och relation med hunden och att träna lite fostran. Ulrika håller också i kursen Att köpa hund, som handlar om de förberedelser som man ska genomgå innan man skaffar en hund.

– Det vanligaste felet en valpköpare gör är att man väljer en valp som är söt och inte har tänkt efter på hur mycket arbete och motion den behöver eller inte tänkt på hundens mentalitet. Innan man skaffar hund är det viktigt att man tänker igenom vilken ras som passar i familjen och läser på om de olika raserna. Om du till exempel har lite tid och småbarn kanske du inte ska köpa en ras som är mycket krävande när det gäller motion och arbete.

När man sedan bestämt vilken ras som passar ska man noga ta reda på om uppfödaren är seriös.

– Jag tycker att man ska åka till kenneln och träffa de vuxna hundarna för att se att de verkar vara bra hundar. Helst ska man träffa tiken innan man köper valp.

Ulrika har egna hundar, två spanska vattenhundar.

– Jag har haft labradorer tidigare, spansk vattenhund är lika dem i lynnet men av mindre format. De gillar att vara ute och jobba, men de kan vara nöjda med att ta det lugnt i familjen. De är också bra för att de inte släpper hår.

Kan man lära gamla hundar?

– Ja, det kan man. Om man lägger ner tillräckligt med tid och är mer envis än hunden.

Hon berättar om när hennes vuxna labrador plötsligt började skälla när han lämnades i bilen. Hon åkte då runt för att hitta ställen med separat in- och utgång för att kunna upptäcka att han skällde.

–  Jag behövde ju två dörrar, han satt ju och spanade efter mig mot dörren där jag gick in, och tystnade när han såg mig. Då kunde jag ju inte komma åt skällandet.

När hon kom ut och han skällde satte hon sig argt i bilen.

– Men när han var tyst fick han godis. Jag sade: tyst och snäll får karamell. Jag fick hålla på länge men till sist slutade han att skälla. Det handlar om tålamod, om att vara konsekvent och hur bestämd man är på att uppnå sitt mål.

Luleå brukshundklubb Till blivande hundägare

uFirar 80-årsjublieum i år, har cirka 400 medlemmar

uBrukshundsklubb ger valpkurser om åtta träffar samt en veterinärföreläsning.

uKursliteratur är ”Allmän lydnad” av Inki Sjösten och Ann-Marie Folkesson

uKursen tar upp enklare vardagslydnad, lättare hundsjukvård, hundens behov, hundägaransvar, vara en god ledare och ensamhetsträning.

Andra kurser:

Allmän lydnad

Agility

Rallylydnad

Lydnad

Spår och sök

Freestyle- program till musik

K9 nosework – sök på olika dofter

Goda råd från Ulrika

Ta reda på allt om rasen.

Tänk på vilken tid du har med hunden.

Undersök uppfödare och deras renommé.

När du har valpen:

Tänk igenom vilka regler ni ska ha i familjen.

Fullfölj konsekvent det som är bestämt.

Tänk igenom vad du vill ha hunden till så att den får ett bra hundliv tillsammans med dig

Om något blir fel:

Sök hjälp fort

Skäms inte

Ta inte regler från vem som helst, det finns så många ”experter”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!