Haparanda.
På tisdagen presenterade Rädda Barnen sin årsrapport över barnfattigdomen i Sverige. Enligt organisationen lever 232.000 barn i Sverige, vilket motsvarar 12,1 procent, i ekonomisk utsatthet.
Skillnaderna är stora mellan länets kommuner. Piteå noteras för den lägsta siffran, 6,2 procent, medan i Haparanda handlar det om 16,8 procent. Luleå hamnar på 76:e plats i landet med 8,3 procent efter bland annat Kiruna, Gällivare och Pajala.
Mest utsatta är barn till ensamstående föräldrar och barn med utländsk bakgrund. Var tredje barn med utländsk bakgrund lever i ekonomisk fattigdom, konstaterar organisationen Rädda Barnen. Motsvarande siffra bland barn till föräldrar födda i Sverige är 5,5 procent.
Av rapporten framgår att i 215 av landets 290 kommuner har barnfattigdomen minskat sedan förra mätningen 2011.
– Kommunerna är centrala i arbetet mot barnfattigdom, eftersom en stor del av välfärden organiseras av dem. Därför vill vi lyfta fram kommuner i år som är engagerade i detta arbete, och hoppas att de kan inspirera andra, säger Carin Johansson, ordförande Rädda Barnens distrikt i Norrbotten.
Av landets samtliga län är det bara två län som har en lägre andel av familjer som lever under ekonomisk utsatthet än Norrbotten. Det är Hallands län och Västerbottens län.