Gunilla och Peter Olofsson flyttade in i huset i november 1998. Lösvirkeshuset från 1974 som värmdes upp med direktverkande el skulle bara två månader senare sättas på hårda prov. I januari 1999 drabbades kusten av rekordkyla med temperaturer under -40 grader.
I Sundom visade termometern -47.
Elradiatorerna fick arbeta hårt under de första åren och Peter och Gunilla var under den här tiden väldigt tacksamma för att huset hade öppenspis med gjutjärnsinsats. Totalt förbrukade de cirka tio kubik ved per år. Vedeldningen minskade elförbrukningen som ändå drog iväg till 25-26 000 kilowattimmar.
2007 bestämde sig Peter och Gunilla för att konvertera till vattenburet värmesystem och bergvärme. De valde samtidigt att satsa på solenergi.
– Jag hade hört att det kunde bli permafrost nere i borrhålet och permanent tjäle. Det hade kunnat innebära försämrad effekt. Nu använder vi solfångare och en plattvärmeväxlare för att skicka ner solenergin i hålet och återladda berget, berättar Peter.
Solfångaren på den röda enplansvillan är inte stor. Bara 8,6 kvadratmeter. Den köptes som byggsats som Peter skruvade ihop på marken innan han lyfte upp den med traktor och fäste den i plåttaket. Rören i solfångaren är fyllda med värmebärande vätska som värms upp av solstrålarna och leds ner till pannrummet och den 500 liter stora ackumulatortanken som värmer upp varmvattnet i hushållet.
All överskottsvärme hamnar i borrhålet.
Många är skeptiska till att solenergi fungerar på de här breddgraderna, men det är nonsens enligt Peter och Gunilla. Det har de fått bevis för. I dag är deras totala elförbrukning 13 500 kilowatttimmar.
– Vi är jättenöjda med hur det fungerat och det känns skönt att inte behöva fundera över elförbrukningen, säger Peter.
Solfångaren ger ingen energi mellan november och februari. Då får bergvärmen arbeta ensam. Men redan i mars är energiproduktionen igång igen på familjen Olofssons tak.
Solljuset är som mest effektiv under våren berättar Peter.
– Det är snön som reflekterar solstrålarna. Faktiskt så får vi ut mer av solfångaren under mars-april än under sommaren när solen skiner dygnet runt.
Vedförbrukningen har halverats till fem kubikmeter per år. Nu handlar det bara om utebastun, badtunnan, grilleldning och göra upp eld i öppenspisen för stämningens skull.
– Det är bara myseldning nu för tiden, säger Gunilla och skrattar.
Sedan tidigare har familjen Olofsson en installerat en värmeväxlare i samband med att ventilationssystemet förnyades. Den återanvänder den varma inomhusluften och hjälper till att hålla ner den totala elförbrukningen.