Halverade sin elförbrukning

De bytte värmesystem och minskade kilowattimmarna – rejält. Lösningen var en kombination av bergvärme och solenergi.– Vi är jättenöjda med hur det fungerat, säger Peter Olofsson.

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbottens län2014-04-19 04:48

Gunilla och Peter Olofsson flyttade in i huset i november 1998. Lösvirkeshuset från 1974 som värmdes upp med direktverkande el skulle bara två månader senare sättas på hårda prov. I januari 1999 drabbades kusten av rekordkyla med temperaturer under -40 grader.

I Sundom visade termometern­ -47.

Elradiatorerna fick arbeta hårt under de första åren och Peter och Gunilla var under den här tiden väldigt tacksamma för att huset hade öppenspis med gjutjärnsinsats. Totalt förbrukade de cirka tio kubik ved per år. Vedeldningen minskade elförbrukningen som ändå drog iväg till 25-26 000 kilowattimmar.

2007 bestämde sig Peter och Gunilla för att konvertera till vattenburet värmesystem och bergvärme. De valde samtidigt att satsa på solenergi.

– Jag hade hört att det kunde bli permafrost nere i borrhålet och permanent tjäle. Det hade kunnat innebära försämrad effekt. Nu använder vi solfångare och en plattvärmeväxlare för att skicka ner solenergin i hålet och återladda berget, berättar Peter.

Solfångaren på den röda enplansvillan är inte stor. Bara 8,6 kvadratmeter. Den köptes som byggsats som Peter skruvade ihop på marken innan han lyfte upp den med traktor och fäste den i plåttaket. Rören i solfångaren är fyllda med värmebärande vätska som värms upp av solstrålarna och leds ner till pannrummet och den 500 liter stora ackumulatortanken som värmer upp varmvattnet i hushållet.

All överskottsvärme hamnar i borrhålet.

Många är skeptiska till att solenergi fungerar på de här breddgraderna, men det är nonsens enligt Peter och Gunilla. Det har de fått bevis för. I dag är deras totala elförbrukning 13 500 kilowatttimmar.

– Vi är jättenöjda med hur det fungerat och det känns skönt att inte behöva fundera över elförbrukningen, säger Peter.

Solfångaren ger ingen energi mellan november och februari. Då får bergvärmen arbeta ensam. Men redan i mars är energiproduktionen igång igen på familjen Olofssons tak.

Solljuset är som mest effektiv under våren berättar Peter.

– Det är snön som reflekterar solstrålarna. Faktiskt så får vi ut mer av solfångaren under mars-april än under sommaren när solen skiner dygnet runt.

Vedförbrukningen har halverats till fem kubikmeter per år. Nu handlar det bara om utebastun, badtunnan, grilleldning och göra upp eld i öppenspisen för stämningens skull.

– Det är bara myseldning nu för tiden, säger Gunilla och skrattar.

Sedan tidigare har familjen Olofsson en installerat en värmeväxlare i samband med att ventilationssystemet förnyades. Den återanvänder den varma inomhusluften och hjälper till att hålla ner den totala elförbrukningen.

Solenergi Familjen Bergvärme

uEn solvärmeanläggning värmer vatten med hjälp av solen. Varmvattnet kan användas för tappvarmvatten eller som ett tillskott till uppvärmningen i huset. Solvärmt varmvatten kan även användas till poolen eller för att värma och torka ut fuktiga husgrunder.

uSolvärme kan svara för hälften av en normalfamiljs årliga varmvattenbehov. Då används ett standardiserat solvärmesystem där 4-6 kvadratmeter solfångare är anslutna till en varmvattenberedare med runt 300 liters volym.

uTanken förses även med en elpatron för att värma vattnet när solvärmen inte räcker till. Till den här typen av värmesystem används så kallade kombisystem som normalt består av 8-12 kvadratmeter solfångare anslutna till en ackumulatortank med 500–750 liters volym. Till tanken ansluts även en panna (oftast ved eller pellets). Ett kombisystem anpassas och dimensioneras efter aktuellt värmebehov och den värmepanna du har.

uEn förutsättning är att du har ett vattenburet värmesystem. Passa på när du ska byta värmepanna och ta hjälp med dimensionering av din lokala installatör eller en solvärmeleverantör.

uKombisystem passar också bra i panncentraler för bostadsområden och mindre fjärrvärmesystem, speciellt i kombination med biobränsle.↔Källa: Svenska energimyndigheten

Namn: Gunilla, 44, kokerska. Peter, 46, snickare. Två utflugna döttrar, 19 och 22 år.

Bor: Sundom, tre mil utanför Luleå.

Hus: Lösvirkeshus från 1974.

Boarea: 250 kvadratmeter med garage och ekonomidel.

Energiförbrukning: 13 500 kilowattimmar.

Uppvärmning: Bergvärme, solfångare och öppen spis med gjutjärnsinsats.

uBergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden och grundvattnet med en cirkulerande vätska i en slang i ett borrhål.

uBorrdjupet är oftast mindre än 200 meter och avståndet mellan två borrhål ska minst vara 20 meter. Är avståndet mindre finns det risk att de två borrhålen påverkar och kyler varandra. Det går att ta ut 30-50 watt per meter borrhål.

uFör att du ska vara säker på att få hålet till bergvärmepumpen borrat på ett bra och säkert sätt ska du anlita en certifierad borrare. Certifieringskraven har utarbetats av Sveriges Geologiska Undersökningar, SGU, i samarbete med uSvenska brunnsborrares branschorganisation och Sveriges avantiborrares förening. Krav ställs på erfarenhet, kunnande och försäkringar.

uFör att få installera bergvärme måste du ha tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Tillståndet måste sökas av fastighetsägaren i god tid före installationen påbörjas.

uEn bergvärmepump är effektiv och underhållsfri. Tänk dock på att värmepumpen gör dig beroende av el, vilket gör dig sårbar om du skulle drabbas av ett längre elavbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!