Grillning det ryker om

I den vanliga grillen till vänster förbereds kolen, som sedan läggs  i behållaren som hänger vid sidan av smokern.

I den vanliga grillen till vänster förbereds kolen, som sedan läggs i behållaren som hänger vid sidan av smokern.

Foto: Erik Simander

Norrbottens län2015-07-17 05:00

Skillnaden mellan barbeque och vanlig grillning är att tillagningen sker med indirekt värme med låg temperatur under lång tid. Kycklingvingar blir klara på cirka 3,5 timmar, tjocka revbensspjäll och hel kyckling tar ungfär fem. Tillagningstiderna är inte så kinkiga, blir det en timme till gör det inget.

– Köttet blir mört, smakrikt och saftigt, berättar Rikard Stenberg.

När de sätter igång smokern är det inga små mängder mat som tillagas i den stenbergska anordningen.

– Det tar så lång tid att laga maten så det är lika bra att laga mycket på en gång, säger han.

Släkt och vänner bjuds in till matfesten och det som blir över vacuumförpackas och fryses in.

För att vara riktigt exakt börjar han redan kvällen innan med att förbereda rätterna. Kyckling och kycklingdelar får ligga i saltlake över natten, revbensspjällen i en kryddblandning.

Rikard Stenberg har ett passionerat intresse för detta med mat och särskilt barbeque. Han har själv importerat sin smoker –­ eller amerikansk rökgrill som den ibland kallas på svenska – från långgrillningens hemort Texas, och han har byggt om den så att den fungerar bättre. Han har provat de flesta träslag som ger smak till röken och han har genom åren experimenterat med olika kött, såser och tillbehör.

Smokern står på baksidan av huset, bredvid altanen som rymmer ett rejält bord och stolar, en hängmatta och en hammock. Matlagningen äger rum på fina dagar och kan med fördel varvas med att ligga i hammocken och läsa kokböcker. Rikard Stenberg har ett antal att välja bland – 400 stycken, säger han.

Hur fungerar då en smoker? Den ser ut som en vanlig avlång grill med lock, med en behållare på ena sidan där den glödande kolen och vedbiten som ger smak till röken läggs. Värmen och röken leds in genom ett rör till det som ska lagas, som ligger på ett grillgaller. En balja vatten under tar bort lite av strålningsvärmen.

Tillagningsproceduren kallas barbeque eller BBQ. En smoker är inte nödvändig, men underlättar tillagningen.

– Det går att grilla med indirekt värme i en klotgrill också. Man lägger glöden på ena sidan och köttet på den andra. Det är dock inte lika lätt att reglera temperaturen, säger Rikard Stenberg.

En termometer sitter utanpå smokern och den ska visa 100–125 grader. Varje gång man öppnar locket sjunker temperaturen, så det är inget som ska göras för ofta. En gång var 40:e minut ungefär brukar Rikard Stenberg titta efter att det finns tillräckligt med glöd, att temperaturen är okej. Sista halvan av tillagningstiden penslar han kanske köttet lite med någon god sås.

Han märker på röken som kommer ut från skorstenen när det är dags att ägna sig lite åt matlagningen igen.

– Det ska småpyra och röka. Det går åt tre–fyra påsar grillkol per gång, berättar han.

För att hålla värmen bra bör en smoker vara rejäl. Rikard Stenbergs väger mellan 150 och 200 kilo. De flesta varianter som finns på den svenska marknaden ger han inte mycket för, de är oftast för lätta.

Den ved som ger smak åt röken, hickory till exempel, läggs i blöt först.

– Det ska vara bitar, ofta får man bara flis, och det blir inte lika bra. Ved från äppel-, päron- eller körsbärsträd går också bra, liksom björk.

Några tips?

– Köp kvalitetskött. Rumstemperera köttet före grillning och låt det vila en stund när det är klart. Stekpincetten är ett praktiskt verktyg. Det går bra att grilla fisk också, en laxsida tar bara cirka 45 minuter.

Recept Rikard Stenberg

Beer can chicken

2 liter vatten

2 deciliter rårörsocker

1 deciliter salt

6 matskedar vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

En nypa kryddpeppar

4 kryddmått mald svartpeppar

4 kryddmått vitlökspulver/vitlökssalt

2 tesked Liquid Smoke

En hel kyckling och kycklingvingar

Sjud upp allt till saltlaken utom Liquid smoke. Den tillsätter man sedan när laken svalnat tillsammans med kycklingvingarna och den hela kycklingen. Detta får stå svalt i kylen över natten eller minst tre–fyra timmar.

Sedan träs den hela kycklingen på en öppnad ölburk med öl i. Den blir alltså både ångkokad inifrån och rökt utifrån i smokern. Kycklingvingarna tar cirka tre timmar, den hela kycklingen cirka fem timmar i smokern i 100–125 graders temperatur.

Rätten går också att tillaga i en rymlig klotgrill med indirekt värme.

Revbensspjäll

3 matskedar stötta/krossade gula senapsfrön

1,5 matsked mald chilipeppar, gärna av chipotletyp

1 tesked salt

2 matskedar rårörsocker

0,5 tesked mald ingefära

Kungen av rib’s, kamben – det vill säga benen från kotlettraden på grisen. Det går bra med vanliga tunna spjäll också men kamben (baby back ribs) är godare, mörare och köttigare. Kör man med tunna spjäll kan man be att få dem ”St Louis-style”, det vill säga att man

låter såga bort den tjockare delen som innehåller mycket brosk och fett. De får sedan ligga i kryddblandningen över natten – en så kallad ”rub”.

Viktigt är att man tar sig tid och river bort membranet från baksidan av spjällen, det gör dem både godare och trevligare att äta på så sätt.

Mop sauce

2,5 dl ketchup

1 matsked chiliflakes

0,5 dl farinsocker

2 matskedar sockerrörssirap

0,5 tesked finmald svartpeppar

4 pressade vitlöksklyftor

2 matskedar worchestersauce

1 tesked Liquid Smoke

Koka upp och låt sjuda på svag värme i ca 30 minuter, tillsätt en tesked Liquid smoke när den svalnat av. Pensla under de sista tre timmarna av tillagningen.

Servera spjällen och kycklingen med till exempel kokta majskolvar, ugnsrostade grön­saker och potatis. Vitlökssmör är gott till.

Färsk lök i foliepaket

Lägg in ett antal färska gula lökar med en bit av blasten kvar i ett foliepaket med en redig klick smör, några varv på vitpepparkvarnen och lite flingsalt. Förslut paketet och låt det endera ligga nere i glöden eller uppe på grillgallret beroende på hur varm grillen är. Färdigt efter 15–20 minuter beroende på värmen och hur stora lökarna är.

Ugnsbakade gula lökar

1 lök och en baconskiva per person

Olivolja, rosmarin, vitlök, vispgrädde, parmesanost

Grundreceptet från Jamie Olivier som tillbehör till en ugnsstekt köttbit, som Rikard modifierat. Lite pilligt men kanongott, säger han.

Skala en hyfsat stor gul lök per person, men undvik gärna de allra största lökarna – de har en förmåga att ha börjat dela på sig och falla isär.

Sjud dem försiktigt i ca 20 minuter och låt dem svalna lite. Holka ur lökarna och hacka ca 75 procent av det urgröpta, släng resten. Fäst en skiva bacon runt varje lök, använd en tandpetare utan smak för att få den att sitta fast.

Fräs försiktigt en hackad skiva bacon i lite olivolja, tillsätt lite hackad vitlök och lökhacket. Fräs en liten stund utan att det bränns och tillsätt en rejäl näve finhackad färsk rosmarin (bladen från 2–3 grenar). Fräs ytterligare några minuter och rör då och då. Slå sedan i 3–4 matskedar vispgrädde och cirka 1 dl finriven parmesanost. Dra kastrullen från värmen och rör ihop lökröran.

Fyll lökarna med röran och ugnsbaka dem i 175 graders värme i 10–12 minuter, ta ut dem och strö över mer finriven färsk parmesan och baka dem 5–8 minuter till.

Ålder: 55 år

Bor: Rutvik

Familj: Hustrun Siv och den finska spetsen Trixie, tio månader

Yrke: Support och försäljning på Compodium International

Dröm: Att skriva kokböcker. Har redan skrivit två romaner, dock ännu ej utgivna.

Förebilder: ”Landslagskocken Gert Klötzke är enormt duktig. Leif Mannerström är en drömgäst vid matbordet. Jonas Borssén – jag har alla hans kokböcker.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!