Gräsligt gott

Köksträdgårdens doldis hamnar sällan i fokus.

Omelettrulle smaksaatt med gräslök och fylld med lax.

Omelettrulle smaksaatt med gräslök och fylld med lax.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Norrbottens län2012-06-02 06:00

Den är lätt att ta för given, men svår att leva utan. I dag hyllar vi gräslöken och kom ihåg att vara generös när du strör den över soppan, salladen, potatisen eller smörgåsen.

Torsk, gräslökskräm & räkor
Lättlagad & fräsch försommarmat

4 portioner, 30 min

2 krukor eller knippen gräslök
1 1/2 dl crème fraiche
salt
250 g skalade räkor
2 dl solrosskott
1 knippe rädisor, skurna i kvartar
2 msk kallpressad rapsolja
1/2 citron
600 g torsk, MSC- eller KRAV-märkt

1) Häll hett vatten över gräslöken i en sil, pressa ur vätskan och sila. Vispa upp crème fraiche med elvisp och vänd försiktigt ner cirka 1/2 deciliter av den gröna vätskan. Smaka av med salt.
2) Blanda räkor, solrosskott, rädisor, rapsolja och saften från citronen.
3) Ångkoka fisken i en ångkoksinsats, en pastainsats eller i ett durkslag över sjudande vatten i cirka 7–10 minuter tills innertemperaturen blir 45–50 grader eller tills fisken precis vitnat.
4) Lägg upp fisken på tallriken med räksalladen bredvid. Ringla över gräslökskrämen. Dekorera med raspat citronskal. Servera med kokt färskpotatis.


Gräslöksomelett med lax
Här ger gräslöken både färg och smak

4 portioner, 45 minuter

1–2 krukor eller knippen gräslök, finskuren
4 ägg + 2 msk vatten
riven muskot
nymalen peppar
salt & smör
150 g rimmad lax, skivad
1 dl philadelphiaost
2 tsk dijonsenap
1 citron, skalet

1) Vispa ihop ägg, vatten och gräslök men spara lite av gräslöken till garnering. Tillsätt muskot, peppar och salt.
2) Hetta upp smör i en teflonpanna. Häll ut smeten så tunt som möjligt. Ta bort pannan från plattan när omeletten börjar stelna på ovansidan. Låt svalna.
3) Stjälp försiktig över omeletten på en plastskärbräda med den stekta sidan uppåt. Blanda philadelpiaost, senap och rispat citronskal och bred på omeletten. Täck med laxskivor. Rulla ihop omeletten till en tajt rulle med hjälp av plastfilm. Låt vila i kylen en halvtimme.
4) Skär i tjocka skivor, ställ på högkant och strö över extra gräslök.


Vichyssoise med gräslök
En kall soppa känns helrätt så här års

4 portioner, 30 minuter + nedkylning

2 krukor eller knippen gräslök
cirka 500 g potatis
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 stor purjolök
olivolja
1 1/2 l grönsaksbuljong
1 1/2 dl torrt vitt vin
salt & nymalen svartpeppar
1 1/2 dl grädde

1) Skala och skiva potatis, vitlök, gul lök, purjolök och hacka hälften av gräslöken. Skölj av potatisskivorna i ett durkslag.
2) Fräs alltsammans i en stor gryta med en skvätt olivolja utan att det tar färg.
3) Slå på buljong och vin, krydda med salt och peppar. Låt koka i cirka 25 minuter tills potatisen ramlar sönder. Mixa med mixerstav.
4) Häll i grädden, mixa ett par sekunder till och smaka av. Låt svalna och ställ soppan i kylskåp ett par timmar.
5) Strö över resten av gräslöken. Servera med nybakat surdegsbröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!