– Idag kompromissar jag inte om jag hittar något jag verkligen vill ha. Då köper jag det, säger hon.
Direkt foten passerar tröskeln in till Elin Tingvalls lägenhet är det tre saker som sticker ut; mönster i svart och vitt, samt färgerna grönt och gult.
– Jag skulle nog kalla min stil grafisk och en blandning av gammalt och nytt. Och ja, just nu är det väldigt mycket prylar i grönt och gult, berättar hon.
Sakta men säkert har ett hem byggts upp från grunden, sedan den fruktansvärda natten för drygt ett år sedan. En del av Elins alla fynd och arvegods fanns som tur var på annat håll; retrosoffan och fåtöljen från mormodern, köksbordet Elin själv byggt, och de tre köksstolarna med snurrfunktion – men den fjärde gick upp i rök.
Faktum är att en utomstående aldrig kunnat ana den sorgliga bakgrunden, för hemmet är så inbjudande som det bara kan vara, trots att Elin menar att många av möblerna är temporära lösningar.
– Jag blandar mycket gammalt och nytt, så saker kanske inte sticker ut lika mycket som de skulle ha gjort i ett renodlat retrohem. Sedan ändrar jag gärna utseendet på saker så de passar min stil. Det randiga skåpet är till exempel ett hopkok av IKEA-skåp och knopp och ben från Mio, som jag målat om, berättar hon.
Med enkla medel som färg och tapet får många av Elins fynd, både nya och gamla, en lätt makeover. Men genom stenkoll på olika köp- och säljsidor för retroprylar lyckas hon också komma över saker i rätt nyans från början. Två exempel är den klargula ishinken och väckarklockan, ett annat den gröna hallspegeln från GT.
– Det har blivit ganska svårt att fynda begagnat till ett vettigt pris idag, för efterfrågan är hög. Men gula saker är jag fortfarande ganska ensam om, berättar Elin.
Och till skillnad från många andra är det även virtuella loppisar som ögnas igenom, och till hjälp har hon likasinnade vänner som tipsar Elin om fynd hon kan tänkas gilla.
– Oftast ramlar jag ju över saker av en slump, men jag tror också att de flesta är på ständig jakt på det ultimata fyndet. För mig personligen är det en Ägget-fåtölj av Arne Jacobsen eller en Berså-servis eller några domino-vaser av Stig Lindberg, berättar Elin.
I väntan på att de önskningarna ska slå in nöjer sig Elin dock med att utöka sin samling av kobra-telefoner och att göra om de fynd där form men inte färg, och vice versa, stämmer. En del saker formar hon dessutom helt själv från grunden; Elin har alltid haft en estetisk ådra och efter bild och form-linjen på gymnasiet läste hon sedan keramik och måleri parallellt med en träutbildning. Dessutom har hon studerat inredning, design och arkitektur på högskolenivå.
– Jag har alltid brunnit för hela designprocessen, från skiss till färdig produkt, både vad gäller möbler och prylar. Jag ser den färdiga produkten innan jag ens börjat, och det roliga är att väldigt enkla medel kan få en pryl att se helt annorlunda ut, ge den helt nytt liv.
Tanken har slagit henne att låta sitt skapande även flytta hem till andra.
– Det vore en dröm att en dag ha något eget, att sälja det jag skapat själv. Men där är jag inte idag, säger hon.
Det dagliga mötet med inredning genom sin anställning på Mio är i dagsläget dock mer än tillräckligt inspirerande för att tillfredställa Elins passion för möbler och detaljer.
– Det är fantastiskt att få jobba med mitt stora intresse. Det är verkligen jätteroligt, säger hon.
Och precis som Elin märker av högre konkurrens och stigande priser på loppisavdelningarna, tycker hon sig också se att allt fler visar ett större intresse för hur deras hem ser ut. Alla vet däremot inte alltid hur de ska göra för att hitta den stil som passar dem, eller hur de ska få ihop helheten. Därför faller det ofta på Elins lott att hjälpa kunder att hitta just deras stil, ett uppdrag som hon uppskattar lite extra.
– Jag har ju en ganska egen stil, men för den skull är det är inte alls svårt att sätta sig in i någon annans önskemål om hur de vill ha det. Jag är väldigt bred i vad jag tycker om, men det betyder inte att jag personligen vill ha det i mitt hem, fortsätter Elin.
Det finns en liten detalj som enligt Elin står mycket högre i kurs än att följa inredningstrender till punkt och pricka.
– Det viktigaste tycker jag, är att hem ska vara personliga. Det ska synas vem som bor där, säger hon.