När Jessica Frej var tolv år tappade hon all ork. Hon rasade i vikt, växte inte som hon skulle och hade ständig magknip. Under en skidsemester klappade hon ihop totalt. En envis mormor släpade med henne till läkaren och gav sig inte förrän alla tänkbara tester hade gjorts.
Det visade sig att hon led av celiaki, det vill säga glutenintolerans. Sedan den dagen var hon hänvisad till butikernas glutenfria sortiment, vilket hon snabbt tröttnade på. Att fika med kompisarna blev något av en plåga.
– Det finns en gräns för hur många mandelbiskvier, havrebollar och skumraketer man orkar sätta i sig. Jag längtade alltid efter en god macka, säger hon.
När hon tussades ihop med Maria Blohm, som börjat utbilda sig till bagare men drabbats av mjölallergi, började det hända saker. De analyserade de glutenfria bröd som fanns och konstaterade att de var hårda och smuliga och väldigt sällan särskilt goda.
Och även om sortimentet blivit större på senare år tyckte de inte att det hade blivit bättre. Samma mjölmixer användes om och om igen. De började titta på andra alternativ och laborerade hejvilt innan de fick fram ett antal vettiga bröd.
– Vi satt på helspänn framför ugnen och väntade och blev själva förvånade över hur saftiga och goda bröden blev när vi väl hittade rätt. Det är konstigt att ingen ifrågasatt sortimentet tidigare. Vi har bara använt oss av råvaror som finns i helt vanliga matbutiker, säger Maria Blohm.
I boken Nytt bröd – baka gott utan gluten (Ica Bokförlag) förekommer ingredienser som ris, majs, bovete, fiberhusk, havre och psylliumfrön. Allt tillåtet för glutenintoleranta.
– Det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt är en autoimmun sjukdom, ingen allergi. Det betyder att kroppen bryter ned sig själv, vilket kan vara riktigt farligt i längden, säger Maria.
Båda är rörda över mottagandet som boken har fått. Att första upplagan sålde slut i ett nafs ser de som ett bevis på ett uppdämt behov.
– Många har verkligen saknat gott bröd. Om man inte är tvungen väljer man ju inte att äta äckligt bröd frivilligt. Det är dessutom många som tål gluten som gillar våra bröd. Det tar vi som ett gott betyg, säger Jessica.
– Plus att de är lätta att baka. Degen vispas ihop och behöver inte knådas, så det blir väldigt lite disk. Eftersom det krävs så mycket vätska för att binda ihop degen blir bröden dessutom extra saftiga och hållbara, berättar Maria.
Hon är övertygad om att många skulle må bättre av att äta mindre vetemjöl, som är den största boven i glutendramat.
– För hur man än ser på det så är Sverige ett brödland utan dess like. Vi äter otroligt mycket bröd och alla skulle tjäna på större variation.
Samtliga recept är hämtade ur boken Nytt bröd – baka gott utan gluten (Ica Bokförlag).