Glas-klara konstnärer

En vårvinterdag 2007 satt de två vännerna på ett renskinn och pratade drömmar. Tre år senare startade de glashyttan i Arjeplog och nu, sex år senare tar de farväl – hälsa och familj går först. – Vi har haft otroligt kul, men nu går vi vidare, många erfarenheter rikare, säger Sarah Öjbrandt.

Foto: Thea Holmqvist

Norrbottens län2016-09-10 06:00

De lärde känna varandra genom sina respektive partners 2006, när Sarah flyttade till Arjeplog. Utbildad till glasblåsare på gymnasiet i Kosta fanns en förhoppning om en egen hytta, och när Yvonnes kontorsjobb plötsligt omplacerades till Stockholm tog idén fart på riktigt. Några år senare tog de båda steget från idé till verklighet och startade Sveriges nordligaste glashytta.

– Vi kastade oss ut, egentligen. Helt utan fallskärm. Vi visste ingenting om marknadsföring eller företagsekonomi, men vi hade ett enormt stöd hemifrån, berättar Yvonne.

Som lärling till Sarah tog hon klivet in i en glasblåsares värld.

– Det var fantastiskt att gå från kontorslandskapet till en sådan kreativ miljö, säger Yvonne.

Och för Sarah var det en dröm att få jobba med hantverk – något hon haft en passion för sedan barnsben.

– Det var otroligt roligt, både för oss och för Arjeplog. Vårt mål var både att sätta Arjeplog lite mer på kartan, att skapa en attraktion och ett kulturutbud för besökare, men också bidra med en butik att köpa unika presenter i för invånarna, säger Sarah.

I sex års tid har de nu arbetat sida vid sida i den fyrtiogradiga värmen. Med inspiration från naturen har de designat glasverk som ripor, älgar och blommor. En del verk smyckas i ädelmetaller, andra blir ett virrvarr av vitt och grönt, som norrskenet.

Men att driva ett litet företag innebär många fler uppdrag än att bara forma produkten.

– Vi är ju två personer som fått dela på alla roller, från vaktmästare till designer, till säljare, orderpackare, ekonomiansvarig, säger Yvonne.

– Det är ett fantastiskt jobb, men det sliter fysiskt och framför allt psykiskt. Jag har tänkt på verksamheten konstant och nu har vi båda nått en punkt där det inte riktigt är värt det, säger Sarah.

Men med tillökning i familjen och en sjukskrivning till följd av en hjärtinfarkt har duon nu valt att avveckla sin verksamhet. Familjen och hälsan går före. Men att det skulle vara en dröm som gått i kras är det inte tal om.

– Nej, det är ett beslut som känns helt rätt. Det känns mest tråkigt för Arjeplog, vi har känt oss som en viktig del i att hjälpa till att lyfta orten. Men personligen så känns det spännande att se vad som väntar härnäst, säger Yvonne.

– Det hade varit fruktansvärt om jag gått omkring med tanken att jag aldrig mer kommer få jobba med glas. Men den tanken har jag inte. Möjligheten finns ju att hyra en hytta vid något tillfälle och blåsa helt för vår egen skull. Det behöver inte vara slut, jag tror inte ens det skulle vara möjligt för mig att helt göra slut med glaset, säger Sarah.

Med sig efter de sex åren som egenföretagare tar de erfarenheterna och ett stärkt självförtroende.

– Vi har lärt oss otroligt mycket. Och vi har visat för oss själva att fastän vi egentligen inte visste någonting om att driva eget företag, så har vi lyckats. Om du vill så kan du. Och det gör att oavsett vad som väntar nu, så känns det som att jag kommer kunna få vilket jobb jag vill, bara för att mitt självförtroende blivit så mycket bättre. Det finns ingenting jag ångrar med det här, bara en rolig tid att minnas, säger Sarah.

Norrskensglas

Verksamheten har både skapat produkter, sålt dem och tagit emot besökare som varit nyfikna att lära sig om, eller prova på, glasblåsning.

Efter sex år avvecklas nu företaget, och de produkter och den utrustning som är kvar får alla nya ägare.

I skrivande stund planerar de att ha dörrarna öppna till slutet på september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!