Friköp sänkte bokostnaden
Medlemmarna i bostadsrättsföreningen Kotten i Haparanda köpte loss sina villor och sänkte boendekostnaden rejält. - Det blev 2.500 kronor billigare i månaden, säger Tore Hjorth, föreningens ordförande fram till upplösandet.
- Vi flyttade hit 1999 och året efter blev jag invald i föreningens styrelse. När jag 2002 valdes till ordförande så tog jag en titt på ekonomin i föreningen.
Den nyblivne ordföranden fann att ekonomin var god men upptäckte också att föreningen inte amorterat på huslånen sedan de byggdes 1986. I stället lånade föreningen ut det årliga överskottet till förvaltaren HSB.
- Vi lånade ut pengar till 3,5 procents ränta medan föreningen betalade 7,5 procents ränta till banken för huslånen, berättar Hjorth.
Långsiktigt arbete
Då många föreningar med bostadsrätt i villa tampats med dålig ekonomi ville Hjorth mota Olle i grind och föreningen sade upp lånen till HSB. Då tändes också idén om att köpa loss de 25 villorna i kvarteret.
Projektet att friköpa villorna satte igång och den före detta polisen Hjorth lade ner mycket tid på undersökningsarbetet.
- Det är inte alldeles enkelt, stadgar ska gås igenom, ekonomin ses över, avtal för bredband och kabel-TV göras om, och så vidare.
Att avstycka tomter behövdes inte i det här fallet, vilket annars är vanligt. Dessutom måste naturligtvis medlemmarna vara villiga att genomföra friköpet. Om inte total enighet råder direkt, krävs att minst hälften är positiva vid en första årsstämma, påföljande stämma ska minst 75 procent vara för ett friköp.
Information viktig
Enligt Hjorth var det fem bostadsrättsinnehavare som var för friköpet vid det första informationsmötet. Efter hand ökade intresset och enligt ordföranden är nyckeln att informera medlemmarna.
- Det är oerhört viktigt att informera fortlöpande så att alla känner sig lugna och trygga.
När det var dags att köpa loss villorna var samtliga positiva till affären, och i november förra året blev friköpet verklighet. Villorna värderades av mäklare och köptes till marknadsmässigt pris för att undvika reavinstbeskattning.
- Vi räknar att medlemmarna sänkt sina boendekostnader med minst 2.500 kronor i månaden vardera. En bra affär, slår entreprenören Hjorth fast.
Likvidator
Föreningen anlitade Anki Båving-Kankaanranta, Luleå, som likvidator för att inte gå vilse i det snåriga regelverket. Hon är jurist och har specialiserat sig på bostadsfrågor.
- Jag har jobbat just med dessa frågor i tio år och det har blivit vanligare med friköp på sista tiden, berättar hon.
Båving-Kankaanranta, som för övrigt är uppvuxen i Haparanda, berättar att det tidigare oftast handlade om föreningar som hamnat på obestånd och därför upplöstes. Oftast skedde det på bankens initiativ och om möjligt avskrevs de tidigare lånen vid affären.
- Nu handlar det istället om att man vill få ner boendekostnaderna. Förutom att man slipper avgifter till förvaltaren så får en privatperson göra ränteavdrag, vilket inte en bostadsrättsförening får göra. Dessutom får privatpersoner i allmänhet låna till en lägre ränta, säger hon.
Den renoveringsboom som brukar kallas "Timell-effekten" har nog också gjort sitt och gemene man (och kvinna) är nog mer benägen att fixa och feja på sin egen kåk än föreningens villa.
FAKTA/Så går det till:
Innan man fattar beslut om friköp av husen bör man göra ekonomiska bedömningar av förutsättningar och effekter, både för föreningen och bostadsrättshavarna. Eventuella skattekonsekvenser måste beräknas, friköpspriser tas fram, fysiska och juridiska förutsättningar måste kontrolleras och boendekostnadskalkyler bör tas fram. Ofta måste en en avstyckning av föreningens fastighet ske innan friköp kan genomföras. w Vanligtvis genomförs friköpet genom att man lägger ned föreningen via likvidation. Ibland sker friköp endast av en del av husen i en förening, ett så kallat partiellt friköp. Då kvarstår en restförening som lever vidare. w Beslut om friköp fattas av föreningens medlemmar vid föreningsstämma. Omröstningsregler för beslut finns i bostadsrättslagen. Reglerna är olika beroende på om friköpet leder till likvidation, eller om enbart ett partiellt friköp ska genomföras. w Själva likvidationen och fastighetsförsäljningen styrs av särskilda lagregler. Efter likvidationsbeslutet ersätts styrelsen av en likvidator som genomför friköpet och avvecklingen. Föreningen och stämman lever vidare tills slutredovisningen av föreningen är klar. Slutligen avregistreras föreningen hos Bolagsverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!