Från lamning till garn och kött

De ska bli kuddar, fårskinn i barnvagnen, kött på bordet och garn som förvandlas till allt ifrån konstverk till sockar.Josefins vardag präglas av fåren och lammen och de förädlade produkter som blir resultatet av dem.

Mamma Britta samlar ihop ullen som bland annat ska skickas till ett spinneri.

Mamma Britta samlar ihop ullen som bland annat ska skickas till ett spinneri.

Foto: Eija Dunder

Norrbottens län2013-10-26 04:23

Ullen samlas i drivor på betonggolvet och klippmaskinen jobbar sig effektivt genom fårets päls. När klippningen av såväl ull som klövar är klar tar Josefin tag i djuret och lotsar det tillbaka in i fållan. Pappa Peter baxar iväg nästa får till klippning medan mamma Britta samlar ihop ullen i stora säckar. Den skickas till en textilkonstnär och till ett spinneri men lite sparar Josefin och Britta själva.

Det är ett digert och tungt arbete att klippa hela fårskocken och den lilla gruppen arbetar effektivt, ackompanjerade av ett idogt bräkande från hundratalet får och lamm. Martin Larsson, som själv är fårbonde, säljer sina klipptjänster till andra och när han är på plats vill de hinna med så många djur som möjligt.

Alla tacklamm som inte ska gå till slakt utan sparas för avel står färdigklippta i en fålla till vänster. De är speciellt utvalda utifrån deras kroppskonstutition och ullkvalité.

– Man vill ju hela tiden förbättra aveln och här finns inte utrymme för speciella favoriter, även om man såklart kan fästa sig lite extra vid vissa djur, säger Josefin som tillsammans med sin mamma Britta är den som driver lammgården i Svensbyn, en gård som varit i familjens ägo sedan 70-talet. Här drev Josefins föräldrar en mjölkgård fram tills nya EU-regler och krångliga krav på dokumentation kändes så besvärliga att Britta och Peter la ner verksamheten. Fåren som fanns på gården blev kvar, men de var mycket färre då, för nästan 20 år sedan.

Britta hade i långa perioder andra jobb vid sidan om gårdsarbetet.

– Jag har bland annat jobbat på studieförbund och på bank men aldrig kunnat släppa fåren helt.

Tur var väl det eftersom Josefin, som återvände till föräldragården och föräldrahemmet när Britta och Peter byggde ett nytt hus åt sig själva, bestämde sig för att också bli fårbonde.

Egentligen är hon utbildad agronom och jobbade tidigare på Hushållningssällskapet med EU- och växtodlingsrådgivning. När barnen kom kändes arbetsdagarna långa och får var ju så roliga att Josefin bestämde sig för att satsa på livet som bonde istället. Ett nytt fårhus byggdes och fårskocken utökades rejält.

– Jag bestämde mig för att göra det här på riktigt. Jag har alltid hjälpt mamma med fåren men nu tog jag över gården som enkild firma.

Lammen som ska gå till slakt är ute på bete, liksom baggarna Rutger, Uffe, Kalle och Bullen. De är för övrigt de enda som har namn, tackorna heter bara ett nummer som berättar vilket år de fötts och som vilket lamm i ordningen.

När Josefin stiger in i baggarnas hage tillsammans med döttrarna Stina och Fanny säger hon att baggarna är jättesnälla och sällskapliga men hon aktar sig ändå noga för att vända dem ryggen.

– De är trots allt baggar och man vet aldrig om de får för sig att börja stångas.

Alla lamm föds i april. Baggarna släpps lös bland tackorna under en begränsad tid, mellan allhelgonhelgen och trettondagen, just för att samordna lamningsperioden. En bagge per 35-40 tackor stängs då in tillsammans.

– Kring den 20 april lammar det som värst, då har jag fullt upp med att agera barnmorska, säger Josefin och berättar att det viktigaste är att lammen kommer med frambenen först.

Arbetsuppgifterna på gården växlar i takt med årstiderna. Vårens lamning följs av sommarens arbete med att ta in foder som ska ensileras och nya stängsel som ska byggas. Hösten är klippningens och slaktens tid. Det gäller att få fram fårskinn inför julförsäljningen som är högsäsong för just skinnen.

Under vintern jobbar Josefin och Britta en hel del i den kombinerade ateljén/butiken. Där har de spinnrock och symaskiner och här tillverkas både eget garn och kuddar som sedan säljs i gårdsbutiken.

– Mamma stickar sjalar med handspunnet garn som hon växtfärgat och jag syr kuddar. Vi har inrett en liten pysselhörna till barnen också, de gillar att sitta med här när vi jobbar.

Josefin har såklart inrett sitt hem med mysiga fårskinn och familjen äter mycket får- och lammkött. Det är ingen tvekan om att hon verkligen gillar sina får och när Josefin ska förklara vad grejen med att vara fårbonde egentligen är svarar hon såhär:

– Jag delar min tid mellan får och barn och även om det är mycket jobb så får jag mycket tid med familjen och jag styr min tid helt själv.Och så är det stor variation i arbetsuppgifterna – det blir (nästan) aldrig tråkigt!

0920/262832

Josefin Lundberg.

Ålder: 35.

Familj: David, 34, lastmaskinsförare, Kajsa, 7, Stina, 5 och Fanny 1 1/2. I familje ingår också bordercollien Frost.

Bor: På en gård i Svensbyn.

Gör: Lammproducent/fårbonde.

hemsida: eufåria.se

Britta Lysholm

Ålder: 62.

Familj: Peter, 62 och utflyttade barn med familjer.

Bor: På en gård i Svensbyn.

Gör. Lammproducent/fårbonde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!