Köerna till en studentbostad i Luleå är långa och flera nyblivna studenter förväntas få bo på vandrarhem även i höst. Studentantalet på LTU har ökat de senaste åren och byggandet av studentbostäder har inte hängt med.
– En hel del får bo inneboende och på vandrarhemmen. Förhoppningen är att alla ska ha fått något annat boende till våren, säger Johan Albihn.
Nytt för i år är att fler privatpersoner hört av sig med uthyrningsrum, tack vare en marknadsföringskampanj för att få fler att hyra ut till studenterna.
Allt ifrån sommarstugor, extrarum och vanliga lägenheter annonseras ut på studenternas egna bostadsförmedling Studentbostadservice.
– Vi jobbar hårt med att få till boenden för studenterna, ett annat alternativ är pendling från andra kommuner, till exempel Boden, säger Johan Albihn. För de vanliga studentlägenheterna som Studentbostadsservice förmedlar gäller oftast ett års väntan och ännu längre kö är det på Lulebos studentlägenheter.
– Det ringer väldigt mycket nu, men det är liten chans att få en lägenhet hos oss, det krävs kötid. Idag förmedlade jag ett rum med kokskåp på Porsögården. Den på första plats där har 1366 dagar i kön, säger Ann Pettersson, bostadsförmedlare på Lulebo.
På Klintbacken har tre studenthus uppförts de senaste åren och fler är på gång. När Kuriren besöker är det lugnt på gårdsplanen. Lydia Rehnström som läser till sjuksköterska har bott här sedan 2011 och är glad för sin etta på 25 kvadrat. Hon stod i kö i ett halvår innan hon fick lägenheten.
– Jag bodde hemma hos mamma i Piteå ett tag för att jag inte fick någon lägenhet. Nu känns det skönt bara att ha någonstans att bo.
Mäklarstudenten Emelie Degerman har varit och kollat på sin lägenhet för första gången. Hon har tidigare pendlat från Skellefteå, i början av juni ringde hon till bostadsförmedlingen och flyttar in på Klintbacken om några veckor.
– Jag hade jättetur, de nya studenterna hade inte fått sina antagningsbesked när jag ringde, så det fanns en lägenhet ledig.
Pendlingen från Skellefteå har gått bra, när det varit mycket att göra har Emelie Degerman kunnat sova över hos en kompis i stan, men det känns ändå skönt att ha nära till skolan.
– Det blir mer praktiskt att flytta hit och kunna fokusera på studierna.