Det växer så det knakar i byn Rantajärvi, knappt två mil norr om polcirkeln. Genom en egen odlingsmetod har Anders Wuotila på familjeföretaget Wuotila bär och grönsaker, lyckats odla fram förstklassiga grönsaker för leverans i hela Norrbotten. På gården odlas kålrot, morot, vitkål, salladskål, broccoli och blomkål. Och i år har skördarna slagit nytt rekord.
- Vi har fått pröva oss fram och det har gett resultat. Salladskålen är min stolthet, vi är nog de enda så här långt norrut som klarar av att odla den. Och i år har vi kunnat skörda rekordtidigt, vi är en dryg månad tidigare, säger han.
Fiberduk ingår i Anders Wuotilas recept på lyckad grönsaksodling. Den fungerar som ett växthus och skyddar plantorna mot både frost och skadedjur. Att mylla plantorna vid planteringen minskar också risken att drabbas av den annars så skadliga kålflugan. Metoden har därför lett till ett minskat användande av bekämpningsmedel.
Starkare och bättre
- Vi driver upp plantorna från frö och det har också visat sig vara effektivt för att minska svinnet och det ger starkare och bättre plantor. Det är genom att vi har full kontroll på hela kedjan från frö till leverans i butik, som vi kan leverera grönsaker av första klass, menar han.
I två stora byggnader på gården har man packlager och kylrum. Under de 28 åren företaget funnits har skördarna ökat så pass mycket att man blivit tvungen att bygga ut dem tre gånger. Men kylrummen är nödvändiga för att snabbt få ner temperaturen på grönsakerna efter skörd. Tack vare det kan företaget leverera lokalt odlad kålrot året om.
- Vi har avtal att vi ska kunna leverera förstaklassgrönsaker som håller minst tio dagar i butik och vara helt fläckfria. Det har visat sig att om vi kyler ner grönsakerna direkt efter skörd så håller de sig mycket bra. Kylan gör att vi också kan hålla ett visst lager och alltid kunna leverera till kunden, säger han.
180 ton
Ute på åkern står morotsskotten i prydliga rader. På nio hektar odlingsmark skördar Anders Wuotila varje år ungefär 180 ton närproducerade grödor. Han var med och grundade företaget för 28 år sedan och berättar att det egentligen inte var tänkt att det skulle bli så stort.
- Jag och min far byggde sommarstuga här i Rantajärvi. Vi tyckte det var synd att en del av marken låg oanvänd så vi funderade på vad vi skulle göra av den, vinbär verkade enkelt att odla. Ingen av oss hade någon som helst erfarenhet av odling. Men sedan prövade vi grönsaker, berättar han.
Både skördar och grödor har varierat under åren. Vissa år har han fått kassera det mesta av skördarna, men han har också tagit fasta på erfarenheterna. Han medger att det inte varit helt lätt att odla i det tuffa klimatet. Från början fanns ungefär 30 grönsaksodlare i regionen. I dag är de inte fler än tio och de flesta odlar i växthus och småskaligt. Han välkomnar fler grönsaksodlare till området.
- Nu finns det ett recept på hur man kan göra. Vi har bevisat att det faktiskt går att odla storskaligt och kunna leverera förstklassiga grönsaker året om. Men jag tror att det här är gränsfall, högre upp i landet än såhär vet jag inte om det går att odla, säger han.