Det har väckt en viss uppmärksamhet, det runda huset på Kronan. Många som tar en biltur i området har saktat in för att titta på det.
Byggaren Jan-Christer Mäki, 50, säger att han ibland har känt sig som apan i buren.
– Många som har gått på gångbanan har stannat och frågat vad det ska bli. Så var det mest från början, nu hurrar de bara på. Det är positivt. Jag hade inte trott att det skulle bli en sådan reaktion, att det är så underligt att man göra ett runt hus.
När Jan-Christer var liten följde han med sin farbror Rangvald som var byggnadsarbetare runt om i Tornedalen. Rangvald jobbade som byggnadsarbetare och alltiallo i Juoksengi i Tornedalen var byns snickare och murare. Nu sitter vi alltså vid familjen Mäkis och Strandljungs senaste projekt, det runda huset på Kronan. Jan-Christer är byggnadsingenjör och han bygger huset med hjälp från familj och vänner.
– Jag har alltid byggt. Jag var med och byggde min ex-svågers hur i Bälinge, jag och tre andra byggde Sunderby ishall på ideell basis. Så har jag byggt på en våning på villan i Sunderbyn. Jag bygger alltid, men i den här omfattningen lär det bli det sista gången. Jag tycker att det roligaste är att konstruera, det här med design är en annan sak, säger han.
Var kommer idénatt bygga ett runt hus ifrån?
– Jag var på väg att bygga ett hus redan på 1990-talet, det var nog tur att det inte blev av, då visste jag inte vad jag gjorde. När vi fick tomt för drygt tre år sedan så var det mycket funderingar men ganska fort bestämde vi oss för att det skulle bli runt. Fyrkantigt bygger alla andra så det var inte så inspirerande. Jag ser det som en utmaning men det är mer tekniska tankar än estetiska som gjort att det blev runt.
Fördelarna med ett runt hus är att det blir mycket golvyta på lite väggyta, säger Jan-Christer.
– Jämfört med att bygga rektangulärt hus blir det 24 procent mindre väggyta, det blir billigare och mer energisnålt. Jag bygger bara en byggnad, garaget och förrådsytorna är inne i huset.
Han berättar att det finns många runda hus att titta på om man söker på internet.
– Det finns hur mycket som helst, men jag har väl sökt lösningar och lite inspiration, men inte grundtanken.
I slutet av juli 2011 sattes spaden i jorden. Jan-Christer bygger med hjälp av sambon Ammi Strandljung, hans tre barn, sambons två barn, och Jan-Christers mamma Vivi Johansson.
– Sedan har jag hjälpt folk att bygga så de hjälper tillbaka. Under sommaren jobbar jag tre eftermiddagar i veckan och helgerna. Det blir mycket mindre under vintern. Då blir jag tröttare och har mindre inspiration.
Huset har 50 meters omkrets och är 16 meter i diameter. Först skulle det ha blivit mindre.
– Jag ritade mindre först men jag fick det inte att stämma. Krökningen blir mindre på ett större hus, så jag ökade väggen med fyra meters längd och fick femtio kvadrat extra. Så då plockade jag in garaget och den friggebod som jag skulle bygga i huset.
Huset har 200 kvadratmeter per våning. På nedre plan finns garaget och förrådsytor, två sovrum, toalett, bastu, gillestuga och groventré med tvättmöjligheter. Delar av nedre våningen går att bygga om till en liten lägenhet om han vill det i framtiden. Familjen ska bo på övervåningen, där finns tre sovrum, två badrum, kök, vardagsrum och tvättstuga. Ytterdörren ska vara persiljegrön, men vilken färg träpanelen ska målas är oklart. Målningen får bero till nästa sommar.
– Mitt motto var att jag skulle ha så mycket trä att jag kan stå på tå och måla den, så blev det också – jag når, säger Jan-Christer.
Några saker har förändrats under byggets gång. En av dem är tornet på taket.
– Jag vill ha ett sätt att komma upp på taket och tänkte jag att det skulle vara en utsidig trappa, men det såg inte bra ut. Så jag lade till ett torn så att man kommer upp.
Först ritade Jan-Christer toaletterna fyrkantiga.
– Men det blev inte bra för det stack ut hörn överallt så toaletterna blev också runda.
Ammi svänger in på tomten med Jan-Christers son Albin. Han ska hjälpa Jan-Christer med plåten på utsidan, Ammi ska såga plankor och städa på tomten. Hon säger att hon tyckte att det var coolt att huset blev runt. När Ammi träffade Jan-Christer så byggde han på Sunderby ishall, så hon förstod att hon träffat en byggare.
– Det är kul, han kommer att bygga hela livet. Redan nu har han planer för nästa projekt, en segelbåt, säger Ammi.
– Jo, jag hade ju en plan. Det är en dröm i alla fall, säger Jan-Christer, något svävande.
De visar runt i huset. Mitt i ligger en väl tilltagen trappa i betong.
– Vi hoppas kunna behålla betongen på väggen och slipa den. Själva trappan ska vi klä i ek, säger Ammi.
De runda väggarna för badrummen är förberedda. Mitt i huset ska också betonggolvet slipas och behållas. Runt ytterväggen ska det bli trägolv och golvvärme.
Men hur möblerar man ett runt hus?
– Det blir inte svårt. Men det finns ju inte så många väggar i vardagsrummet eftersom vi har så många fönster, så det finns inte så mycket yta att hänga tavlor på. Jag har en jättefin tavla som Melinda har målat. Jag ska köpa ett staffli och måla det svart för den så får den vara en möbel i sig själv.
Mellan fönsterna tänker sig Amma att det går att tillverka låga bokhyllor.
– Jag är inte orolig. Om jag säger till Janne hur jag vill ha det så bygger han dem.
Bygget har en budget på drygt 2,5 miljoner, men då är Jan-Christers arbete oräknat.
– Det kommer på en ibland varför vi gjorde så här, men det är övergående. Det här är ju ett stort projekt, men vi har haft hjälp av, mamma, vänner och barnen. Ammi har haft huvudansvaret hemma utan det skulle det inte gå.
Ytterväggarna kommer att vara klara inom några veckor, så när mörkret sänker sig flyttar arbetet inomhus. Familjen har planer på att fira jul i det runda huset. Det platta taket som ska omgärdas av ett räcke blir nog en fin plats att följa nyårsfyrverkerierna.