Fiskaren fixar festen

På torsdag är det surströmmingspremiär och då plockar butikerna fram burkarna.Men Lars Löfstedt på lilla Skränmåsören, han gör sin egen.– Alla tycker att det är kul när jag kan ta med mig egen surströmming till festen, säger han.

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbottens län2014-08-16 05:00

Hur kommer det sig att du gör egen surströmming?

– Det började för sju, åtta år sedan när Gösta Nordström på Altappen berättade att han gjorde surströmming och jag fick hans recept. Från början lade jag surströmmingen i glasburkar. Men så fick jag tag i en burkmaskin. Det är inget avancerat, man vevade den för hand och valsade igen locken. Nu har jag modifierat den och kopplat den till en pelarborrmaskin så jag slipper veva.

Men hur gör man surströmming då?

–  Det är ju saltmästarens hemliga recept... nej, jag skojar bara. Det är världens enklaste, det är bara salt och vatten, och så att få igång jäsningsprocessen. Den får man igång genom att tillsätta lag från en surströmmingsburk, om man inte har kvar bakteriekultur i tunnorna. Jag fiskar strömmingen vid midsommar när de leker. Sedan lägger jag strömmingen i hundraliterstunnor med saltlag i. Efter ett och ett halvt dygn tar jag ur dem och tar bort huvud och tarm och så lägger jag den i nytt lag. Så ska de ligga i tunnorna i tio veckor och jäsa.

Hur vet man att det är klart?

– Locken börjar svälla och det börja bubbla. Det är ett litet skvallerlock i det stora locket. Efter de tio veckorna i tunnorna är det förhoppningsvis klart, det avgöra man genom att lukta och provsmaka. Den ska ha den karaktäristiska surströmningslukten.

Vilka är det klassiska misstagen?

– Jag har tunnorna utomhus och från början hade jag blå tunnor. Då märkte jag att när solen klev upp på morgonen och lyste på tunnorna så blev strömmingen på solsidan för mycket jäst. Jag målade då tunnorna vita och då sög de inte åt sig lika mycket värme och det blev bra. Det året jag upptäckte det här fick jag slänga en del. Från början är det viktigt att få i gång jäsprocessen. Jag har tunnorna ute och sedan tar jag in dem i garaget där det är lite kallare. I fjol blev de inte färdiga förrän efter premiären. Är det för kallt kan man täcka över med en presenning och sätta dit en kupévärmare. Det har inte jag gjort, men det har jag hört att andra varit tvungna till. För mig har det istället ibland blivit för mycket jäsning. Då kan man få byta saltlag, det har jag gjort en gång. I år har jag haft tunnorna inomhus hela tiden för att det har varit så varmt.

Är det mycket jobb med att göra surströmming?

– Nej, det sköter sig självt. Mesta jobbet är att sätta dem i burkarna. Då ska det vara ungefär 13 i varje, men i slutet när vi blir less kan det bli att pressa ner lite fler. Vi sitter flera stycken och packar.

Varför göra egen surströmming när det finns att köpa i butiken?

– Det är helvetes roligt när man får komma till en fest med sin egen surströmmingsburk. På surströmmingsfesten på Hindersön har de haft mina burkar. Det är roligt. Men det är många som gör surströmming, jag vet då fyra.

Hur och när äter du surströmming?

– Jag har alltid ätit surströmming. Nu äter jag surströmming året om. Jag kan ta en burk en vardag och då dricker jag mjölk till. Vid surströmmingspremiären äter vi som är på Lilla Skränmåsören tillsammans, jag drar ihop hela gänget och fixar skivan. Alla tycker att det är kul att jag har egen strömming att bjuda på.

Vad betyder skärgården för dig?

– Det betyder allt, i och med att man bor i skärgården och alltid har gjort det. Mor och far har haft stuga på lilla Skränmåsören sedan 1958 och jag har varit som här liten. Så har jag jobbat i skärgården, först i Luleå schakt och nu i Luleå bogserbåt som matros. Jag har fiskat hela mitt liv, numera blir det lax, strömming och löja på hösten. Nu när det varit så fint väder har jag legat på Skvalpen och solat och badat och haft det skönt. Jag är ute på ön varje dag året om. På vintern plogar jag väg så jag kommer ut. Jag har en lägenhet i stan, men det är inte många nätter jag sover där. Det är hemskt att vara i stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!