Örtgrillade ostron
4 portioner, 15 min + tid att öppna ostronen
Ostron ger den där lyxiga nyårskänslan. Att grilla dem är ett perfekt alternativ för dem som inte gillar råa ostron. Jag låter några vara råa så att gästerna själva kan välja.
12-16 ostron
Örtsmör:
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl färskriven parmesan
1/2 dl hackad persilja
1 msk citronsaft
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk finskuren gräslök
salt
1 krm cayennepeppar
1/2-1 tsk Tabasco
Värm upp grillelementet i ugnen till 250 grader.
Blanda alla ingredienser till örtsmöret. Kör gärna blandningen hastigt i mixern.
Öppna ostronen försiktigt och lossa dem från skalet.
Klicka över lite örtsmör på varje ostron (eller låt några vara naturella för dem som hellre vill ha råa ostron).
Placera i en ugnsfast form eller långpanna. Gärna på en botten av grovt salt så att de står stadigt.
Precis innan gästerna ska sätta sig: Grilla i ugnen tills smöret smälter och börjar bubbla och ostronen börjar krulla sig i kanterna, cirka 5 minuter.
Servera genast med champagne och extra citronklyftor.
Överblivet örtsmör blir gott på rostat bröd till fördrinken.
Rimmad torskrygg med ingefärs- och sojasmör
4 portioner, 40 min
Torskrygg är något av det godaste man kan tänka sig. Kombinationen soja, smör och ingefära gör den smått magisk.
600 g torskrygg med skinn, MSC- och/eller Kravmärkt
havssalt
olivolja
50 g smör
2 msk riven färsk ingefära
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 msk japansk soja, Kikkoman
1 tsk citronsaft
dill till garnering
Skrapa skinnet på fisken med en vass kniv. Dela i fyra bitar. Strö över havssalt på den köttiga sidan och låt ligga i 20 minuter.
Hetta upp lite olivolja på medelvärme i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Stek i cirka 10 minuter eller tills köttet vitnat och skivlar sig. Observera att fisken inte ska vändas.
Bryn smöret under tiden till dess det börjar dofta nötigt. Tillsätt ingefära, schalottenlök, vitlök och soja. Låt löken mjukna lite innan du häller i citronsaft.
Lägg upp fisken på tallrikar och slå över sojasmöret. Garnera med dill. Servera med blomkålspuré och vitlöksfrästa haricots verts.
Tryfflad blomkålspuré med parmesan
4 portioner, 25 min
Elegant och rustikt på samma gång. Utsökt tillbehör till fisken.
1 blomkålshuvud
grönsaks- eller hönsbuljong
2 tsk tryffelolja
50 g smör
1/2 dl finskuren gräslök
1 dl färskriven parmesan
salt
peppar
färskriven muskot
Skär blomkålen i mindre buketter, lägg i kastrull och häll på så pass mycket buljong att det täcker. Koka tills blomkålen mjuknat.
Mixa hastigt, det får gärna vara lite "chunky". Rör ned tryffelolja, smör, gräslök och parmesan. Smaka av med salt, peppar och muskot. Håll varmt till serveringen.
Tiramisù med choklad och apelsin
4 portioner, 30 min + 3 timmar i kyl
Klassisk italiensk dessert som jag har gett en liten twist med min favoritkombination choklad och apelsin.
3 ägg
2 msk socker
2 msk amaretto eller madeira (cointreau går bra här också)
500 g mascarpone
150 g mörk choklad, 70 %
25 g smör
3 apelsiner, fileade
2 msk cointreau
200 g savoiardikex
2 dl starkt kallt kaffe
Vispa äggulor, socker, amaretto och mascarpone tills det blir tjockt och fluffigt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned i smeten.
Hacka chokladen (spara lite). Smält smöret, ta av från plattan och rör ned chokladen tills den har smält. Riv ned skalet från en apelsin och tillsätt cointreau. Håll varmt över vattenbad om det behövs.
Doppa kex i kaffet och täck botten av en form. Bred på mascarponekrämen. Ringla över chokladen och strö över några apelsinklyftor.
Täck med ett nytt lager kaffedoppade kex och mascarponekräm. Garnera med apelsinklyftor och riv över den sista chokladen.
Ställ in i kylen och låt stå i minst tre timmar, gärna över natten.
Mums!