Fest för miljön

Nästa helg arrangeras Bodens Skördefest & Miljödagar för nittonde gången i ordningen. Med fokus på närproduktion, miljö- och hälsofrågor vill arrangörerna visa att en annan och mer långsiktig värld är möjlig. Duo samtalade med initiativtagaren Gösta Eriksson.

Bodens hembygdsområde är som vanligt platsen för Skördefesten & Miljödagarna.

Bodens hembygdsområde är som vanligt platsen för Skördefesten & Miljödagarna.

Foto: Linnéa Lindmark

Norrbottens län2013-08-17 06:00

Vad är Bodens skördefest & miljödagar?

– Det är ett årligt arrangemang beläget i Bodens vackra hembygdsområde med syfte att lyfta fram miljöfrågor, hälsofrämjande och fördelarna med lokalproducerade livsmedel och andra varor. I Bakgrunden finns självklart insikten av att vi måste ställa om vårt samhälle från kortsiktig konsumtion och evig tillväxt till ett mer långsiktigt tänkande. Vi har anordnat detta varje sommar sedan 1995 och förutom ungefär 190 utställare som kommer att sälja grönsaker, charkuteri, korv, bär, hantverk och träprodukter av alla olika slag så kommer det också att anordnas föreläsningar, musikuppträdanden och ponnyridning bland mycket annat.

Ni är noga med att kalla detta ett arrangemang och inte en marknad - varför är det så?

– Det är för att jag förknippar en marknad med en annan sorts inställning till konsumtion och miljöfrågor än den vi har. Här har vi krav på utställarna. Det måste finnas ett engagemang för hälsa, miljö och lokal produktion för att överhuvudtaget få utställningstillstånd.

Vad är det som motiverar dig?

– I grund och botten är det förståelsen av att det sätt som vi lever på är ohållbart. Om vi fortsätter på den inslagna vägen så kommer våra barn och barnbarn att ärva en planet i djup kris. På det lokala planet så handlar det också om att säkerställa en fortsatt produktion av livsmedel och hantverk i Norrbotten. Förutom att det är bättre för miljön att handla närproducerat så skapar det också arbetstillfällen här uppe.

Närproducerad mat är ofta dyrare än de utländska alternativen - är det rimligt att begära att människor ska välja det mer kostsamma alternativet?

– Ja, jag tycker det och vad är egentligen alternativet? Om vi inte stödjer vårt lokala jordbruk kommer det inte att finnas kvar någon livsmedelsproduktion här på sikt och vi har alla ett ansvar gentemot miljön. Att det är lite dyrare beror dessutom till stor del på att vi har högre krav gällande arbetsmiljö och produktionsförhållanden i Sverige än på många andra ställen och det tycker jag är en bra sak att betala några kronor extra för.

Känner du att de här frågorna uppmärksammas nog mycket?

– Nej verkligen inte. Det är visserligen bättre än förr men med tanke på vilka oerhörda insatser vi pratar om så borde miljöfrågan vara förstasidesnyheter varje dag. Jag kan för mitt liv inte förstå varför klimatförändringarna inte diskuteras mer än vad de gör. Man kan väl se det som att det här arrangemanget är mitt bidrag för att lyfta miljöfrågorna åtminstone en aning.

Ibland känns problematiken kring miljöförstörelse och tillväxthet närmast hopplös att komma till rätta med - har även du den känslan?

– Nej det har jag inte, vi har nämligen inget annat val än att lösa detta och ställa om vårt samhälle till något mer hållbart. Om vi inte gör det går vi under. Det gäller bara att få alla att inse detta – ett första steg kan vara att handla närproducerat kött istället för en köttbit influgen från Argentina till exempel. För människor i min ålder är klimatförändringarna inget problem utan omställningen måste göras för våra barn och barnbarns skull. Bättre motivation än så kan man knappast ha.

Å andra sidan finns det forskare som hävsar att klimatfrågan är kraftigt uppförstorad - hur kan det vara så diametralt skilda åsikter?

– Det handlar främst om att bil - och oljeindustrin tjänar enorma mängder pengar på rovdriften av våra gemensamma naturtillgångar. Och det är väl ingen hemlighet att företag inom de här branscherna har köpt forskare i syfte att föra fram åsikter som passar deras agenda. Bland seriösa forskare råder i stort sett konsensus kring att klimatförändringarna är ett akut och människoskapat problem.

Nästa år är det tjugoårsjubileum för Bodens skördefest & miljödagar - hur länge orkar du hålla på?

– Ja, det kan man fråga sig. Just nu en vecka innan arrangemanget är man ganska slutkörd och trött men jag får så mycket positiv respons av utställarna och besökarna att lusten till att köra på ett år till alltid infinner sig. Jag kommer under alla förutsättningar fortsätta över nästa sommar i alla fall.

Gösta Eriksson Skördefest & Miljödagar

Ålder: 74

Bor: Boden

Yrke: Driver egna firman Fyrkantens Miljö- och Utbildningskonsult HB. Jobbade tidigare som Yrkesofficer inom arméflyget i Boden.

Familj: Fru och ett barn

Arrangemanget pågår från 23 till 25 augusti på Bodens Hembygdsområde.

Tillställningen skapdes av Gösta Eriksson och Håkan Stenmark sommaren 1995 och har varit ett stående inslag varje år sedan dess.

I år väntas ungefär 190 utställare som tillhandahåller allt från lokalproducerade livsmedel till hantverk och träslöjd att delta.

Utöver detta kommer även föreläsningar, konserter, gudstjänster och information om det stundande kyrkovalet att anordnas. Bodens Skördefest & Miljödagar är kostnadsfritt för besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!