Familjen Normal, bara XL

Mamma, pappa, barn, barn, barn, barn, barn och barn. Plus villa och vovve. Familjen Annorlunda? Nä, Lindvalls i Luleå är en helt vanlig familj, bara några storlekar större.

Chanelle och Joseph är familjens minstingar.

Chanelle och Joseph är familjens minstingar.

Foto: Roland S Lundström

Norrbottens län2009-03-14 06:00

Söker man kaos hos en storfamilj kan man hälsa på hos Lindvalls runt halvåttasnåret en vardagmorgon. Familjens hus har visserligen två toaletter men bara en dusch och dit är det kö på morgnarna. Mamma Sari vittnar om hur det bankas på toadörren, hur handdukarna ligger trassliga på golvet, hur någon nästan missar bussen och en annan inte hittar sina vantar.

Eller så kan man besöka dem när magsjukan härjar. DÅ snackar vi kaos.

– Ja, usch - senast så rasade alla samtidigt och det blev kö till toaletterna när alla behövde spy. Då stod nån till slut och kräktes i köksvasken och en annan i tvättstugan. Vad ska man göra när toaletterna är upptagna?

Kaosbilden känns dock långt, långt borta när vi kliver in i villan på Porsöberget en torsdagseftermiddag. Det är tyst, välstädat och två piffiga sexbarnsföräldrar möter oss i entrén. Nej, detta stämmer inte (heller) överens med schablonbilden av hur en storfamilj ska vara.

Sari och Fredrik har bara varit ett par i mindre än tio års tid, men det är andra gången gillt:

– Vi var ihop i 17-årsåldern, men sen gick vi skilda vägar och skaffade oss familjer på varsitt håll.

När de många år senare sprang på varann av en slump på gymmet väcktes den gamla ungdomskärleken på nytt och två familjer blev en. Men barnen är varken "mina" barn, "dina" barn eller halvsyskon.

– Är man syskon så är man det fullt ut. Punkt.

Sari och Fredrik säger att de hade sån tur att barnen genast trivdes ihop. Alexander och Kristoffer har närapå blivit oskiljaktliga, båda går trean på tekniska programmet, de gillar att träna tillsammans och att umgås på fritiden, även om Kristoffer just nu har en tjej som väldigt ofta är hos Lindvalls. Under de senaste åren har någon av grabbarna faktiskt nästan alltid haft en flickvän som periodvis mer eller mindre bott i familjens hem.

Sammanlagt är barnantalet sex, de två yngsta är "kittet", de är genetiska syskon med alla andra. Fast just så har Sari och Fredrik inte heller tänkt. Däremot har de tänkt att de helt säkert hade haft ännu fler barn om de hade bildat familj tillsammans tidigare:

– Absolut. Älskar man barn skaffar man barn, nickar Fredrik.

Det finns många fördelar med att ha både stora och små barn, inte minst när man behöver hjälp. De stora skottar gården, tvättar kläder, de fixar disken och promenerar med familjens bassethund Fanny. Men Sari och Fredrik vill inte utnyttja tonåringarna alltför mycket till barnpassning "det är ju inte de som valt att skaffa många barn". Dessutom har stora och små barn helt olika dygnsrytm, vilket emellanåt blir ett irritaionsmoment. Småttingarna stiger upp i ottan och tonåringarna nattsuddar.

Under de senaste åren har hemmet under somrarna närapå förvandlats till ungomsgård när alla tonåringar tagit hem kompisar som stannat halva natten. Då är det inte lätt som förälder att veta vart man ska ta vägen, men fördelarna överväger även här:

– Man vet var ungarna är, har koll på deras umgänge, och dessutom är det kul att umgås med de nästan vuxna barnen. Men visst är det mer vila att jobba än att vara hemma såna gånger, säger Sari som efter år av heltidsjobb sa upp sin fasta tjänst i höstas.

– Jag har alltid känt att jag skulle vilja vara hemma mer med barnen, dessutom har jag alltid drömt om att öppna en inredningsbutik. När vi flyttade till det här huset såg jag chansen att öppna eget i garaget.

Mer hemmatid innebär också mer hemmaarbete. Sari och Fredrik tycker ändå att de är jämställda, även om det är Sari som städar och plockar. Å andra sidan sköter Fredrik nattning av barn, disk och andra sysslor efter arbetsdagens slut.

Med ett nystartat företag som drivs i liten skala blir det förstås inte så ekonomiskt fett för familjen. Men familjen är van att leva enkelt, att storhandla och att baka brödet själv. Varannan dag står Sari och knådar degen till sin favoritlimpa. Särskilt mycket egentid blir det varken för Sari eller Fredrik men en sak är helig:

– Mina långpromenader! Jag går en mil om dan och då rensar jag skallen, säger Sari.

För att underlätta vardagsgrejer som småttingarnas nattning, har Sari och Fredrik infört ett guldstjärnesystem:

– De får en stjärna om de sover i sitt rum utan att hela tiden ropa om än det ena, än det andra, om de äter sin mat, städar sitt rum och så vidare. När de samlat ihop tio stjärnor åker vi till Leos lekland.

Den gemensamma vuxentiden begränsar sig till kvällarna då småttingarna somnat, men det är helt OK för Sari och Fredrik.

Det är ju just såhär de vill leva.

Namn: Sari, Lindvall, 43, företagare med gårdsbutik, Fredrik Lindvall, 41, programmerare, Rachel, 20, Alexander, 19, Krsitoffer, 18, Charlie, 13, Chanelle, 6, Joseph, 4.

Bor: I utbyggd villa på Porsöberget i Luleå. Husets 190 kvadrat fördelar sig på sju rum och kök.

Fördelar med storfamilj:

* All kärlek! Vi har många att älska och älskas av.

* Med stora la familian blir middagarna och julfesterna supertrevliga tillställningar med massor av härligt umgänge.

* Det är jätteintressant att umgås med nästanvuxna barnen och deras flickvänner.

* Vi har alltid något halvvuxet barn hemma om vi behöver hjälp med något.

* Det blir förhoppningsvis många barnbarn framöver!

Nackdelar med storfamilj:

* Sopberget! Sari är familjens soppolis som sorterar och förpackar alltihop.

* Städningen. ”Det är aldrig fint mer än en liten stund.”

* All mjölk vi får bära hem! Vi köper 10 liter mjölk och 4 liter fil varannan dag.

* Man ”får” inte klaga på samma sätt som tvåbarnsföräldrarna. Vi som har många barn får skylla oss själva.

* Det är dyrt och svårt att åka på semester med hela familjen.

Saris favoritlimpa - 2 avlånga bröd

5 dl. dinkelmjöl

3 dl rågmjöl

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetekli

2 1/2 dl fyrkornskross

1 tsk grovsalt

1 liten påse brödkryddor

4 tsk bikarbonat

1 liter ekologisk fil

1/2 dl baksirap

1 dl lingonsylt

1/2 dl solroskärnor

Gör såhär: blanda ihop alla ingredienser, häll degen i avlånga formar. Grädda bröden 1 timme och 40 minuter i 175 graders ugnsvärme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!