Ett hus värt att vänta på

Det var de generösa utrymmena för bilreparationer som avgjorde saken när 20-årige Fredrik köpte gammelmosters släktgård med löftet att hon fick bo kvar så länge hon ville.Många år senare, efter flera års renoveringar, flyttade han, sambon Maria och dottern Nellie in i 1800-talstimringen som nu genomgått en total makeover.

I flera års tid bodde Nellie och henens föräldrar i ett annat hus i Ale även om de tillbringade all ledig tid här.

I flera års tid bodde Nellie och henens föräldrar i ett annat hus i Ale även om de tillbringade all ledig tid här.

Foto: Linda Wikström

Norrbottens län2013-10-05 04:06

För snart ett år sedan gick flyttlasset några kilometer från ett hus till ett annat i byn Ale, utanför Luleå. Fredrik är den fjärde generationen som bosätter sig i släkthuset. Den gamla timringen hade varit i Fredriks ägo långt innan han träffade Maria men när han köpte huset av sin farmors syster lovade han henne att få bo kvar så länge hon ville.

Fredrik, som alltid haft ett stort intresse för bilreparationer, såg möjligheterna med gårdens stora utrymmen även om han inte vid den här tiden hade några planer på att starta en egen verksamhet.

Maria bodde i en lägenhet på Skurholmen och när hon träffade Fredrik flyttade han från barndomshemmet i Alvik hem till Maria. Ganska snart kände båda att de ville bo i hus, även Maria är uppvuxen på landet – i byn Klöverträsk. Paret köpte ytterligare ett hus i Ale av en annan släkting och där har de bott under alla år som renoveringen av den gamla timringen pågått.

– Gunhild bodde här tills för sex år sedan. När hon flyttade tog hon med sig tv:n och en fåtölj så vi hade en hel del att röja undan innan vi kunde började riva väggarna. Vi ville ha ett stort kök och jag har alltid drömt om att ha ett hus man kan gå runt i, säger Maria som är den som planerat om- och tillbyggnaden.

Alla golv lyftes upp och ett tungt arbete med att fylla igen gamla trossbottnar för att gjuta platta med golvvärme påbörjades. Även en matkällare fylldes igen. Samtidigt planerade paret för en utbyggnad av huset. Utbyggnaden blev två, för att skapa symmetri i husets exteriör byggdes badrummet på den ena sidan om entrén och en generös tvättstuga/groventré inrymdes i en likadan utbyggnad på andra sidan av ingången. Hela huset har tilläggsisolerats och fått ny fasadpanel och fönster och dörrar är bytta.

Så gott som allt arbete är utfört av Fredrik och Maria själva, de har bara tagit hjälp med stomresningen av utbyggnadsdelarna och vid arbetet med tätskikt och plattsättning i badrummet.

Paret har i sex års tid ägnat varje ledig stund åt renoveringsarbetet – de har bara tagit byggledigt under de allra kallaste vintermånaderna – och eftersom Nellie hängt med hela tiden prioriterade de att göra i ordning hennes rum först av allt.

– Jag minns hur vi sa till varann att tänk när det kommer en söndag då vi kan fråga oss "vad ska vi göra i dag?", säger Maria.

– Men jag tycker ändå att det har gått jättebra, inflikar Fredrik och berättar att en bekant till familjen fällt en kommentar om att lekstugan är tiptop men huset är inte klart ...

Ännu återstår en del arbete med iordningsställandet av fasaden och nästa projekt är att bygga en stor altan. Nya altandörrar är redan på plats istället för gamla fönster. I köket ska en kamin installeras.

Maria och Fredrik har varit måna om att bevara husets själ och det nya köket går i gammal stil, liksom inredningen i övrigt. Kökets och hallens väggar är klädda med felvänd råspont som målats med många lager vit färg, golven har klätts med såpade plankgolv och gamla innerdörrar är bevarade. Möblerna består till största delen av gamla släktmöbler, eller sådant som fanns kvar i huset när familjen flyttade in.

Namn: Maria Stråmo, 35.

Gör: ordermottagare.

Familj: Fredrik Andersson, 35, företagare, Nellie, 6, katterna Molly och Gubben och just nu fyra kattungar.

Bor: I gammal timring i Ale. Huset, med gårdsnamnet Skälet-Oskars, från 1876, är totalrenoverat och har fyra rum och kök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!