Stekta räkor med rökig aioli
Snygg mysmat – spanskt rökt
paprikapulver sätter smak på aiolin
4 portioner, 10 min
500 g räkor med skal
500 g grovt havssalt
Aioli:
1 kokt kall potatis
2–4 vitlöksklyftor, rivna
1/2 tsk salt
1 tsk spanskt rökt paprikapulver
1/2–1 tsk liquid smoke
1 äggula
1 citron
cirka 1 1/2 dl neutral olja + 1 dl mild olivolja
citronklyftor till servering
1) Börja med aiolin. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur.
2) Mosa potatisen, tillsätt vitlöksklyftor, salt, paprikapulver, en pressad citron och liquid smoke. Rör ut blandningen med äggulan.
3) Tillsätt sedan de båda oljorna droppvis lite i taget under ständig vispning. Så småningom kan du hälla en fin stråle, men sluta inte att vispa förrän aiolin är tjock och blank. Mängden olja kan variera.
4) Täck botten av en gjutjärnspanna med grovt salt. Hetta upp pannan och lägg på räkorna i ett fint mönster. Stek i cirka 1 minut (inte för länge, då blir de sega).
5) Servera räkorna med aiolin och
citronklyftor.
6) Överbliven aioli passar jättefint till alla sorters fisk.
Teriyakispett med pak choy
Har du bråttom kör du med färdigköpt teriyakisås
4 portioner, 30 minuter
2 1/2 dl teriyakisås ELLER:
1/2 dl japansk soja
1 dl mirin (finns i asiatiska hyllan)
1/2 dl sake
2 msk socker
500 g laxfilé
olja
400 g pak choy
(alt. spenat eller mangold)
1/2 dl vatten
4 msk sesamfrön
1) Om du inte använder färdig teriyakisås: Koka ihop soja, mirin, sake och socker på svag värme i tio minuter. Smaka av.
2) Skär laxen i fyra bitar och trä upp dem på spett på längden. Häll över hälften av teriyakisåsen och låt ligga i minst 30 min. Vänd då och då.
3) Ta upp spetten, men spara marinaden.
4) Stek laxspetten i några minuter i olja på hög värme, de ska helst ha lite mörkrosa kärna.
5) Skär bort bladfästet på pak choy-kålen och lägg bladen i en kastrull med resten av teriyakisåsen och vatten, värm hastigt.
6) Ta upp kålen och fördela på fyra tallrikar. Häll bort såsen som den kokat i.
7) Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
8) Lägg upp laxen intill kålen och skeda över såsen som laxen legat i.
9) Strö över sesamfrön. Servera med jasminris.
Äppelpaket med kolasås
Bakade äpplen – lika enkelt som gott
4 portioner, 30 min
4 äpplen
1/2 citron
2 tsk kanel
2 msk socker
1 msk hackad färsk rosmarin
2 msk smör
cirka 1–2 dl O’hoj kolasås
1 dl rostade pekannötter (gärna salta)
1) Skala äpplena om du vill, kärna ur och skär i klyftor eller tärningar. Lägg bitarna i en bunke.
2) Blanda rivet citronskal, kanel, socker och rosmarin. Häll ner i bunken och blanda väl så att äpplena täcks.
3) Lägg upp fyra ark smörpapper och fördela äpplen och smör ovanpå.
4) Pressa över lite citronsaft. Ringla över kolasåsen och strö över pekannötterna.
5) Vik ihop som en smällkaramell och grädda i 200 grader i 15–20 min.
6) Servera i paketet och ringla över lite extra kolasås. En kula vaniljglass är gott till.