En walesisk Luleåbo med passion för choklad

nnn Laxkinder med Valhronachoklad. En halsbrytande kombination kan tyckas. Men i mångsysslaren Steve Miells värld är inget omöjligt. Denna walesiske lulebo som arbetat som musikproducent, filmproducent och författare. Men nu är det mat som är det centrala i hans liv.

Hamnköket

Hamnköket

Foto: Linus Höök

Norrbottens län2007-07-21 01:45
En skriande mås hänger i vinden över Lövskärs hamn. Det är tisdag kväll och sommaraktiviteterna pågår för fullt. Båtar glider in och lägger till för kvällen medan andra lastas fulla med proviant inför en sen avfärd ut mot fjärden och väntande stugor. Inne i den faluröda Hamnkrogen intill parkeringen är det fullsatt. Här driver Steve Miell sin rörelse för andra sommaren i rad. Från köksregionen hörs slammer av grytor och porslin och en djup mansröst som med brittisk accent dirigerar verksamheten. Han rör sig vant mellan ångande grytor och placerar omsorgsfullt ut den nygrillade laxen med potatis och sallad på blanka tallrikar. Putsar lite med handduken på kanten där en droppe sky förirrat sig. Ugnsstekt bottenvikslax, säger servitrisen som rappt kilat ut för att servera en av de många besökarna inne i den rustikt inredda krogen. Det är Steves dotter Marielle som arbetar ikväll tillsammans med mamma och en kamrat. Fullbokat
- Det är en hel grupp som förbokat så vi har fullt, säger hon och tillägger att det inte är något ovanligt, speciellt inte vid luncherna. Det är många fiskrätter på Steves meny och det är knappast förvånande med tanke på läget.
Desserter verkar också vara en av hans specialiteter. Vad sägs om Valhrona chokladparfait med frukt couli?Fotografen och jag tar oss en kopp kaffe med färsk kardemummakaka ute på altanen medan vi väntar på att få en pratstund med den upptagne kocken. Så får han äntligen en lucka mellan beställningarna och kommer klivande ut från köket iklädd traditionell kockmundering; smårutiga
byxor, dubbelknäppt kockjacka och med det lockiga håret i en ostyrig svans under mössan. Han sjunker ner på träsoffan på altanen och drar med handen över den mörka skäggstubben. Han verkar trött.- Utan familjens hjälp skulle det aldrig gå, säger han och nickar in mot restaurangen där även sonen brukar finnas till hands. Steve Miell som är född i Llanllyfni i Wales kom till Norrbotten för en fem-sex år sedan. Men hur i hela friden hamnade han i Luleå och Lövskär?Träffades på kryssningsfartyg
- Det hela började i Martinique, säger han lite motsträvigt för han tycker inte alls det är intressant att prata om sig själv.Men så kommer han igång och vi får veta att han och frugan träffades när de arbetade på kryssningsfartyg. De flyttade så småningom till Wales där Steve jobbade med film och musik. Han hade ett eget skivbolag och var musikproducent. - Post-punk, förtydligar han och berättar att han tog över band från Wales till Hultsfred och gjorde en TV-dokumentär om detta. Och så har han varit involverad i produktioner för Radio Europa.- Fast egentligen är jag författare, tillägger han.Det verkar vara mycket denne energiske walesare har hunnit med under sina 52 år. Men han vill inte prata så mycket om gångna tider. Nu är det är mat som är det centrala i hans liv. Efter 14 år i Wales flyttade paret till Jämtland, någonstans i "tjottaheiti", som Steve säger och där öppnade han ett kafé. Från början var hans kunskaper begränsade men passionen för matlagning desto större. En av hans hjältar vid den tiden var kock, den ultimata enligt Steve, som sades leva på Marlboro och kaffe. För att lära sig mer om kokkonsten tog Steve Miell kontakt med en annan mästerkock med massor av Guide Michelin-stjärnor, den franskfödde Michel Roux och plötsligt befann sig Steve hos honom i London för att lära sig yrket från grunden. Pinfärskt
Med sig från läromästaren har kan kravet på
kvalitet och intresset för ekologiska produkter.- Jag arbetar med pinfärska råvaror, säger han och sveper med armen ut mot hamnen där nyfångad fisk levereras tre gånger i veckan. En annan passion är choklad. Han försvinner in i restaurangen och kommer ut med en dessert
bestående av tre olika chokladsorter serverade med såser gjorda på mango, hallon och passionsfrukt. Chokladen är av bästa kvalitet, Valhronachoklad, och otroligt dyr, enligt Steve Miell. Han var nyligen bjuden på en veckas kurs i chokladfabriken i Frankrike.- Lite snobbigt men helt gudomligt, säger han om den ädla råvaran och de blå ögonen lyser medan han övervakar vår provsmakning. Hans omsorgsfullt tillredda efterrätter verkar inte få riktigt den uppskattning han skulle önska här i Sverige. Han säger att man måste vara lite försiktig när man ska lära folk äta choklad. Det är nog inte till nybörjare han ska servera rätter som "laxkinder med Valhronachoklad". Det är inget som återfinns på Steves meny men han verkar road av tanken på den halsbrytande kombinationen. Kinden bästa laxdelen
- Kinden är nämligen den bästa delen av laxen. En riktig delikatess i Japan, säger han och plirar med de blå.Han tycks vara en riktig eldsjäl vad än han företar sig, denne walesiska lulebo som varit bosatt i Sverige i 14 år. Det var hustruns jobb inom filmbranschen som förde dem till Luleå. Så blir han abrupt inkallad till köket igen av
dottern Marielle och han försvinner in i värmen bland grytorna igen. Den första grå skymningen lägger sig över fjärden och på borden inne i hamnkrogen fladdrar de levande ljusen. Sorlet från matgästerna letar sig ut genom dörren som är uppställd på vid gavel efter en solig eftermiddag. Borta i köket skymtar Steves vita kockjacka där han står och förbereder kvällens sista beställning. Kanske är det en chokladparfait med frukt couli gjord på Steves alldeles speciella favorit från Valhrona.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!