En verkstad i verkstaden

Det var sonens hockeyintresse som fick honom att starta ett nytt företag i sitt gamla företag.Konkurrenter finns ute i länet men i Luleå är han ensam.– Jag är övertygad om att det finns en marknad för det här, säger Per Ahlqvist.

Foto: Göran Ström

Norrbottens län2014-03-01 05:00

Det är egentligen ett omklädningsrum med toalett, dusch och klinker på golvet. Men sedan november 2013 har det lilla utrymmet längst inne i verkstan hos Ahlqvist Bil och Motorteknik på Torpslingan fått ge plats för ett nytt företag.

Arbetsbordet och väggarna är täckta med reklam från en av de ledande tillverkarna av ishockeyutrustning. På en affisch uppmanar Washington Capitals lagkapten Alexander Ovechkin oss att ”Äga ögonblicket”. En stor plastdunk har kapats i toppen och förvandlats till en korg för trasiga klubbor. På en av väggarna finns ställningen där klubb­orna ska stå och härda innan de är redo för att vara med i matchen igen.

Ovanför arbetsbordet har Per en svartvit bild på sonen Samuel, 13. Det var hans hockeyintresse som gjorde att Per började reparera hockey­klubbor. Att han dessutom tyckte att det var roligt att krydda bilrenovering med klubbrenovering bidrog till att det gick snabbt från tanke till företag.

Priset för en ny kompositklubba för juniorer ligger på omkring 1.500 kronor. Är det en seniorklubba handlar det om ytterligare en femhundring.

På High Stick Luleå kostar det 400 kronor att få klubban fixad.

– Det är jättedyrt med hockeyklubbor, så med tanke på priset och alla som spelar hockey så är jag övertygad om det finns en marknad för det här, säger Per medan han demonstrerar hur han går till väga med renoveringsarbetet.

Det är renkapning, spårfräsning, limning och tejpning som gäller. Arbetet tar en halvtimme innan klubban får stå orörd och torka i tre dygn.

Tekniken lärde sig Per på internet och innan han startade företaget testade han hållbarheten på några prov­objekt. Resultatet var över förväntan.

Svikten i klubban är viktig för spelaren och Per menar att en reparation inte nämnvärt påverkar klubbans ursprungliga egenskaper.

– Det beror helt på vem du frågar. Har klubban gått av mitt i svikten så kanske den blir lite hårdare, men jag tror att det där mest sitter i huvudet för att man vet om att klubban har lagats, säger Per och sträcker sig efter en klubba för en demonstration.

Han trycker den hårt mot klinker­golvet. Klubbskaftet böjs kraftigt utan att den bryts sönder.

– Du får trycka hur hårt du vill. Den håller, säger Pär medan han fortsätter att svikta klubban.

Han har bra koll på vilka klubbor som håller bäst och avslöjar att en av de mest populära modellerna har omtalat dålig hållbarhet.

Att Luleå Hockey har stort inflytande på alla hockeyintresserade barn och ungdomar har Pär ett tydligt bevis för. Alla vill spela med samma märke som Luleåspelarna.

– Personligen tror jag inte att det spelar någon roll vad man har för klubba när man är i 10-12 årsåldern men i Luleå så är det ett märke som är dominerande.

I Haparanda och Öjebyn finns närmaste konkurrenterna för Pär som fort­farande är ensam i Luleå. High Stick Luleå finns på Facebook och utanför på väggen hänger en stor skylt men inte många vet om företagets existens.

– Jag ha varit dålig på att marknadsföra företaget så det har ännu inte blivit något riktigt drag kring det här, säger Per.

Per Ahlqvist

Ålder: 45.

Bor: Rutvik.

Yrke: Bilmekaniker.

Familj: Sambon Carina, 46, barnen Tomas, 23, Marcus, 20, Samuel, 13,

Övrigt: Startade i november 2013 High Stick Luleå som lagar och säljer kompositklubbor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!