Curt och Kristina Bergmans hus ligger vid Svartbyträsket i Boden, bara en väg skiljer deras tomt från stranden. Området har tidigare varit sommarstugeområde och ett litet hus på deras ägor har tidigare varit sommarstuga. Nu är den gamla stugan förråd och har fått sällskap av ytterligare en byggnad.
För tre år sedan byggde paret nämligen ett uterum på tomten, men långt tidigare hade drömmen om uterummet börjat gro.
Särskilt hos Kristina.
– Det fanns i min fantasi, jag har suktat efter ett ställe att odla lite i, säger hon.
Hur uterummet skulle se ut har vuxit fram successivt, och tankarna på att använda begagnat material har varit självklart. Det började med att Kristinas bror, Lars, bytte fönster i sitt hus.
– Han hade lagt de gamla fönsterna i en hög och jag såg dem. Så jag frågade lite försynt vem som skulle ha dem, jag trodde att de redan var tingade. Men de var de inte och vi fick dem. Curt hämtade dem allt
eftersom de byttes, säger Kristina.
Fönstren hade redan lagrats en tid när Curt fick tag i teglet. Det kommer från lokstallarna i Moråsen i Boden.
– När man rev lokstallarna frågade jag om jag fick ta teglet och det fick jag. Det hade blivit vintern när jag gick omkring där och sparkade i högarna och fraktade hem det, säger Curt.
Då hade planerna på uterummet utvecklats och blivit till skisser. Det var så stort att ett bygglov krävdes.
– Det var från början inte solklart var det skulle ligga på tomten. Första idéerna var en planering så framsidan kom i kvällssol, men det ändrade vi. Nu har vi sol på framsidan av uterummet under dagtid. Det är placerat så att vi skapat en innergård med liten insyn i rummet och tomten blev lite avskiljd från vägen, säger Kristina.
Placeringen och vinkeln på uterummet fick de fram genom att lägga ut plankor där det skulle stå.
– Genom det fick vi en känsla var det var rätt att ställa det. Vi ville ju också att de två stora pilarna på tomten skulle vara kvar så det var inräknat, säger Curt.
Uterummet är fem gånger fyra meter stort, 20 kvadratmeter. Fönstren var utgångspunkten och fick styra bygget. Också tillgången på tegel var styrande.
– Först tänkte jag att vi skulle ha tre lager med tegel, men när det var lagt hade vi tegel till ännu ett. Så byggandet har ändrats lite eftersom, säger Curt.
– Dörren har också haft mycket att säga till om. Den hittade jag av en slump på Blocket, jag brukar inte sitta och kolla på Blocket. Det var en i Skellefteå som sålde den och vi åkte ner och hämtade den. Vi visste ju att vi ville ha en dubbeldörr med glas, säger Kristina.
Från början var det tänkt att uterummet skulle ha liggande fönster på baksidan, detta för att lutningen på taket skulle bli större.
– Det där ändrade vi. Är det något jag ångrar så är det just att taklutningen inte blev större. Det som styrde var estetiska skäl. Det är ingen fara med taket men vattenavrinningen kunde ha varit större, säger Curt.
Kvällen innan Curt skulle börja mura gick han ut på internet för att kolla hur man gjorde, berättar han. Det förvånade Kristina.
– Det var ju tur att jag inte visste det. Jag trodde att han kunde mura, han har ju visat att han kan så mycket innan, säger Kristina och skrattar.
Mycket av byggnadsmaterialet är alltså begagnat. Även inredning har köpts på loppis och på Blocket, till exempel kaminen.
– Det var viktigt att ha en eldstad, det är så mysigt att sitta här på våren och på hösten. Det ger lite mer liv. Det finns ett egenvärde med att handla begagnat, det ger grejer med lite själ i, säger Kristina.
Totalt gick bygget av uterummet på runt 50 000 kronor.
– Vi har inte lagt ner så mycket pengar på det här och jag har byggt själv. Förutom det som vi fixat gratis så har virket kostat och pansarglaset som vi har i taket. Så kostade ju grävningen av grunden lite, säger Curt.
Kristina kom med iden att måla rött runt fönstren, något hon snappat upp från bilder och det tycker hon blev snyggt. Dörren har förmodligen varit en mellandörr som inte tidigare använts utomhus. De tre åren på uterummet hade anfrätt den och nu behövde den behandlas. Curt berättar att de har skrapat bort lös färg och använt linolja och linoljevax för att kunna behålla dörren omålad.
– Vi har fått jättemycket hjälp med hur vi ska göra från Piteå byggnadsvård. De har gett råd hur vi ska gör för att slippa måla den.
Inne i uterummet luktar det från fotogenlampan och veden i spisen knäpper hemtrevligt. Tomaterna som ska bli orangea håller på att mogna och två stora gurkor hänger i gurkplantan. Utanför har jätteverbenan vuxit sig ranglig och krassen blommar färgglatt och ymnigt.
Uterummet kommer mest till användning på våren, sommaren och hösten.
– Vi har ätit surströmming här och om det inte är nog varmt ute så sitter vi här och fikar, säger Kristina.
De har också varit ute i uterummet på vintern.
– Vi var där på julafton och drack glögg. På morgonen var det kallt, minus 15 grader, men det blev mildare på kvällen. Jag hade eldat i kaminen och hade också en gasolvärmare som stod på andra sidan bordet. Det var tillräckligt varmt inne så att någon jacka inte behövdes, bara en tjocktröja, säger Curt.
Han håller uppskottat hela vintern och kring jul har julgranen och julstjärnan sin plats i där.
Kristina är nöjd med hur uterummet blev.
– Det är inget tjorv, när det regnar kan man gå in med skorna på. De som kommer hit är sällan oberörda och det är alltid något som man tycker om, säger Kristina.