En insats att räkna med

I morgon är det val till riksdag, kommuner och landsting. I Luleå arbetar ungefär 400 personer med att ta emot röster i kommunens 44 vallokaler. Lisa Tedelind är en av dem. ”Vallokalen är öppen även efter röstningen, så alla som vill komma och följa rösträkningen klockan 20 är välkomna, säger hon.

Lisa Tedelind är röstmottagare på Furuparksskolan på söndag.

Lisa Tedelind är röstmottagare på Furuparksskolan på söndag.

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbottens län2014-09-13 05:00

Hur kommer det sig att du är röstmottagare?

– Jag arbetar i kommunen och blev tillfrågad av dem som jobbar med valet vid förra riksdagsvalet. Jag har varit röstmottagare i två val, det senaste var EU-valet. Vid det här valet är jag ordförande i valkretsen.

Varför gör du det?

– Det är en fantastisk möjlighet att vara med i den demokratiska processen och att lära sig hur den går till. Vi måste vara rädda om möjligheten att få säga vad vi tycker och kunna påverka. Det är också kul att få se hur valet går till. Det är intressant. Så lär man känna en massa nya människor som jag inte hade träffat annars. För en del som kommer och röstar är det en högtidlig dag, andra tar det för givet. Man pratar också med sådana som kommer från andra länder där det inte alls är självklart, och de tycker att det är en fantastisk möjlighet.

Har du några särskilda uppgifter som ordförande?

– Det är jag som hämtar nycklar till lokalen och material som valsedlar till vallokalen innan valdagen. Jag ser till att allt är på plats och ställer i ordning skärmar och bord och sätter upp instruktions­affischerna. Det är också jag som fraktar valsedlarna till länsstyrelsen efter vi har räknat dem. Då ska jag ha en annan person med mig. Röstsedlarna är förpackade i påsar som förslutits och jag och en annan signerar att allt gått rätt till.

Vad händer på valdagen?

– Valurnan är öppen tills den första som röstar kommer. Den personen får se att den är tom och efter det stänger vi urnan och försluter den med ett sigill. I röstlängden markeras vilken person det är. Man är två arbetslag på fyra personer som jobbar tillsammans. Så byter vi av varandra under dagen. De som är i samma arbetslag ska inte ha relation till varandra. Inte heller personer på valbar plats ska vara rösträknare.

Hur går rösträkningen till?

– När vallokalen stänger klockan 20.00 samlas alla och så kommer en extra person för rösträkningen. Även räkningen av förtidsrösterna tar vi hand om. De som förtidsröstat kan ångra sitt val och rösta i vallokalen, då blir förtidsrösten ogiltig. Vi räknar antalet röstat i röstlängden och det ska stämma överens med antalet röster. Gör det inte det efter att vi kontrollräknat skriver vi en anteckning om det. Vallokalen är öppen för alla som vill komma och titta när vi räknar rösterna.

Hur länge tar rösträkningen?

– Det tar kanske fyra timmar. Vi börjar med riksdagsvalet, sedan kommunvalet och sist landstingsvalet. Det vi får fram är ett preliminärt resultat, det slutgiltiga räknas av länsstyrelsen sedan.

Går det att fuska?

– Nä, det skulle jag säga att det inte gör. Det är ju så många personer inblandade i vallokalen och så många kontrollparametrar.

Har du något särskilt minne från tidigare röstmottagartillfällen?

– Förra valet behövde vi en extra rösträknare och då tipsade jag in en kompis och hon kom in och gjorde det. Där, under rösträkningen, träffade hon sin nuvarande man som var röstmottagare. Man såg direkt att det klickade för dem. Det var ju roligt.

Kan du rekommendera människor ställer upp som rösträknare?

– Det gör jag. Om man tycker att det är roligt att träffa folk och få veta hur valet går till, absolut.

Får man betalt för rösträknaruppdraget?

– Vi får timersättning, jag kommer inte ihåg hur mycket. Det är kring hundralappen.

Vad röstar du på själv?

– Jag är ju typisk svensk så det är min ensak, men jag röstar och har alltid gjort det. Det har hänt att jag bytt parti och jag röstar inte heller på samma parti i alla valen.

Lisa Tedelind

Ålder: 35.

Bor: Luleå.

Gör: Beteendevetare Luleå kommun.

Aktuell: Som röstmottagare i morgondagens val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!