En hyllning till timjan

Sätt färg på vintern med en finfin ört som funkar i alla lägen. I dag bjuder vi på en festlig helgmeny med smak av årstidens ultimata krydda.

Timjan är en kryddört med historiska anor. Den har använts till allt från att hålla borta mardrömmar till att smaksätta sprit. Vi nöjer oss med att låta den ge smak åt dagens vintermeny.

Timjan är en kryddört med historiska anor. Den har använts till allt från att hålla borta mardrömmar till att smaksätta sprit. Vi nöjer oss med att låta den ge smak åt dagens vintermeny.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens län2014-01-04 05:00

För mig är timjan den ultimata vinterörten. Inte för att det går att gräva fram några överlevande stackars kvistar i snön, utan för dess inneboende värme och mustighet. Precis som man vill att riktig vintermat ska vara – rejäl och stärkande till både kropp och själ.

Det finns flera hundra olika sorters timjan, men alla typer som jag har stött på passar i mat. Och få upplevelser kan mäta sig med en morgonpromenad på en kulle klädd med vild backtimjan. Det är som att kliva rakt in i ett doftande franskt lantkök. Eller kanske grekiskt. Eller italienskt. Eller arabiskt.

För vi är många som dyrkar denna lilla barrliknande aromatiska kryddört. Och tänk – vad vore väl svensk ärtsoppa utan timjan?

Kryddan ingår i många historiska recept och har även använts som läkemedel, vinkrydda, rökelse och tillägnats de båda kärleksgudinnorna Afrodite och Venus. Det är helt enkelt något med den där intensivt örtiga doften som får många att omedelbart associera till kärleksfullt tillagad mat.

Som en liten hyllning har jag satt samman en meny tillägnad allas vår timjan. Timjan funkar nämligen lika bra i förrätter som i varmrätter och till och med i desserter. I alla sammanhang där du längtar efter lite djup och värme kan du krydda med timjan.

Så här års är det svårt att hitta de lite styvare kvistarna med barriga blad och man får oftast hålla tillgodo med den färska krukvarianten. Tänk dock på att man helst inte vill ha stjälkarna med i maten – effekten kan bli som att få tandtråd i munnen.

Och tack och lov är timjan en av de örter som behåller mest smak även i torkat tillstånd. Allt för att vi ska överleva en lång vinter i köket.

Recept

Crostini med falsk anklevermousse, timjan och balsamicolök

4 portioner, 15 min

Av etiska eller ekonomiska skäl kanske man inte vill äta anklever. Då är det här ett förbluffande gott, busenkelt och billigt alternativ.

färsk timjan till dekor

1 ciabatta eller baguette

Mousse:

1 tsk torkad timjan

200 g leverpastej

1 1/2 msk sherry

svartpeppar

Balsamicolök:

1 rödlök, finskuren

olivolja

1 msk råsocker

1 1/2 msk balsamvinäger

salt

Börja med balsamicolöken:

Mjukstek rödlök i olja i stekpanna. Strö över socker och låt det karamelliseras. Slå över balsamvinäger och låt det koka in. Smaka av med salt.

Rör ut leverpastejen med sherry, timjan och rejält med peppar i en kastrull på svag värme.

Skiva brödet och rosta eller grilla.

Bred på leverpastejen och toppa med balsamicolök. Peppra lite extra och garnera med färsk timjan.

Timjanfylld porchetta

4-6 portioner

Riktig vintermat. Långkok med massor av smak. Dessutom prima restmat att servera kallt i tunna skivor.

2 msk hackad timjan

2 msk bladpersilja

50 g stark salami

1/2 fänkålsstånd

1 nypa chiliflakes

cirka 900 g fläskkarré utan ben

2 vitlöksklyftor, finhackade

salt

nymalen svartpeppar

olivolja

smör

1 1/2 dl vitt vin

Hacka timjan, persilja, salami och fänkål fint – eller kör rubbet hastigt i mixer. Lägg blandningen i en skål, salta och peppra rejält. Tillsätt chiliflakes och blanda väl.

Skär ett snitt längs med och ungefär mitt på köttstycket, men spara lite i ena änden. Vik ut hela stycket till en platta. Banka hårt så att köttet blir så platt som möjligt. Skär några snitt och bred på nästan all fyllning. Rulla och bind ihop med steksnöre. Gnid in med olivolja och resterande fyllning.

Bryn runt om i stekpanna i smör och olja så att köttet får yta. Lägg över i en ugnsfast form och slå över vinet. Stick in en stektermometer och stek i 150 grader tills innertemperaturen blir 70 grader. Ös under tiden med stekvätskan som bildas.

OBS! Om du gör timjanpotatisen till – lägg in den i ugnen samtidigt som köttet.

Låt köttet vila i minst 15 minuter innan du skär upp det i skivor.

Tips: Perfekt restmat som kallskuret.

Timjan- och sardellpotatis

4 portioner, 1 timme

Kalasgott tillbehör som kan bakas samtidigt som porchettan. Gillar du inte sardeller kan de bytas ut mot finhackad bacon. Du kan också använda bakpotatis, men då behövs längre tid och högre värme.

2 msk hackad timjan

100 g rumsvarmt smör

2-3 vitlöksklyftor, rivna

cirka 8 sardellfiléer, finhackade (alt. 3 skivor bacon)

nymalen svartpeppar

8 delikatesspotatisar

Blanda timjan, smör, vitlök, sardeller och peppar.

Skär parallella snitt igenom potatisarna men inte hela vägen. Smidigast är att lägga potatisen i en slev. Peta ned lite smör mellan varje snitt.

Baka i ugnen tillsammans med porchettan. Alternativt i 200 grader i cirka 45 minuter.

Timjanäpplen med salt kolasås och glass

4 portioner, 20 min

Enkel men gudagod dessert med intressanta smakbrytningar.

1 msk timjan, repad

2 stora äpplen

2 msk smör

1-2 msk råsocker

2 tsk citronsaft

mandelspån eller -splitter

Kolasås:

4 msk osaltat smör

2 1/2 dl ljust muscovadosocker eller råsocker

1 1/4 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljsocker

Tillbehör:

vaniljglass av god kvalitet

flingsalt

Börja med kolasåsen:

Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.

Koka upp och sänk värmen. Låt koka i 6 minuter. Rör om då och då.

Vispa i vaniljen och koka i ytterligare 1 minut. Ta bort från plattan.

Skär äpplena i klyftor, skala om du vill. Stek dem någon minut i smör. Tillsätt råsocker, timjan, citronsaft och mandel och stek ytterligare någon minut.

Servera äpplena med kolasås och vaniljglass. Strö över flingsalt och garnera med lite extra timjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!