Crostini med falsk anklevermousse, timjan och balsamicolök
4 portioner, 15 min
Av etiska eller ekonomiska skäl kanske man inte vill äta anklever. Då är det här ett förbluffande gott, busenkelt och billigt alternativ.
färsk timjan till dekor
1 ciabatta eller baguette
Mousse:
1 tsk torkad timjan
200 g leverpastej
1 1/2 msk sherry
svartpeppar
Balsamicolök:
1 rödlök, finskuren
olivolja
1 msk råsocker
1 1/2 msk balsamvinäger
salt
Börja med balsamicolöken:
Mjukstek rödlök i olja i stekpanna. Strö över socker och låt det karamelliseras. Slå över balsamvinäger och låt det koka in. Smaka av med salt.
Rör ut leverpastejen med sherry, timjan och rejält med peppar i en kastrull på svag värme.
Skiva brödet och rosta eller grilla.
Bred på leverpastejen och toppa med balsamicolök. Peppra lite extra och garnera med färsk timjan.
Timjanfylld porchetta
4-6 portioner
Riktig vintermat. Långkok med massor av smak. Dessutom prima restmat att servera kallt i tunna skivor.
2 msk hackad timjan
2 msk bladpersilja
50 g stark salami
1/2 fänkålsstånd
1 nypa chiliflakes
cirka 900 g fläskkarré utan ben
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
smör
1 1/2 dl vitt vin
Hacka timjan, persilja, salami och fänkål fint – eller kör rubbet hastigt i mixer. Lägg blandningen i en skål, salta och peppra rejält. Tillsätt chiliflakes och blanda väl.
Skär ett snitt längs med och ungefär mitt på köttstycket, men spara lite i ena änden. Vik ut hela stycket till en platta. Banka hårt så att köttet blir så platt som möjligt. Skär några snitt och bred på nästan all fyllning. Rulla och bind ihop med steksnöre. Gnid in med olivolja och resterande fyllning.
Bryn runt om i stekpanna i smör och olja så att köttet får yta. Lägg över i en ugnsfast form och slå över vinet. Stick in en stektermometer och stek i 150 grader tills innertemperaturen blir 70 grader. Ös under tiden med stekvätskan som bildas.
OBS! Om du gör timjanpotatisen till – lägg in den i ugnen samtidigt som köttet.
Låt köttet vila i minst 15 minuter innan du skär upp det i skivor.
Tips: Perfekt restmat som kallskuret.
Timjan- och sardellpotatis
4 portioner, 1 timme
Kalasgott tillbehör som kan bakas samtidigt som porchettan. Gillar du inte sardeller kan de bytas ut mot finhackad bacon. Du kan också använda bakpotatis, men då behövs längre tid och högre värme.
2 msk hackad timjan
100 g rumsvarmt smör
2-3 vitlöksklyftor, rivna
cirka 8 sardellfiléer, finhackade (alt. 3 skivor bacon)
nymalen svartpeppar
8 delikatesspotatisar
Blanda timjan, smör, vitlök, sardeller och peppar.
Skär parallella snitt igenom potatisarna men inte hela vägen. Smidigast är att lägga potatisen i en slev. Peta ned lite smör mellan varje snitt.
Baka i ugnen tillsammans med porchettan. Alternativt i 200 grader i cirka 45 minuter.
Timjanäpplen med salt kolasås och glass
4 portioner, 20 min
Enkel men gudagod dessert med intressanta smakbrytningar.
1 msk timjan, repad
2 stora äpplen
2 msk smör
1-2 msk råsocker
2 tsk citronsaft
mandelspån eller -splitter
Kolasås:
4 msk osaltat smör
2 1/2 dl ljust muscovadosocker eller råsocker
1 1/4 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljsocker
Tillbehör:
vaniljglass av god kvalitet
flingsalt
Börja med kolasåsen:
Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.
Koka upp och sänk värmen. Låt koka i 6 minuter. Rör om då och då.
Vispa i vaniljen och koka i ytterligare 1 minut. Ta bort från plattan.
Skär äpplena i klyftor, skala om du vill. Stek dem någon minut i smör. Tillsätt råsocker, timjan, citronsaft och mandel och stek ytterligare någon minut.
Servera äpplena med kolasås och vaniljglass. Strö över flingsalt och garnera med lite extra timjan.