En bok är aldrig fel - inte 13 heller!

Att ge bort en bok i julklapp kan aldrig vara fel. Inte att ta emot en bok i julklapp heller.

Norrbottens län2010-12-22 06:00

MEMOARER & BIOGRAFIER ...

Clint  –  retrospektivt
Richard Schickel
Ica  bokförlag

Årets stora presentbok, åtminstone för seriösa filmdiggare. Filmkritikern Richard Schickel; som är gammal kompis till Clint Eastwood, tidigare har åstadkommit en tjock och tillförlitlig biografi om honom samt även en dokumentär (The Eastwood Factor, som visas just nu på Canal + och som är bra) sänder  nu ut en coffee table-bok i folioformat där mera än 200 bilder samsas med kortfattade texter. Förord av mannen själv, som förkunnar: ”Jag är bara en kille som gör film”.  Mycket svåremotståndlig.


Uppväxt med Elvis
Sten Berglind
Bonnier Fakta
En av Sveriges slutgiltiga Elvis-auktoriteter, den numera pensionerade Expressen-reportern Sten Berglind (som dock fortfarande stenhårt ser ut som en stilenlig raggare), redogör i denna omfattande bok i stort format och med många finfina gamla bilder, om sin livslånga fascination inför och formliga beroende av mannen från Tupelo, Mississippi. Blodfullt och elegant.

Boken om Lasse
Dahlquist
–  inte bara
Brännö brygga
Anders Wällhed
Tre Böcker
Någon mera bok om sångarcharmören, skådespelaren och Göteborgs-profilen (dock född i Stockholm!) Lasse Dahlquist lär inte behövas på länge. Det är 100 år sedan han föddes och här finns, på cirka 500 sidor, allt man behöver veta om honom. Vilket var mera än man kanske trodde.


Carl XVI Gustaf
– den motvillige monarken
Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher, Tove Meyer
Lind & co
Om inte prettona i Grävande journalister nominerar denna bok till Guldspaden, så är det något seriöst fel. Om bara tio procent av det som redovisas här är sant, är det tillräckligt för att överlämna tronen till Vickan omedelbums. Det är vi som betalar för honom. Då har vi också rätten att få veta. Allt. Om svinerier och annat.


Den nya
överklassen – en bok om Sveriges ekonomiska elit
Bengt Ericson
Fischer & Co
Ericson har varit ansvarig utgivare för Dagens Industri och chefredaktör för Veckans Affärer samt känner till allt som han – och nu även vi – behöver känna till om den nya överklassens folk. I oslagbart underhållande reportage redovisar han livsstilen hos de slutna sällskapen och privatskolornas personer. Men med glimten i ögonen – också.

 
Hollywood –  guldåldern
Lasse Bergström
Norstedts
Överdådigt nostalgisk, suveränt vacker och filmhistoriskt tillförlitlig läs- och blädderfest, av den gamle filmkritikern och diggaren Bergström som koncentrerar sig på porträtt av filmbolag, regissörer och odödliga stjärnor från Hollywoods verkliga guldålder – decennierna kring 1929. Gillar man film vill man inte fortsätta att leva utan den här.
Mitt eget Sixties
Rolf Hammarlund
Premium Publishing
En fantastiskt fin bok som på 584 täta sidor, i text och bilder, vidareutvecklar de möten som inte fick plats i författarens TV-serie om sextiotalets musiker. Här finns utförliga möten och intervjuer med musikpersonligheter som Swinging Blue Jeans, Georgie Fame, Paul Jones, Spencer Davis Group och många, många flera.

Livet
Keith Richards
Norstedts
Årets klart tuffaste minnesvolym. På ett frikostigt och översvallande minnesvärt (jo, faktiskt) sätt skildrar Keith (han fyllde 67 i lördags) hela sitt hittillsvarande liv. Han går aldrig in på orsakerna till sitt mångåriga tunga drogmissbruk, men sluggar hårt mot Mick Jagger fast bortser helt från att det inte kan ha varit lätt att ensam ansvara för Rolling Stones när han själv var närmast icke kontaktbar. Men i alla fall: en av de mest läsvärda rock’n’ roll-memoarerna. Någonsin.


Underbara dagar
framför oss – En biografi över Olof Palme
Henrik Berggren
Norstedts
Den helt definitiva biografin över Olof Palme och den tid han levde i. Fram till dess han dog. Mycket märkligt att denna bok inte ens nominerades till Augustpriset.

Hemma i världen
Per Wästberg
Wahlström & Widstrand
Wästberg har skrivit professionellt sedan han befann sig i yngre tonåren och när han nästa gång fyller jämt är det som fenomenalt minnes- och formuleringsgod 80-åring. Han har läst allt och träffat alla av betydelse. Han skriver utomordentligt fint och man suger i sig varje ord, väldigt njutningsfullt.


Fosterland
Dilsa Demirbag-Sten
Bonniers
Från Kurdistan till Sverige i en uppriktig och gripande (men också rolig!) exilskildring av det alldeles färgstarka och oförglömliga slaget.


... OCH SÅ TVÅ ROMANER


Sista natten
i Twisted River
John Irving
Wahlström & Widstrand
Det här befinner sig i samma betryggande kvalitetsklass som Ciderhusreglerna och Hotell New Hampshire. Irving levererar obesvärat förtrollande tungviktsepik om det senaste halvseklets USA, utifrån ett litet sågverkssamhälles perspektiv och med en tolvårig pojke; som råkar förväxla en poliskonstapels flickvän med en björn, i berättelsens epicentrum. Vill ni ha förträfflig fiktion att gräva ner er i och glömma bort tid och rum – är detta er bok. Jag avundas alla som ännu inte har läst den.

För mycket lycka
Alice Munro
Atlas
Kanadensiskan Munro bör befinna sig långt fram i den litterära Nobelpris-kön. Hennes tank- och händelsefulla noveller skulle mycket väl hålla för enskilda romaner: koncentrerarde små mästerverk av virtuos berättarstandard; hjärtdunkande, originella, humanistiska och desperata. På ett alltid lika förunderligt och mänskligt vis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!