En andra chans för slitna möbler

Genom jobbet träffades tre kreativa själar, Jenny, Jenny och Adéle, och en idé började gro. Tillsammans har de skapat en utställning med en mängd renoverade möbler för att inspirera andra Kalixbor till att återbruka mera.

Glitterlampa. Klarlack, glitter, torka och klarlack och klart!

Glitterlampa. Klarlack, glitter, torka och klarlack och klart!

Foto: Josefin Wiklund

Norrbottens län2016-11-04 06:00

I juni jobbade Adéle Engström, Jenny Engman och Jenny Nilsson för första gången alla tre tillsammans i butiken på Wiklunds måleri i Kalix och snabbt insåg kvinnorna att de hade gemensamma intressen. Alla tre älskar inredning och att renovera gamla möbler. När de hittade ett gammalt bord på en köp- och säljgrupp på Facebook och vann budgivningen uppstod en idé.

– När vi kom dit visade det sig att de skulle sälja allt i huset så det slutade med att vi åkte hem med firmabilen fullastad. Vi funderade på vad vi skulle göra av allt och kom på det; ”Vi gör en utställning!”, berättar Jenny Nilsson.

Sedan dess har tjejerna samlat på sig ett stort antal risiga gamla möbler som fått nytt liv och kärlek i de kreativa kvinnornas händer.

I butiken har de skapat en hörna intill disken där de renoverar möbler inför butiksgästernas ögon, något som väckt både nyfikna blickar, frågor och inspiration.

Projektet växte och det som presenterades i en butikslokal som Wiklunds hyrt i centrala Kalix förra veckan var en stor samling renoverade möbler, kompletterade med tapeter, golv, lampor och inredningsdetaljer. Allt noga utvalt och matchat till olika miljöer och rum i rummet.

– Vi vill skapa ett större intresse för att ta till vara på och bevara gamla saker i Kalix, säger Jenny Nilsson.

– Vi har försökt visa hur man med små medel kan göra om möbler helt och hållet och det behöver inte vara svårt, säger Adéle Engström.

De har använt många olika tekniker för att visa vad som är möjligt, men också för att få en chans att själva lära sig mer om produkterna de jobbar med. Tapetsering, stänkmålning, linoljevax, glitter och glittervax, lasyr, hårdvaxolja och traditionell snickerifärg är bara några exempel på tekniker som visas upp.

– Vi har använt mycket kalkfärg och lärt oss att det blir bäst om man kryssmålar den och att det inte ska bli perfekt, säger Jenny Nilsson.

– Kalkfärg är jättebra på äldre möbler. Eftersom den har en matt och grov struktur så syns inte skavankerna lika mycket, säger Jenny Engman.

Genom att vaxa ger man den matta kalkfärgen en tåligare yta, och med olika tekniker och färg på vaxet kan man få fram effekter, djup och patina.

Tjejerna har lyckats få fram en betongliknande yta på ett träbord som kryssmålats med en grå kalkfärg och sedan med vitt och brunt vax. En svartmålad spegel fick patinerad finnish med hjälp av grått och vitt vax som målats på med pensel och sedan torkats bort med trasa.

Ett vackert linneskåp i blommig tapet har blivit något av utställningens signaturmöbel.

– Det skulle bli vitt först men så kom en tapetleverantör med den här och den blev vi ju helt sålda på, säger Jenny Nilsson.

Precis hur det gjordes om kan du läsa i faktarutan här intill.

Bland de omgjorda möblerna finns också många exempel på kreativa lösningar; en trasig lådfront på en byrå resulterade i ett öppet hyllplan, ett pelarbord fick en ny yta av en limfogskiva och några skelett från lampskärmar blev underreden till ett par soffbord.

Jenny Engman har tillsammans med sin mormor även klätt om flertalet stoppade möbler till utställningen.

– Hon har gått en kvällskurs och sedan lärt mig. Det är bra, för då har jag alltid någon att fråga.

Under målarkurser som tjejerna hållit i har de märkt ett vanligt misstag, många glömmer att tvätta möblerna innan man sätter igång.

– Vill man att det ska hålla är ett rent underlag A och O, säger Jenny Engman.

Ett annat tips är att först måla med spärrgrund om man har tänkt måla en möbel vit, på så vis slipper man att träet trycker igenom och gör det vita gult, berättar Jenny Engman.

Möblernas skick ställer olika krav på underarbetet. Där färgen har flagnat, suttit löst eller varit dålig har den gamla färgen först skrapats bort med hjälp av färgskrapa och varmluftspistol.

– Värmepistolen är vårt favoritverktyg, säger Jenny Engman.

Fyra stegpallar har renoverats och en femte lottades ut till besökare på utställningen, med tydliga instruktioner på hur den kan få nytt liv.

– De är ofta i dåligt skick, många har stått ute i garage eller uthus så det första man gör är att tvätta och slipa bort färgstänk och rost. Vi använder slipduk till det mesta för det repar inte på samma sätt som sandpapper. Ta lös sits och trappsteg och måla benen med rostskyddsfärg. Måla sitsarna och trappstegen två varv, tapetsera och lacka sedan tre varv, säger Jenny Engman.

Ett sista tips har Jenny Nilsson till alla som är nyfikna på att testa själva:

– Var inte så rädd för att det inte blir perfekt och bry dig inte om vad folk ska tycka. Huvudsaken är att du gillar det själv!

– Och låt inte fantasin stoppa dig, fortsätter Jenny Engman.

Det blommiga skåpet Måla med kalkfärg Måla med snickerifärg

Gör det själv

Utgångsläget: Skåpet fyllt av klistermärken, färgrester, fuktringar och dessutom märken från en spritpenna på insidan av en av dörrarna.

1. Ta bort alla klistermärken.

2. Tvätta med målartvätt.

3. Slipa lätt.

4. Måla med spärrgrund på insidan.

5. Måla hela skåpet med två varv snickerifärg, vitt på insidan och svart på utsidan. Det går bra med färgrester från andra projekt.

6. Klä in ena dörrens insida med griffeltavleplast för att täcka märkena från spritpennan.

7. Rolla på våtrumslim på skåpets dörrar och sidor, det fäster snabbare och bättre på glansiga ytor än vanligt tapetklister, men det är lite tjockare så stryk ut det noggrant.

8. Fäst en easy-uptapet på skåpet direkt från rullen, utan att skära till bitar innan.

9. Använd en tapetkniv med vinge och skär rent runt kanterna. Klipper man ut raka bitar innan ser det snett ut om det gamla skåpet är lite skevt.

10. Lacka tre lager med vattenburet polyretanlack så får du en tålig yta och slipper att tapeten gulnar med tiden. Här används en vinyltapeter med textilstruktur och därför lämnas den obehandlad.

1 Tvätta med målartvätt, skrapa bort dålig färg och slipa lätt.

2 Här är det inte så viktigt att grundmåla, men ska det bli vitt är det bra med spärrgrund.

3 Kryssmåla två varv med kalkfärg. Kom ihåg: det ska inte vara perfekt. Slarvmåla och torka bort om du är ute efter en sliten effekt, spraya på vatten och torka av om du vill ha en mer genomskinlig färg.

4 Vaxa ytan i ett klart eller färgat vax. Ett lager ger en matt yta, två lager ger mer skydd men lägg inte på mer än så, då blir det kletigt. Skapa effekter, mönster, djup och patina med färgat vax. Använd pensel, svamp eller trasa.

4 Avsluta med klarlack i stället om du vill ha en slittåligare möbel med lite mer glans.

1 Tvätta med målartvätt, skrapa bort dålig färg och slipa lätt.

2 Grundmåla med häftgrund. Om man ska måla med vit färg, använd spärrgrund.

3 Avsluta med två lager snickerifärg.

3 kreativa kvinnor

Adéle Engström, 28, butikssäljare, bor med sambo, tre barn, en hund och kanin i villa i centrala Kalix, @adeeng på Instagram.

Jenny Engman, 29, målare och butikssäljare, bor med sambo, två hundar, två katter och snart en bebis i villa i Rolfs, Kalix, @pennnnye på Instagram.

Jenny Nilsson, 32, butikssäljare, bor med sambo och ett barn i villa i Rolfs, Kalix, @jenils på Instagram.

Alla tre jobbar på Bröderna Wiklunds måleri & mattor Nordsjö idé & Design i Kalix (@wiklundskalix) och har inredning och remake av gamla möbler som största intresse. Kolla @jainredesign på Instagram för fler bilder från projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!