Ehnboms enspaltare: Skicka in dina bilder!

0730/120 800.  Det är Kurirens nya mobiltelefonnummer för läsarbilder och nyhetstips.  Ett gott råd är att lagra telefonnumret i din mobiltelefon. Nästa gång du befinner dig nära en brand, en olycka, naturkatastrof eller något annat av nyhetsintresse kan det löna sig att ta en bild och skicka in den till Kuriren

Norrbottens län2008-04-05 06:00
. I veckan har vi öppnat slussarna för läsarnas egna bilder på allvar. De närmaste fyra veckorna delar vi ut en mobiltelefonen (Nokia 3500) per vecka till veckans bästa bild. Vi lottar också ut trisslotter. Passa på att skicka in just din bild. Det behöver inte vara en akut nyhetshändelse, utan bara en bra bild. Alla bilder som publiceras får en belöning, även när de första fyra veckorna passerat.
Som alla vet är Norrbotten ett gigantiskt stort län. Kuriren har fem fotografer, nio lokalredaktörer och ett 20-tal reportrar i Luleå som gör sitt bästa för att vara först på plats med sina kameror och anteckningsblock i högsta hugg när det händer saker av intresse. Vi lyckas ofta, men långt ifrån alltid, att vara på plats. Därför behöver vi din hjälp att vara våra ögon och öron i Norrbotten. Teknikutvecklingen har inneburit att nästan alla svenskar har en mobiltelefon. Faktum är att statistiken visar att det finns fler mobiltelefonabonnemang än människor i Sverige. En helt otrolig utveckling på så kort tid. Det fiffiga med dagens mobiltelefoner är att de inte bara är telefoner. De innehåller oftast en stillbildskamera också, inte sällan dessutom en videokamera. Följden blir att de flesta svenskarna går omkring med en kamera på sig - i princip dygnet runt. Och när bilden är tagen kan den omedelbart skickas över hela jordklotet. För oss nyhetsjournalister och för er mediekonsumenter är teknikutvecklingen på det här området goda nyheter. Det innebär att det mesta av intresse som inträffar kan dokumenteras i bild och sedan publiceras för allas ögon. Det gäller bara att komma ihåg att plocka upp sin telefon - eller digitalkamera när något intressant händer framför ens ögon. Viktigt att komma ihåg är att när det gäller nyhetsbilder av unik karaktär är det viktigaste att överhuvudtaget kunna publicera bilder. Det innebär att kvalitetskravet är underordnat värdet av bilden. Med andra ord: om du har en bild som ingen annan har av en unik nyhetshändelse ska du skicka in den till oss - även om du själv tycker att kvaliteten inte är den bästa. Det är bättre med en dålig bild än ingen bild alls om händelsen är tillräckligt intressant.
Jag ska också passa på att höja ett varningens finger. Att fotografera bränder och olyckor kräver stort omdöme. Jag vill uppmana alla som fotograferar sådana händelser att inte på något sätt störa ambulanspersonal, brandmän eller polis i deras viktiga arbete. En annan positiv teknikuteckling är att Kuriren nu kan sända TV via vår webbplats. Du missade väl inte direktsändningen av Uppsala-Plannja på Kuriren.nu i går? I ett sammanhang där jag skriver om de stora fördelarna med ny teknik är det på sin plats att konstatera att utvecklingen också kan skapa stora kunskapsklyftor i samhället. I veckan fick jag ett brev av Henryetta Olsson, som pekar på riskerna. Jag har tidigare skrivit om ämnet och kan inte annat än att hålla med henne om att den tekniska utvecklingen riskerar att diskriminera människor utan dator- och teknikvana. Den som inte har dator i dag har helt enkelt inte tillgång till samma nivå av service i samhället som oss andra och drabbas dessutom ofta av extrakostnader som vi andra slipper. Är det rimligt? Handikappad utan dator
Folk tar för givet att alla har en dator hemma. Men alla har inte det och de som inte har det blir diskriminerade.
Om man söker jobb så måste man för vissa jobb skicka in sin cv (meritförteckning) via e-mail. En människa utan dator får alltså inte ens söka jobbet.
När man ser på nyheterna på TV så hänvisas man till deras hemsida om man vill veta mer.
Till och med skolan hänvisar numera till Internet om man vill veta vilka aktiviteter som gäller barnen. Men föräldrar utan dator då? Ska de gissa sig till när det är friluftsdag? Man kan ju förstå om de som är utan dator känner sig lite mobbade. Det är faktiskt en form av diskriminering.

Henryetta Olsson
Trevlig helg!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!