Ehnboms enspaltare: Läsarnas frågor om Kuriren

Norrbottens län2010-03-30 06:00
Varför har ni så svårt att vika tidningen på mitten? Varför är tidningen så tunn på måndagar? Två exempel på läsarfrågor jag fått de senaste månaderna. Varje vecka strömmar det in frågor från er läsare till Kurirens redaktion. Många av dem rör Kurirens innehåll och utseende och hamnar hos mig via telefon, mejl och min chatt på Kuriren.nu. Nedan har jag gjort ett urval av de frågor som är återkommande eller av särskilt principiellt intresse. Varför har ni så svårt att vika tidningen på mitten? Svar: Det du syftar på kallas överbett och är inget fel, utan används av vårt tryckeri de dagar då en redaktionell eller kommersiell bilaga ska bladas in i tidningen. Överbettet underlättar vid ibladningsprocessen. Var i ligger allmänintresset i att publicera namn och bild på en helt vanlig "Svensson" som dömts för mord? Det är knappast den dömde som lider av publiceringen utan helt oskyldiga anhöriga. Det Kuriren och en del andra media gör påminner om föråldrade traditioner då brottslingar sattes i stock utanför kyrkan. Straff ska utdömas av domstol - inte av media. Tur att vi inte har dödsstraff i Sverige. För vilka bilder skulle vi då få bevittna på förstasidan? Svar: När vi publicerar namn på en person som döms för ett så uppmärksammat brott som mordet i Smedsbyn gör vi det för att allmänhetens behov av att veta gärningsmannens identitet är större än den dömdes behov av integritet. Vi gör det inte för att "hänga ut" eller straffa någon. Tvärtom namnpublicerar vi på ett ansvarsfullt sätt och undviker namn i rubriker, bilder på förstasidan, på löpsedlar och så vidare.
Som prenumerant på papperstidningen borde man också ha tillgång till E-tidningen.
Svar: Det tycker jag med. E-tidningen kommer därför att vara gratis för den som är trogen prenumerant hos oss. Den går redan i dag att komma åt via vårt VIP-program. Du loggar bara in med den VIP-kod som du fått hemskickad. Varför är de som recenserar lunchrestauranger i Kurirens matpatrull anonyma? Är de verkligen utbildade att bedöma mat? Svar: Matpatrullen består av ett antal Kurirenjournalister som har lite större intresse och kunskap om mat än genomsnittet. De är dock inga utbildade "matjournalister", och de tycker jag bara är bra. Syftet med matpatrullen är inte att recensera lunchkrogarna ur ett finsmakarperspektiv, utan att göra ett test i läsarnas tjänst, som vanligt folk kan ha användning av. Att vara anonym är vedertaget när det gäller tester av restauranger. Det ska inte gå att känna igen den som testar maten av det enkla skälet att krogägaren då kan se till att den portion som serveras oss håller högre kvalitet och smakar bättre än det som han serverar alla andra. Servicen riskerar också att bli bättre än normalt". Varför är Kuriren så tunn på måndagar? Jag upplever att den har blivit tunnare sedan den delades upp i två delar. Svar: Måndagstidningen är tunnare på grund av att det är färre annonser den dagen. Det redaktionella materialet har samma omfattning som resten av veckans vardagar. Din bild av att tidningen blivit tunnare sedan vi blev tabloid tror jag beror på att du enbart bedömer A-delens sidantal. B-delen innehåller ju kultur, nöje, sport, fria ord, eftertextannonser och TV - en stor del av tidningens innehåll. Faktum är att Kuriren sedan övergången till tabloid varit tjockare och innehållsrikare än någonsin. Trevlig helg!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!