Ehnboms enspaltare: Läsarbilder ett lyft

Veckans bästa bilder i Kuriren var lite suddiga, aningen mörka och tagna av en vanlig läsare. Den stora poängen med bilderna var det unika motivet  – en björnmamma med sina tre ungar.

Norrbottens län2009-05-09 06:00

Den digitala utvecklingen har sköljt över världen de senaste åren. I dag har nästan alla ständig tillgång till mobiltelefonen - numera en högteknologisk teknisk manick som man kan använda till att skicka mejl, sms, twittra, blogga, fotografera, filma, lyssna på musik, surfa på internet och mycket mycket mer. Det har gått så långt att man nästan glömt bort att det faktiskt går att ringa med den också.

Den snabba tekniska utvecklingen har inneburit att det fotograferas och filmas mer än någonsin. Det mesta som sker dokumenteras på något sätt. I samband med tsunamin 2004 blev utvecklingen för första gången extra tydlig. Mängder med privata bilder på jättevägen kablades ut – tack vare att samtliga turister på plats hade egna digitala kameror. Därmed blev också nyhetsrapporteringen från händelsen kraftigt förbättrad och allmänhetens kännedom om katastrofen avsevärt större.
Bara 10 år tidigare, 1994, skedde en annan stor katastrof, då färjan M/S Estonia förliste i Östersjön. Från den händelsen finns i princip ingen filmad eller fotograferad dokumentation. Om Estonia förlist i dag hade det garanterat funnits mängder med filmer inifrån färjan i samband med att bogvisiret lossnade och fartyget började ta in vatten. Kanske hade filmerna kunnat bidra till att ge en förklaring till varför katastrofen inträffade. Det finns överlevande som hävdar att en dov explosion hördes strax innan visiret lossnade - kanske hade den hörts på en inspelning.

Min poäng är att utvecklingen till största del är till godo. Nyhetsförmedlingen blir snabbare och korrektare tack vare att vi journalister kan berätta om nyheter med hjälp av autentiska bilder. Dessutom får ni som konsumerar nyheterna en större möjlighet att själva uppleva och värdera händelserna. Den enda nackdelen jag kan se är att allmänheten i sin iver att dokumentera kan riskera att kränka privatlivets helgd eller försvåra polisens eller räddningstjänstens arbete vid olyckor och bränder.

I måndags kunde Kuriren både berätta och visa en unik händelse – tack vare en i dubbel bemärkelse vaken läsare. Bertil Lampinen i Björsbyn fotograferade vid midnatt natten mot söndag fyra björnar som kalasade på rådjursmat bara 25 meter från bostadshuset. Tack vare digitaltekniken kunde Lampinen fotografera mängder med bilder. Ljusförhållandena var svåra och bilderna blev suddiga och mörka. Den fotografiska kvaliteten spelade dock mindre roll då motivet vår så unikt. Jag kan garantera att Bertil Lampinens björnbilder var de mest uppmärksammade i måndagstidningen.

Bertil Lampinen är långt ifrån ensam att skicka in bilder på dramatiska händelser till oss. Allt fler tar chansen att skicka in bilder till Kurirens mms-nummer 0730-120 800 eller till mejladressen redaktionen@kuriren.com. Gör det du också – varje månad utser vi månadens bästa läsarbild och belönar fotografen med en fin mobiltelefon.

Jag avslutar med några kloka ord från Torry Pedersen chef för VG, Norges motsvarighet till Aftonbladet: ”Den starkaste nyhetsorganisationen är inte nödvändigtvis den med resurser att hyra helikoptrar och kommunikationssatelliter, utan den som känner så många som möjligt med en mobiltelefon i fickan”.

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!