Spontant samlades stora delar av redaktionen för att vara med och det var inte utan en känsla av andakt som nyckeln vreds om och innehållet i det graverade skrinet blottades. Efter säkert en timmes botaniserade kunde vi konstatera att det var en mindre kulturskatt vi fått ta del av. I skrinet fanns mängder med tidstypiska dokument som tidningar, motböcker, mynt, fotografier, kartor och mycket annat från 30-talets Luleå och Norrbotten. Mest intressant var en dikatafonrulle med intalad text. Tidningens ledning hade som tur var varit så förutseende att de även bifogat en skriftlig version av det intalade materialet.
Emma Isaksson beskriver på följande sätt sina förhoppningar om Kurirens dåtid och framtid:"Att vara kassörska i Norrbottens-Kuriren är nu ej så svårt. Visserligen äro utgifterna stora, men vi ha också inkomster. Annat var det för ett 70-tal år sedan då min far, boktryckaren N.P. Isaksson, kom hit upp. Dagskassan var ibland 37 öre. Tiderna ha gått framåt, och genom arbete, sparsamhet och gott förstånd har företaget blivit vad det nu är. Måtte nu även kommande släktled fortsätta i samma fotspår, så hoppas jag att Norrbottens-Kuriren skall få fortleva i många generationer och vara till arbetsglädje och utkomstmöjligheter för dem, som ärligen arbeta inom företaget."
Direktören Rudolf Isaksson skriver i samma dokument: "Då vi sålunda ha anledning att tillsammans glädjas över ett väl utfört arbete av framtida betydelse, ha vi velat hugfästa verkets tillblivelse genom att i den nya grunden inmura ett dokumentskrin, som åt eftervärlden skall bevara en del uppgifter och föremål med mera, avsedda att vida under vilka förhållanden Norrbottens-Kuriren hittills fört sin långa tillvaro. Vi veta icke, under vilka omständigheter dessa dokument en gång skola bringas i dagen, men vi ha rätt att hoppas att det arbete, som utförts inom Norrbottens-Kuriren, icke ha utförts utan spår i länets utvecklingshistoria och att det även alltjämt i kommande tider skall befinnas äga sin betydelse".Jag är glad över att kunna konstatera att de forna tidningsledarnas ambitioner med råge uppfyllts. Från 1936 fram till i dag har Kuriren utvecklats till ett modernt och framgångsrikt medieföretag. Om två år har ytterligare 75 år passerat sedan 1936 och vi firar 150 år som en av landets äldsta tidningar. Inspirerad av 1936 års företagsledning i Kuriren lovar jag att vi ska prestera någon form av
modern tidskapsel
lagom till det
stora jubileet 2011.
Det ska bli en
spännande process att
komma fram till vad
som ska sparas till
eftervärlden.