Dyrt väder för skogsägare

De hårda vindar som blåste genom länet för en dryg vecka sedan blev en dyr överraskning för skogsägarna. De fallna träden "ligger som plockepinn" , vilket komplicerar upprensningsarbetet.

Foto:

Norrbottens län2016-06-21 07:00

Skadan som det oväntade vädret vecka 23 orsakade är utspridd från kust till inland, men ett av det hårdast drabbade områdena är skogarna kring Harads. Skogsstyrelsens Emil Öhman befinner sig också just där, tillsammans med en markägare, när Kuriren når honom.

– Det är ju skogsägarna som drabbas av det här, genom att de måste få ut virket ur skogen om det har blåst ner. Om det är mer än fem kubik per hektar så måste det ut ur skogen innan den 15 augusti.

Har alla skogsägare enskilt ansvar för upprensning?

– Det är upp till dem att virket kommer ut, sen får man ta kontakt med sitt försäkringsbolag om man bedömer att det är så mycket att det blir en försäkringsfråga. Vi uppmanar markägare att åka ut och kolla igenom sina fastigheter, se hur mycket skog som fallit och ta kontakt med försäkringsbolaget.

Emil Öhmans kollega Björn Lehto berättar att inventeringsarbetet fortfarande pågår, men att skadorna verkar relativt små. Dock gör vindfällens natur att det ändå kan stå markägarna dyrt:

– Man har inte fått ett riktigt grepp om hur mycket som fallit än, men det verkar inte vara jättemycket. Sammanlagt kommer det nog hamna på ett par hundra tusen kubikmeter som blåst ner i Norrbotten, och om man relaterar det till större stormar söderut, där det kan röra sig om miljoner, är det inte så mycket. Men det blir en dyrare kostnad att ta hand om virket, eftersom det ligger som plockepinn och kan vara skadat.

En av de drabbade markägarna är Jokkmokks allmänning, där Christian Rimpi är förvaltare. Han bekräftar att det är som mest problematiskt där det är enstaka träd som fallit.

– Bekymret är att träd i ett väldigt stort område har blåst ner väldigt spritt. Så förutom att det blir tekniska problem att fara och avverka enstaka träd så är det svårt att sortera ut de områden som verkligen behöver rensas.

Har ni kartlagt hur stor skadan är?

– Vi har fått en överblick och man kan säga att det ligger 1-50 träd per hektar över hela innehavet, förutom små områden som blåst ut helt och hållet. ett följdbekymmer är att du får en väldigt låg prestation; väldigt få kubik per timme.

Vad gäller chanserna att försäkringen ska täcka skadorna så är Christian Rimpi tveksam:

– Vi har ju en försäkring, men bekymret är att det krävs att merparten av träden blåst ut, och i det här fallet är det ytterst lite som skulle kunna täckas. Det är skillnad vid brand då det är mer heltäckande skador, men jag bedömer att chansen är ganska liten att det går att få ut någonting på försäkringen här.

Är det ett hårt slag för er?

– Framför allt så är det en enorm utmaning att ta till vara på allt virke, det kommer att krävas en stor arbetsinsats från alla parter. Det kommer vara en utmaning att hinna ta vara på allting till 15 augusti, men vindfällen är väldigt ojämnt fördelade så det är långt ifrån överallt som det ligger mer än fem kubik per hektar. Utmaningen är att hitta de hårdast drabbade områdena. Men vi har skapat goda förutsättningar för det tack vare den helikopterinventering och GPS-märkning som vi gjort i förra veckan.

Risk för insektshärjning

På grund av risken för skadeinsekter i obarkat färskt barrvirke.måste den mängd skadad skog som överstiger fem skogskubikmeter inom ett hektar tas om hand. Obarkat virke av tall och gran får enligt Skogsvårdslagen inte lagras i skogen eller vid bilväg över sommaren. Skogsmarkens ägare är ansvarig för att sådana åtgärder utförs.

Vanligtvis ska virke som fällts eller skadats innan 15 juni rensas innan 15 juli, men efter stormen inträffade på gränsen mellan de två perioderna (och skadeinsekterna ännu inte svärmat) har Skogsstyrelsen rekommenderat 15 augusti som slutdatum.

Källa: Skogsvårdslagen, Skogssyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!