Dödsfarlig eller delikatess?

Kändiskockar och matlagningstrender har gett en skjuts åt svampintresset och högsäsongen är NU. Är du rädd för att inte kunna skilja flugsvampen från delikatesserna? Konsulenterna Annika och Göran hjälper dig att snitsla banan mellan skogens farligaste och godaste svampar och bjuder in till gratis svampsoppa.

Här är duon som går igång på svampar. Göran Lidén och Annika Nordberg är utbildade svampkonsulenter och visar här upp två exemplar av telegsopp och en sandsopp.

Här är duon som går igång på svampar. Göran Lidén och Annika Nordberg är utbildade svampkonsulenter och visar här upp två exemplar av telegsopp och en sandsopp.

Foto: Andreas Wälitalo

Norrbottens län2013-08-31 03:56

1 Vad är en svampkonsulent?

Göran: – Det är en universitetsutbildad person som har stor svampkunskap. Det krävs en tvåsstegsutbildning på totalt 15 högskolepoäng innan man blir konsulent. Jag blev tipsad om utbildningen på Umeå universitet sedan jag hela tiden låg två steg efter frun när hon börjat lära känna igen olika svampsorter och det också väckte mitt intresse. Att gå på universitet var till en början det värsta, men ganska snart det bästa, jag gjort.

Annika: – När jag gick en trädgårdskurs på Grahns ingick lite svampkunskap men på den tiden var jag en sådan som sparkade undan en svamp när jag såg den. Jag blev ändå sugen att lära mig mer och på den vägen är det ...

2 Men vad gör ni med er kunskap?

Annika: – Vi jobbar med folkbildning, ordnar utställningar och kurser och till oss kan folk svänga förbi med sina skogsfynd för artbestämning. Det är svårt att säga säkert vad det är för en svamp om man bara ser en bild.

Göran: – Att kunna lukta, känna och klämma är viktigt. Nu i helgen har alla som vill möjlighet att delta i exkursioner, titta på en utställning och smaka svampsoppa. Vi håller till på Piteå museum från klockan nio p lördag och på Norrbottens museum samma tid på söndag.

3 Vad finns det för ätbara svampar i Norrbotten?

Göran: – I Sverige finns ett hundratal ätbara sorter och hos oss finns kanske hälften av dem.

4 Var hittar man bra svampställen?

Göran: – Tallhedarna är säkra ställen för säkra svampar. Här finns soppar och alla soppar, utom gallsopp, är ätliga. Ett nybörjartips är att du ska hålla dig undan från svampar som har både vit hatt och vita skivor och de som har både brun hatt och bruna skivor.

Annika: – Sväng för säkerhets skull förbi en konsulent innan du sätter tänderna i dina svampfynd!

5 Så det räcker alltså inte med att hålla sig borta från den rödprickiga flugsvampen?

Göran: – Nejnej, det finns betydligt värre sorter, som toppig giftspindling, gallmusseron, mörkringad flugsvamp och snart även vit flugsvamp. Den håller på att breda ut sig norrut och finns nu i höjd med Umeå.

Annika: – Det gäller att hålla sig à jour med den senaste informationen. Stenmurklan, som tidigare ansågs ätbar, räknas nu som giftig. Det har visat sig att alla gifter inte går att koka bort och gifterna är cancerogena. För stenmurkelälskaren finns det andra alternativ. Torkad sandsopp är en fin ersättare för stenmurklan.

6 Vilken utrustning behöver svampplockaren?

Göran: – Till att börja med en korg, gärna med olika fack, och absolut inte en plastpåse där bakterier trivs alltför bra. En svampkniv där ena änden är en borste för att borsta av smuts och en visselpipa.

Annika: – Senaste versionen av en svampbok och en mobiltelefon. Glöm inte att berätta för någon vart du ska och håll dig till planen. Det är någon jag försöker lära min son som blivit lika intresserad som jag och ofta ger sig ut i skogen. När du väl kommer hem är det viktigt att ta hand om svampen på en gång. Svamp är färskvara och bör behandlas ungefär som kött. Rensa och in i kylen med svampen!

7 Om man gärna vill lära sig mer men inte är beredd att gå en högskolekurs?

Annika: – Gå en kurs i Studiefrämjandets regi. De drar igång både den 3 och 5 september här i Luleå och i Boden den 4:e.

Göran: – Sikta på att lära dig 2-3 sorter per år och håll dig till dem. Det går inte att plugga in allt på en gång.

8 Vilka är era favoritsvampar?

Göran: – Sandsopp och rimspindling.

Annika: – Tallkalle! Det är en karljohan som växer i symbios med en tall. Svampens rätta namn är rödbrun stensopp. Den är så god med en nötig smak och hittar man den skriker man av glädje.

9 Favoritsätt att tillaga svampen då?

Göran: – Det finns så många goda svamprätter men jag säger trattkantarellsoppa.

Annika: – Stuvad rödbrun stensopp till olika vilträtter.

Namn: Annika Nordberg, 40.

Gör: Tidningsbud/svampkonsulent.

Bor: Ersnäs.

Familj: Sambon Tony, 42 och barnen Linus, 19 och Kim 17. Labradorerna Atlas och Divana.

Namn: Göra Lidén, 65.

Gör: Pensionär/svampkonsulent och ordförande i Svampkonsulent norr.

Bor: Malmudden.

Familj: Hustrun Anki, 64 och utflugna barnen Fredrik, 43, Cecilia, 40 och Jessica, 35 med familjen. Blandrasen Lizzy.

Bra webbsida: svampguiden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!