Det Nya Gardet: "För mig är det en livsstil"

Är du född på 1990-talet? Grattis. Det är ni, generation Z, som har kollen nu. 1980-talisterna åker ut i kylan när de mer intressanta 1990-talisterna dyker upp. Puss har träffat stans främsta 17-åringar och bländades av deras idéer och stil.

Lina Jansson hoppas ha en egen restaurang om ett par år.

Lina Jansson hoppas ha en egen restaurang om ett par år.

Foto: Andreas Wälitalo

Norrbottens län2007-10-03 01:45

Nej, så många ordvitsar har kockstuderande Lina Jansson inte råkat ut för trots att hennes efternamn så tydligt kopplar till en god gratäng.

Just nu har hon praktik på Cook?s krog i Luleå. Praktiken är en av två under hennes tredje och sista år på hotell- och restaurangprogrammet. I ett personalrum invid köket på Cook?s pustar hon ut efter ett åttatimmars-pass. Hon har förberett lunch och hackat grönsaker hela dagen. Sedan hon kunde stå upp och banka i kastruller har hon velat bli kock. Nu, som 18-åring, är hon mer inriktad på att bli förrätts- eller efterrättskock. - Jag gillar att det är mer pill och fler moment med förrätter. Annars blir det mer att man ska göra en köttbit och något till. - Oftast är det jag som lagar maten hemma. Det blir mest vanlig vardagsmat före träning. Jag gillar att laga pasta och kyckling. Kycklingen kan man smaksätta nästan hur som helst och pastan finns det massor av såser att göra till. Svenskt blir det helst. Det glänser till i ögonen och tonläget höjs när Lina kommer in på ämnet råvaror. Hon börjar rada upp maträtter efter varandra. - Renskav, köttbullar och potatis, palt. - Det svenska köket är bra och varierat. Jag tror att svensk mat är ganska omtyckt i resten av världen, smakerna är lätta att gilla. Det är inte som kinesisk mat till exempel, som kan vara ganska kryddstark. Mat-Tina är inte direkt en förebild men ändå kan Lina gilla hennes stil. - Hon verkar också lite halvgalen i köket. Och drömgästen? - Storebrorsan. Han är roligast och svårast att laga mat till för han tycker inte om allt. Sen är han ärlig. Ofta är folk snälla och säger "mm, vad gott" så att man aldrig riktigt vet. Men var hittar en kock nya idéer? - Det är inte så att jag själv köper mattidningar men jag gillar att kolla i dem. Jag letar efter annorlunda kryddor och ser vad de passar med, ibland har de använt en krydda till något som jag själv aldrig ens tänkt på. Nya kryddor som inte funnits i Sverige kommer hela tiden. I sommar jobbade hon på golfrestaurangen i Rutvik och där fick hon strålande beröm. Samma sak från universitetsrestaurangen efter praktiken där. Och att jobba i kök är inte som i TV-programmet Hell?s Kitchen, det kan Lina bekräfta. Kanske har hon bara haft tur men på de arbetsplatser hon jobbat på är stämningen snarare snarare raka motsatsen. Folk vet vad de ska göra och någon Gordon Ramsey skulle inte bli långvarig. I Luleå blir inte Lina kvar så länge till. Snart drar hon härifrån och testar kocklivet utomlands. Allra helst hamnar hon på någon finare à la carte-restaurang. - Jag tror absolut att jag kommer att flytta från Luleå när jag är färdig, kanske till någon storstad i Sverige eller utomlands. Typ Australien. Där skulle jag kunna tänka mig att öppna en egen restaurang med svensk mat. Men jag kanske kommer tillbaka till Luleå efter ett tag. Så särskilt svårt blir det egentligen aldrig i köket, menar Lina. Det är bara träning som gäller. - Om man vill så klarar man det. För mig är det här en livsstil. Jag bara gör det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!