Vegetarisk lasagne med mustig tomatröra
4-6 portioner, 45 minuter
En lÀttlagad klassiker i mitt hem. Perfekt lösning nÀr du inte vet vad du ska bjuda vegetarianer pÄ - eller varför inte pÄ en köttfri mÄndag?
3 morötter, rivna
3 gula lökar, tunt skivade
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
olivolja
1 burk krossade tomater, Ă 400 g
2 msk tomatpuré
1/2-1 tsk sambal oelek (eller efter smak)
1 tÀrning grönsaksbuljong
1-2 tsk italiensk salladskrydda, eller annan salladskrydda
ev. cirka 1 dl torrt vitt vin
salt
nymalen svartpeppar
lasagneplattor
500 g keso naturell
cirka 2 dl riven ost med smak
4 tomater, skivade
1-2 tsk oregano
FrÀs morötter, lök och vitlök mjuka i olivolja i en stor panna eller gryta utan att det tar fÀrg.
HÀll i krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek och smulad buljongtÀrning. TillsÀtt mycket italiensk salladskrydda (det gör mycket av smaken) och en skvÀtt vin om du har hemma. Smaka av med salt och peppar. LÄt koka ihop i 5-10 minuter.
Smörj en ugnsfast form. Varva lasagneplattor med tomatröra, keso och lite ost mellan varje lager. Avsluta med tomatröra ovanpÄ det översta plattlagret. Dekorera med tomater och smula oregano över. Toppa med ost.
GrÀdda i 225 grader i cirka 30 minuter. LÄt stÄ i 10-15 minuter. Servera med en krispig grönsallad.
Lammlasagne med feta och myntapesto
4-6 portioner, 90 min
En form laddad med smak. Lite annorlunda, grekinspirerat och kanongott.
FĂ€rs:
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
500 g lammfÀrs
1 aubergine, grovt tÀrnad
1 burk krossade tomater, Ă 400 g
1 dl torrt vitt vin
1 tsk honung
1 tsk torkad oregano
1 nypa chiliflakes
Pesto:
1 dl grovhackad fÀrsk mynta
1 dl olivolja
1 dl fÀrskriven parmesan
1 vitlöksklyfta
50 g pinjenötter
citronsaft
nymalen svartpeppar
Ost:
150 g feta
250 g ricotta
ev. 1-2 dl mjölk
nymalen svartpeppar
riven ost med smak
Börja med fÀrsen: Mjukstek lök och vitlök i olja. TillsÀtt fÀrs och aubergine och bryn till dess köttet fÄr lite fÀrg. HÀll i tomat, vin, honung och kryddor. LÄt puttra i 15 minuter. Smaka av.
Gör peston under tiden: Kör myntablad, olivolja, parmesan, vitlök och pinjenötter i mixern till en slÀt konsistens. Peppra och droppa i lite citronsaft.
Mixa feta och ricotta. SpÀd eventuellt med lite mjölk om du vill ha en lösare sÄs. Peppra.
Varva lasagneplattor, lammfÀrssÄs, myntapesto och ostblandning i valfri ordning. Toppa med sÄs och riven ost.
TÀck med folie och grÀdda i 200 grader i 25 minuter. Ta bort foliet och grÀdda ytterligare 25 min. LÄt stÄ i 10-15 minuter innan serveringen.
Vit lasagne med kronÀrtskockor och frikadeller
4-6 portioner, 90 minuter
Visst kan man göra lasagne utan tomatsÄs! Det hÀr Àr en fantastisk version som jag lÀrde mig av Donna Anna, en kvinna frÄn Kampanien. Lite bökig att laga, men vÀldigt vÀrd jobbet.
300-400 g lasagneplattor
200 gram smÄ kronÀrtskockor, frysta eller avrunna inlagda
cirka 200 g riven rökt ost, t ex scamorza
Frikadeller:
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor, rivna
1 Àgg
1 tsk torkad oregano
1/2 citron
1 nypa chiliflakes
3 msk fÀrskriven parmesan
nymalen svartpeppar
salt
250 g kalvfÀrs
1/2 dl vetemjöl
olivolja
SÄs:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk (eller kokvatten)
salt
vitpeppar
riven muskot
100 g fÀrskriven parmesan
1/2-1 tsk rökt paprikapulver
Börja med frikadellerna. LÀgg ströbrödet i blöt i mjölken. TillsÀtt vitlök, Àgg, oregano, citronsaft, chiliflakes, parmesan, svartpeppar och salt. HÀll i fÀrsen, blanda ordentligt till en jÀmn smet. LÄt gÀrna stÄ och svÀlla en stund.
Forma smÄ miniköttbullar, fukta hÀnderna sÄ gÄr det lite lÀttare. Rulla i vetemjöl och stek lÄngsamt i omgÄngar pÄ svag vÀrme i lite olivolja. De ska inte bli bruna, bara stelna. Du kan Àven koka dem i lÀttsaltat vatten.
Koka frysta kronÀrtskockor i lÀttsaltat vatten med lite citronsaft i 5 minuter. LÄt rinna av ordentligt (spara kokvattnet). Inlagda behöver bara rinna av.
Gör sÄsen. SmÀlt smöret pÄ lÄg vÀrme. Vispa successivt i mjölet. VÀrm mjölken (eller kokvattnet frÄn skockorna) och hÀll i lite i taget under stÀndig vispning. FortsÀtt till dess sÄsen blir lagom tjock. LÄt sjuda nÄgra minuter och smaksÀtt med salt, vitpeppar, muskot och paprika. HÀll ned parmesan (spara lite) och kronÀrtskockor.
Smörj en ugnsfast form. Börja med ett lager sÄs, tÀck med lasagneplattor, sÄs, frikadeller och rökt ost. FortsÀtt varva plattor och ingredienser. Avsluta med ett lager sÄs. Toppa med rökt ost och lite extra parmesan.
GrÀdda i 200 grader i 20-30 minuter tills pastan blir mjuk och ytan fÄr fin fÀrg. LÄt vila en stund och servera med sallad.