Den ultimata vinterrÀtten

Lager pÄ lager Àr vinterns melodi. SÄvÀl ute som inne. Lasagne Àr den perfekta mysmaten nu.

En smakrik vegetarisk lasagne som brukar gillas Àven av köttÀtare.

En smakrik vegetarisk lasagne som brukar gillas Àven av köttÀtare.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens lÀn2014-01-25 05:00

Varje gĂ„ng jag serverar lasagne eller bestĂ€ller lasagne pĂ„ krogen möts jag av samma reaktion frĂ„n mina medĂ€tare: ”Oj, lasagne - det hade jag nĂ€stan glömt bort.”

Jag kan inte riktigt begripa det. Lasagne Àr den ultimata vinterrÀtten. VÀrmande, stÀrkande, mÀttande och lÀtt att förbereda i god tid. Och minst lika god att vÀrma dagen efter.

Det ligger nÄgot inneboende trösterikt i en form vÀlgrÀddad lasagne. Som om det automatiskt ingÄr en rejÀl dos kÀrlek frÄn en italiensk matrona. SÄdant ska man inte förakta.

Men sÄ har rÀtten ocksÄ sina rötter i regionen Emilia-Romagna, som i hÄrd konkurrens tÀvlar om titeln Italiens kulinariska hjÀrta. HÀrifrÄn kommer bland annat parmesan, parmaskinka och inte minst köttfÀrssÄsen bolognese som ju som bekant gör sig alldeles ypperligt i en klassisk lasagne.

I de trakterna knÄdar man helst sin egen pasta eller köper dagsfÀrsk över disk. Som stressad nordbo tycker jag dock att torkade fÀrdiga plattor duger alldeles utmÀrkt. Jag ids heller inte förkoka och hÄlla pÄ. Det ska vara hyfsat enkelt att laga lasagne. Inga stökiga heldagsprojekt.

Men vilken typ av pastaplattor man Àn vÀljer finns det nÄgra saker man bör tÀnka pÄ för att fÄ till den dÀr maffigt krÀmiga effekten:

4 Lager pÄ lager-principen bör inte överdrivas. Ju högre du gör din lasagne desto torrare riskerar den att bli. Hellre en vid och lÄg rackare med nÄgra fÄ lager Àn en mindre variant med mÄnga.

4 SnÄla inte med sÄsen (och glöm inte att smaka av den ordentligt). Det krÀvs mycket vÀtska för att fÄ plattorna att koka fÀrdigt i ugnen. De ska inte vara hÄrda.

4Ta inte ut lasagnen för tidigt. Den Àr fÀrdig nÀr den bubblar ordentligt, har fin yta och Àr het i mitten.

4LÄt lasagnen vila i minst 10-15 minuter innan du hugger in. DÄ sÀtter sig alla lager, vilket ger den dÀr oemotstÄndliga krÀmigheten.

SÄ jazza loss i köket. Koka ihop nÄgra smarriga sÄser, leta fram en bra form och sÀtt igÄng att varva.

En lasagne gÄr alltid hem. Lager pÄ lager ligger i tiden.

Vegetarisk lasagne med mustig tomatröra

4-6 portioner, 45 minuter

En lÀttlagad klassiker i mitt hem. Perfekt lösning nÀr du inte vet vad du ska bjuda vegetarianer pÄ - eller varför inte pÄ en köttfri mÄndag?

3 morötter, rivna

3 gula lökar, tunt skivade

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

olivolja

1 burk krossade tomater, Ă  400 g

2 msk tomatpuré

1/2-1 tsk sambal oelek (eller efter smak)

1 tÀrning grönsaksbuljong

1-2 tsk italiensk salladskrydda, eller annan salladskrydda

ev. cirka 1 dl torrt vitt vin

salt

nymalen svartpeppar

lasagneplattor

500 g keso naturell

cirka 2 dl riven ost med smak

4 tomater, skivade

1-2 tsk oregano

FrÀs morötter, lök och vitlök mjuka i olivolja i en stor panna eller gryta utan att det tar fÀrg.

HÀll i krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek och smulad buljongtÀrning. TillsÀtt mycket italiensk salladskrydda (det gör mycket av smaken) och en skvÀtt vin om du har hemma. Smaka av med salt och peppar. LÄt koka ihop i 5-10 minuter.

Smörj en ugnsfast form. Varva lasagneplattor med tomatröra, keso och lite ost mellan varje lager. Avsluta med tomatröra ovanpÄ det översta plattlagret. Dekorera med tomater och smula oregano över. Toppa med ost.

GrÀdda i 225 grader i cirka 30 minuter. LÄt stÄ i 10-15 minuter. Servera med en krispig grönsallad.

Lammlasagne med feta och myntapesto

4-6 portioner, 90 min

En form laddad med smak. Lite annorlunda, grekinspirerat och kanongott.

FĂ€rs:

1 gul lök, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

olivolja

500 g lammfÀrs

1 aubergine, grovt tÀrnad

1 burk krossade tomater, Ă  400 g

1 dl torrt vitt vin

1 tsk honung

1 tsk torkad oregano

1 nypa chiliflakes

Pesto:

1 dl grovhackad fÀrsk mynta

1 dl olivolja

1 dl fÀrskriven parmesan

1 vitlöksklyfta

50 g pinjenötter

citronsaft

nymalen svartpeppar

Ost:

150 g feta

250 g ricotta

ev. 1-2 dl mjölk

nymalen svartpeppar

riven ost med smak

Börja med fÀrsen: Mjukstek lök och vitlök i olja. TillsÀtt fÀrs och aubergine och bryn till dess köttet fÄr lite fÀrg. HÀll i tomat, vin, honung och kryddor. LÄt puttra i 15 minuter. Smaka av.

Gör peston under tiden: Kör myntablad, olivolja, parmesan, vitlök och pinjenötter i mixern till en slÀt konsistens. Peppra och droppa i lite citronsaft.

Mixa feta och ricotta. SpÀd eventuellt med lite mjölk om du vill ha en lösare sÄs. Peppra.

Varva lasagneplattor, lammfÀrssÄs, myntapesto och ostblandning i valfri ordning. Toppa med sÄs och riven ost.

TÀck med folie och grÀdda i 200 grader i 25 minuter. Ta bort foliet och grÀdda ytterligare 25 min. LÄt stÄ i 10-15 minuter innan serveringen.

Vit lasagne med kronÀrtskockor och frikadeller

4-6 portioner, 90 minuter

Visst kan man göra lasagne utan tomatsÄs! Det hÀr Àr en fantastisk version som jag lÀrde mig av Donna Anna, en kvinna frÄn Kampanien. Lite bökig att laga, men vÀldigt vÀrd jobbet.

300-400 g lasagneplattor

200 gram smÄ kronÀrtskockor, frysta eller avrunna inlagda

cirka 200 g riven rökt ost, t ex scamorza

Frikadeller:

1/2 dl ströbröd

1 dl mjölk

2 vitlöksklyftor, rivna

1 Àgg

1 tsk torkad oregano

1/2 citron

1 nypa chiliflakes

3 msk fÀrskriven parmesan

nymalen svartpeppar

salt

250 g kalvfÀrs

1/2 dl vetemjöl

olivolja

SÄs:

3 msk smör

3 msk vetemjöl

6 dl mjölk (eller kokvatten)

salt

vitpeppar

riven muskot

100 g fÀrskriven parmesan

1/2-1 tsk rökt paprikapulver

Börja med frikadellerna. LÀgg ströbrödet i blöt i mjölken. TillsÀtt vitlök, Àgg, oregano, citronsaft, chiliflakes, parmesan, svartpeppar och salt. HÀll i fÀrsen, blanda ordentligt till en jÀmn smet. LÄt gÀrna stÄ och svÀlla en stund.

Forma smÄ miniköttbullar, fukta hÀnderna sÄ gÄr det lite lÀttare. Rulla i vetemjöl och stek lÄngsamt i omgÄngar pÄ svag vÀrme i lite olivolja. De ska inte bli bruna, bara stelna. Du kan Àven koka dem i lÀttsaltat vatten.

Koka frysta kronÀrtskockor i lÀttsaltat vatten med lite citronsaft i 5 minuter. LÄt rinna av ordentligt (spara kokvattnet). Inlagda behöver bara rinna av.

Gör sÄsen. SmÀlt smöret pÄ lÄg vÀrme. Vispa successivt i mjölet. VÀrm mjölken (eller kokvattnet frÄn skockorna) och hÀll i lite i taget under stÀndig vispning. FortsÀtt till dess sÄsen blir lagom tjock. LÄt sjuda nÄgra minuter och smaksÀtt med salt, vitpeppar, muskot och paprika. HÀll ned parmesan (spara lite) och kronÀrtskockor.

Smörj en ugnsfast form. Börja med ett lager sÄs, tÀck med lasagneplattor, sÄs, frikadeller och rökt ost. FortsÀtt varva plattor och ingredienser. Avsluta med ett lager sÄs. Toppa med rökt ost och lite extra parmesan.

GrÀdda i 200 grader i 20-30 minuter tills pastan blir mjuk och ytan fÄr fin fÀrg. LÄt vila en stund och servera med sallad.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om