I en liten studio på Södermalm i Stockholm står Tove Nilsson och penslar revbensspjäll i flygande fläng. Hon har firat jul i månader nu. Det blir lätt så när man jobbar som matstajlist, matskribent och kock.
Förutom att dyka upp i Nyhetsmorgon i TV4 titt som tätt är hon dessutom aktuell som en av medförfattarna till boken Fixa julen - Proffsens bästa tips för en lyckad jul (Ica Bokförlag), där man hittar allt mellan glöggfest och nyårsmingel.
Hennes kapitel handlar just om den moderna julmaten. De sötsyrliga revbensspjällen är ett lysande exempel på Toves matfilosofi i juletid.
- Jag gillar klassiska svenska smaker, alla julkryddor som nejlika, senapfrön och kryddpeppar. Men jag kombinerar gärna med asiatiska influenser, utan att göra det alldeles för knäppt. En liten twist räcker. Dessutom vill jag ha mycket grönt i maten. Det känns modernt för mig.
Hon visar vad hon menar genom att bjuda på långsambakad rotselleri med vispat brynt smör smaksatt med apelsin och dill. Svenskt, grönt, nytt och klassiskt på samma gång. Och vrålgott. Precis som hennes fräscha sallad baserad på lättblancherad grönkål med sesam- och ingefärsvinägrett.
- Jag älskar alla former av kål. Det är väl typiskt att säga det, eftersom det är sådan kålhype just nu, men jag har alltid tyckt om det.
Tove har aldrig varit rädd för att testa nya smaker. Så fort hon lyckades klättra upp på köksskåpen hjälpte hon pappa och mamma att rulla köttbullar och koka polkagrisar.
Hon visste tidigt att hon ville jobba med mat och började sin karriär redan som 13-årig prao på legendariska Hannas Krog i Stockholm. Därefter hoppade hon runt och hamnade även en tid på delikatessbutiken Cajsa Warg.
- Där lärde jag mig allt om råvaror och när de är i bästa säsong. Jag pratade mycket med bönderna och fick tid att testa fritt, det är jag väldigt tacksam för i dag.
Och Tove tycker faktiskt att vi numera är mer medvetna överlag - även i juletider.
- Folk har blivit lite bättre på att ha grönt på julbordet, men det kan absolut komma in ännu mer. Det är ju så mycket kött, då känns det schysst med lite gröna grejer. Jag kokar till exempel gärna rotsaker i köttbuljong och vill absolut inte ha med några låtsasbiffar.
För att kunna få en helhetsbild över måltiden har hon även utbildat sig till sommelier. Ett resultat som syns i den kommande boken Soda, lemonad och snacks (Natur & Kultur), en bok om spännande alkoholfria alternativ för vuxna som kommer ut i vår.
Men innan dess väntar julstök och firande i Funäsdalen där familjen har ett hus. På Toves lott faller sillen och laxen. Den förstnämnda spetsar hon med apelsin och chili, den sistnämnda rödbetsgravar hon. Precis lagom modernt med andra ord.