Den moderna julmaten

Tove Nilsson skivar torkade fikon till kålsalladen.

Tove Nilsson skivar torkade fikon till kålsalladen.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Norrbottens län2013-12-21 05:00

I en liten studio på Södermalm i Stockholm står Tove Nilsson och penslar revbensspjäll i flygande fläng. Hon har firat jul i månader nu. Det blir lätt så när man jobbar som matstajlist, matskribent och kock.

Förutom att dyka upp i Nyhetsmorgon i TV4 titt som tätt är hon dessutom aktuell som en av medförfattarna till boken Fixa julen - Proffsens bästa tips för en lyckad jul (Ica Bokförlag), där man hittar allt mellan glöggfest och nyårsmingel.

Hennes kapitel handlar just om den moderna julmaten. De sötsyrliga revbensspjällen är ett lysande exempel på Toves matfilosofi i juletid.

- Jag gillar klassiska svenska smaker, alla julkryddor som nejlika, senapfrön och kryddpeppar. Men jag kombinerar gärna med asiatiska influenser, utan att göra det alldeles för knäppt. En liten twist räcker. Dessutom vill jag ha mycket grönt i maten. Det känns modernt för mig.

Hon visar vad hon menar genom att bjuda på långsambakad rotselleri med vispat brynt smör smaksatt med apelsin och dill. Svenskt, grönt, nytt och klassiskt på samma gång. Och vrålgott. Precis som hennes fräscha sallad baserad på lättblancherad grönkål med sesam- och ingefärsvinägrett.

- Jag älskar alla former av kål. Det är väl typiskt att säga det, eftersom det är sådan kålhype just nu, men jag har alltid tyckt om det.

Tove har aldrig varit rädd för att testa nya smaker. Så fort hon lyckades klättra upp på köksskåpen hjälpte hon pappa och mamma att rulla köttbullar och koka polkagrisar.

Hon visste tidigt att hon ville jobba med mat och började sin karriär redan som 13-årig prao på legendariska Hannas Krog i Stockholm. Därefter hoppade hon runt och hamnade även en tid på delikatessbutiken Cajsa Warg.

- Där lärde jag mig allt om råvaror och när de är i bästa säsong. Jag pratade mycket med bönderna och fick tid att testa fritt, det är jag väldigt tacksam för i dag.

Och Tove tycker faktiskt att vi numera är mer medvetna överlag - även i juletider.

- Folk har blivit lite bättre på att ha grönt på julbordet, men det kan absolut komma in ännu mer. Det är ju så mycket kött, då känns det schysst med lite gröna grejer. Jag kokar till exempel gärna rotsaker i köttbuljong och vill absolut inte ha med några låtsasbiffar.

För att kunna få en helhetsbild över måltiden har hon även utbildat sig till sommelier. Ett resultat som syns i den kommande boken Soda, lemonad och snacks (Natur & Kultur), en bok om spännande alkoholfria alternativ för vuxna som kommer ut i vår.

Men innan dess väntar julstök och firande i Funäsdalen där familjen har ett hus. På Toves lott faller sillen och laxen. Den förstnämnda spetsar hon med apelsin och chili, den sistnämnda rödbetsgravar hon. Precis lagom modernt med andra ord.

RECEPT/Modern Julmat FAKTA/Tove Nilsson

Helrostad rotselleri med brynt apelsinsmör

4-6 personer

Tid: 20 minuter + 2 timmar i ugnen

Kanske ett alternativ till julskinkan? Mjukt rostad rotselleri med ett smör som smakar brynt smör, dill och apelsin.

ca 1 kg rotselleri

olivolja

flingsalt

200 g smör

2 msk finhackad dill

1 apelsin, rivet skal

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Tvätta rotsellerin och lägg på en plåt. Gnid in med olja och strö över flingsalt.

3. Rosta hela rotsellerin cirka 2 timmar i mitten av ugnen tills den är helt mjuk inuti.

4. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötig karamell och är gyllenbrunt. Dra av från värmen och låt de små brynta smulorna falla ned till botten.

5. Sila av smöret i en skål och ställ kallt i frysen cirka 20 minuter tills smöret stelnar.

6. Tag fram smöret och vispa fluffigt med elvisp.

7. Vispa in finhackad dill och apelsinskal. Krydda med flingsalt.

8. Servera den varma rotsellerin tillsammans med smöret.

Julribs

6 personer

Tid: 20 minuter + 30 minuter koktid + 20 minuter i ugnen

Tunna revben med glaze på ingefära och apelsin.

2 kg kamben

2 gula lökar

5 kryddpepparkorn

2 lagerblad

1/2 dl flytande honung

2 msk tomatpuré

2 msk japansk soja

1 msk äppelcidervinäger

1 msk riven ingefära

1 apelsin, finrivet skal

salt

1. Koka revbenen i cirka 30 minuter i riktigt saltat vatten tillsammans med klyftad lök, kryddpeppar och lagerblad. Ta upp och låt torka.

2. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Lägg revbenen på en plåt.

4. Blanda honung, tomatpuré, soja, vinäger, ingefära och apelsinskal. Smaka av med salt.

5. Pensla revbenen med blandningen och ställ i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Pensla eventuellt några gånger under stekningen.

Kålsallad med saffransdressing

6 personer

Tid: 20 minuter

Krispig svart- och rödkål med frukt, nötter och en syrlig dressing på saffran och honung.

300 g grön- eller svartkål

200 g rödkål

salt

1/2 pkt saffran

2 1/2 msk äppelcidervinäger

2 msk flytande honung

olivolja

3 apelsiner

3 färska fikon

4 torkade eller färska fikon

6 torkade aprikoser

1 dl rostade hasselnötter

1/2 granatäpple

flingsalt

1. Ansa och strimla grönkålen eller svartkålen grovt. Finstrimla rödkålen.

2. Förväll grön- eller svartkålen cirka 30 sekunder i kokande saltat vatten. Häll av och skölj i kallt vatten.

3. Låt rinna av på en ren kökshandduk.

4. Vispa ihop saffran, vinäger, honung och 2 msk olja. Smaka av med salt. Dressingen ska ha en god balans mellan syra, sötma och sälta för att väcka liv i saffranssmaken.

5. Skala apelsinerna och skär ut hinnfria filéer med en kniv. Skär fikonen i skivor eller hacka de torkade.

6. Hacka nötterna.

7. Varva kål, apelsin, fikon, torkad frukt, nötter och granatäpplekärnor på ett fat. Ringla över dressing och strö över flingsalt.

Samtliga recept är hämtade ur Fixa julen - Proffsens bästa tips för en lyckad jul (Ica Bokförlag).

Ålder: 30 år.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Med boken Fixa julen, tv-kock i Nyhetsmorgon i TV4.

Favorit på julbordet: Alla typer av kål.

Äter aldrig på julbordet: Stilton.

Förebild i köket: "Charlie Trotter var helt fantastisk, Karin Fransson är ju också en idol."

Mest underskattade köksredskapet: En rejäl skärbräda som ligger stilla.

Önskar mig i julklapp: En pacojet, lyxglassmaskin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!