Dags att sjunga den gröna kålens lov

Grönkål är världens bästa grönsak. Synd bara att det är så få som har fattat det. Nyttig, smakrik, tokbillig och väl värd att lagas långt efter jul.text & Recept: Mia Gahne Assistent: Malin Winqvist

Grönkål - mums!

Grönkål - mums!

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Norrbottens län2012-01-28 06:00

Under bara ungefär en vecka om året går det att köpa färsk grönkål i de flesta mataffärer. Det är en smärre skandal!

Världen vore ett lyckligare ställe om vi finge köpa grönkål året runt. Eller i varje fall när den är i säsong, alltså vintertid. Det vill säga den tid när vi som bäst behöver en rolig grönsak som förmår pigga upp oss rent kroppsligt och dessutom sätta färg på vårt kulinariska liv när rotfrukterna känns som yesterday’s news.

Köldknäpp gör gott
Grönkålen är inte bara grann att titta på, den innehåller även massor av livsviktiga nyttigheter som fibrer, C- och A-vitamin, kalcium och järn. Miljövänlig är den också, den behöver inte flygas in från andra sidan jordklotet, den odlas på friland och klarar både minusgrader och frost. Det sägs till och med att den blir mildare, sötare och godare om den får sig en köldknäpp eller två.

Har jag nämnt något om hur förbaskat god den är också? Fylligare än spenat. Mer aromatisk än mangold. Smakrikare än broccoli. Som världens bästa kål, fast ändå så mycket mer.

Köttig smak
Grönkål tillför något alldeles extra till vilket sammanhang den än må hamna i. Ett djup och en nästan köttig smak, som vegetarianer borde kasta sig över. Soppa, paj, pesto, pasta, wok! Ta ut svängarna och dra nytta av grönkålens välsignade allsidighet.

Den kostar dessutom nästan ingenting om man jämför med annat bladgrönt. En hel kasse för en tia, typ. Det enda jag vill ha sagt är egentligen att grönkål förtjänar ett liv långt efter jul. Passa på att leta upp den och laga till den medan den går att få tag i färsk.

Men misströsta inte om du inte lyckas. Det finns fryst grönkål året om. Precis lika gott, eller i alla fall nästan. n

Grönkål med rökt lax
och pilgrimsmusslor
Rökt lax och grönkål är en ljuvlig kombo. Med pilgrimsmusslor till blir det rena festrätten.

4 portioner, 30 min

500 g grönkål
olivolja
12 pilgrimsmusslor
1 morot, finhackad
1 gul lök, finhackad
2 stjälkar selleri, finhackade
1 liten purjolök, finhackad
100 g rökt lax, strimlad
2 enbär
5 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
1/2 dl vispgrädde
salt & peppar

1) Lossa bladen från grönkålsståndet och skölj dem. Blanchera bladen i kokande lättsaltat vatten i 2 min. Låt rinna av, skär bort mittstjälken och strimla.
2) Hetta upp olivolja i en gryta. Fräs morot, gul lök, purjolök och selleri i 2–3 min. Sänk värmen och tillsätt kålen och fräs under omrörning i två min.
3) Tillsätt enbär, vin och buljong och låt sjuda under lock i 10 min. Rör om då och då.
4) Tillsätt laxen och grädden och rör om. Lägg pilgrimsmusslorna ovanpå. Låt sjuda på svag värme under lock i 3 min. Smaka av.
5) Lyft upp kålen och fördela i små skålar eller i snäckskal och placera musslorna ovanpå. Ringla över kokspadet och servera som en förrätt eller tillbehör.

Grönkålspizza med pancetta och gorgonzola
Grönkål på pizzan? Jepp! Det här är något av det godaste jag skapat i mitt lilla matlaboratorium.

4 portioner, 30 min

cirka 300 g grönkål
3 vitlöksklyftor, skivade
2 msk olivolja
1/2 citron
salt
nymalen svartpeppar
1 pizzakit, inklusive tomatsås
50 g pancetta, strimlad
150 g gorgonzola

1) Lossa bladen från grönkålsståndet och skölj dem.
2) Blanchera bladen i kokande lättsaltat vatten i två min. Låt rinna av, pressa torrt och strimla.
3) Fräs grönkålen med vitlök i olivolja i två minuter. Blanda ner citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
4) Rulla ut pizzadegen.
5) Bred ut tomatsåsen. Fördela grönkålen ovanpå. Strö över pancetta och gorgonzola.
6) Grädda i 250 grader i 10-15 min.

 
Grönkålsrisotto med pinjenötter och parmesan
En mustig risotto som både vegetarianer och köttätare kan njuta av.

4–6 portioner, 45 minuter

500 g grönkål, sköljd och skuren i bitar
50 g pinjenötter
2 msk olivolja
3 msk smör
1 liten lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
450 g risottoris, t ex avorio eller carnaroli
1 1/2 dl vitt vin
1 1/2 l grönsaksbuljong
riven muskot
salt & nymalen svartpeppar
1 citron
75 g färskriven parmesan

1) Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Lägg åt sidan.
2) Ånga grönkålen i en kastrull med en bottenskyla vatten i 2 min eller tills den mjuknat. Låt rinna av och strimla.
3) Värm oljan och hälften av smöret i en gryta, tillsätt lök och vitlök och stek sakta tills det mjuknar.
4) Häll i riset och låt fräsa med under omrörning tills det blir glansigt, utan att få färg, i cirka fem minuter.
5) Slå på vinet och låt det koka in ordentligt under ständig omrörning.
6) Tillsätt en kopp buljong tillsammans med grönkål och muskot. Rör hela tiden om ordentligt tills all vätska sugits upp. Fortsätt så tills all buljong har kokat in och riset är genomkokt.
7) Salta och peppra efter smak, blanda i resten av smöret och parmesanosten.
Garnera med citronklyftor och servera genast med extra parmesan och rostade pinjenötter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!