Under bara ungefär en vecka om året går det att köpa färsk grönkål i de flesta mataffärer. Det är en smärre skandal!
Världen vore ett lyckligare ställe om vi finge köpa grönkål året runt. Eller i varje fall när den är i säsong, alltså vintertid. Det vill säga den tid när vi som bäst behöver en rolig grönsak som förmår pigga upp oss rent kroppsligt och dessutom sätta färg på vårt kulinariska liv när rotfrukterna känns som yesterday’s news.
Köldknäpp gör gott
Grönkålen är inte bara grann att titta på, den innehåller även massor av livsviktiga nyttigheter som fibrer, C- och A-vitamin, kalcium och järn. Miljövänlig är den också, den behöver inte flygas in från andra sidan jordklotet, den odlas på friland och klarar både minusgrader och frost. Det sägs till och med att den blir mildare, sötare och godare om den får sig en köldknäpp eller två.
Har jag nämnt något om hur förbaskat god den är också? Fylligare än spenat. Mer aromatisk än mangold. Smakrikare än broccoli. Som världens bästa kål, fast ändå så mycket mer.
Köttig smak
Grönkål tillför något alldeles extra till vilket sammanhang den än må hamna i. Ett djup och en nästan köttig smak, som vegetarianer borde kasta sig över. Soppa, paj, pesto, pasta, wok! Ta ut svängarna och dra nytta av grönkålens välsignade allsidighet.
Den kostar dessutom nästan ingenting om man jämför med annat bladgrönt. En hel kasse för en tia, typ. Det enda jag vill ha sagt är egentligen att grönkål förtjänar ett liv långt efter jul. Passa på att leta upp den och laga till den medan den går att få tag i färsk.
Men misströsta inte om du inte lyckas. Det finns fryst grönkål året om. Precis lika gott, eller i alla fall nästan. n