Recept
4 portioner, 30 min
Klassisk cajunrätt. Hittar du inga gröna tomater går det bra med vanliga, men de ska helst vara lite hårda.
Röra:
3/4 dl majonnäs
1/2 dl turkisk yoghurt
2 tsk dijonsenap
1/2 citron, skal + 1 tsk saft
1/2 gul lök, finhackad
2 msk bladpersilja, finhackad
1/2 tsk spiskummin
1 knippa gräslök, finskuren
salt
nymalen svartpeppar
tabasco
1 burk krabbkött à cirka 150 g
Tomter:
600 g gröna tomater (eller fasta röda)
2 dl solrosolja
2 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl eller polenta
1/2 dl sesamfrön
1 dl filmjölk
2 ägg, lättvispade
Börja med krabbröran. Blanda majonnäs, yoghurt, senap, citronskal och -saft, gul lök, persilja, spiskummin och gräslök. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Tillsätt avrunnet krabbkött och blanda försiktigt. Täck över och ställ i kylen medan du fixar resten.
Skär tomaterna i skivor, ungefär 1 1/2 centimeter tjocka. Salta och peppra.
Hetta upp olja i en vid gryta eller stor kastrull på medelvärme. Sprid ut vetemjöl, salt och peppar på en tallrik och majsmjöl (eller polenta) och sesamfrön på en annan. Vispa ihop filmjölk och ägg i en skål.
Vänd tomatskivorna i vetemjöl på båda sidor, skaka av överflödigt mjöl. Doppa dem sedan i äggblandningen och vänd dem därefter i majsmjöl, skaka av överflödigt mjöl.
Stek tomatskivorna i oljan i omgångar tills de får fin färg, cirka 2 minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper.
Lägg upp på assietter. Toppa med krabbröra och garnera med persilja.
Servera genast.
Tips! Överbliven röra är kalasgod på toast eller att fylla avokado med.
4 portioner, 45 min
En äkta gumbo är laddad med smaker och innehåller lite av allt. Förfasas inte av att det är många ingredienser, det är väl värt besväret.
500 g räkor med skal
140 g bacon eller sidfläsk, strimlat
olivolja
1 gul lök, finhackad
2 paprikor, tärnade
3-4 vitlöksklyftor, finhackade
3 stjälkar selleri, finskuren
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk timjan
2 tsk spiskummin
1 lagerblad
1 tsk chiliflakes
1/2 tsk koriander
1 tsk rökt spanskt paprikapulver
1 1/2 msk socker
250 g smakstark korv, t ex andouille eller chorizo, i skivor
1 burk krossade tomater, à 400 g
1 burk cocktailtomater, à 400 g
2 tsk vitvinsvinäger
5 dl kycklingbuljong
ev. några kräftor
Roux:
50 g smör
1 msk olivolja
1 dl vetemjöl
1 liten gul lök, finhackad
Tina och skala räkorna. Behåll gärna några huvuden på för syns skull.
Hetta upp en tjockbottnad stor gryta på medelvärme. Fräs bacon i olja. Tillsätt grönsaker (ej burktomater) och kryddor och socker och fräs i 5 minuter eller tills löken blir genomskinlig. Häll i korven och rör om försiktigt medan den tar färg.
Tillsätt tomater, vinäger och buljong, sänk värmen. Låt puttra sakta i 15 minuter.
Gör din roux under tiden. Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt. Smält smöret och vispa i olivoljan och mjölet. Fortsätt vispa tills allt blir chokladbrunt. Stäng av värmen och tillsätt löken. Fortsätt röra medan löken mjuknar.
Häll ned din roux i gumbon. Rör om och låt koka i ytterligare 5 min. Tillsätt räkorna och eventuella kräftor och låt dem precis bli varma. Servera i djupa tallrikar med ris.
8 portioner, 2 timmar
Mycket mera Louisiana kan det inte bli. Pekannötter, paj och den klassiska whiskylikören som uppfanns i New Orleans.
Pajdeg:
125 g smör, kallt
3 dl mjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt
Fyllning:
3 ägg
2 1/2 dl mörk sirap
1/2 dl Southern Comfort
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 1/2 dl strösocker
200 g pekannötter (gärna salta)
Skär smöret i kuber och blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt vila i kylen i en timme. Kavla ut och rulla upp på kaveln, flytta över till en smord pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Jämna till kanterna och nagga i botten. Ställ in i frysen i 30 minuter. Förgrädda direkt från frysen i 200 grader i 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk till 175 grader.
Vispa äggen och blanda med sirap och Southern Comfort. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och socker. Häll försiktigt ned äggsmeten i mjölbunken och rör om noga så att alla klumpar försvinner. Häll fyllningen i pajskalet. Strö över pekannötterna.
Grädda i ugnen i cirka 40 minuter eller tills fyllningen stannat. Låt svalna.
Skär upp och servera med vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med Southern Comfort.