Att det är något speciellt med kockar och knivar har man hört talas om, men när vi hemma hos Rikard Stenberg i Rutvik snabbt räknar till 14 vassa verktyg på magnetlisten vid spisen, inser jag vidden. 14 knivar - och det kommer mer. I ett knivblock står ytterligare ett gäng välanvända vassingar och Rikard visar oss sin ögonsten - en Mac, värstingen som redan tidigt 80-tal gick loss på en smärre förmögenhet. Men då snackar vi handsmitt japanskt mästerverk som, med rätt skötsel, håller en livstid.
Vi träffas när det ännu är några veckor kvar till sändning, Karin Åberg, Sandra Averbäck och Rikard har inte setts sedan inspelningstiden och har massor att prata om. Den fjärde deltagaren i Luleåveckan, Jimmy Edlund, har hunnit lämna länet för Stockholm.
- Jimmy var så cool inför sitt uppdrag, det visade sig att han aldrig lagat mat till fler än två personer innan, berättar Karin.
Jimmy bekräftar senare via mejl att jepp, så var det. Skarpt läge direkt alltså, även om han medger att han faktiskt provlagade sin meny ...
Hängivna hemmakockar
Även om de verkar känna varandra väl vid det här laget, hade ingen av dem träffats innan det var dags att bjuda hem de andra på middag. Det blev lååånga dagar i köket och många skratt under några intensiva dygn som klämdes in en vecka under försommaren - men att det handlade om arbetspass som startade tidigt och avslutades med med disk och städning fram på småtimmarna, är inget som kommer att synas i rutan. När maten står på bordet ser det ut att ha gått som en dans vid grytorna.
Kanske skulle man kunna kalla dem matglada amatörer eftersom ingen av dem har kockandet som profession, men vi får snabbt klart för oss att trots att Jimmy var något av ett wild card, handlar det inte direkt om några noviser vid spisen - snarare om hängivna hemmakockar som verkligen går igång på mat.
Hur gör man då för att förbereda sig för att kocka i TV? Frågan lockar till gapskratt runt bordet - jo, man tokstädar - i en vecka.
- Programmen innehåller ju så mycket mer än bara matlagning, det kikas i garderober och badrumsskåp så vi sidan av maten gällde det att ha koll på hur det såg ut i skåp och lådor, säger Karin som skickade iväg man och barn för att få huset helt för sig själv inför inspelningen.
Rikard satsade på att toppa formen.
- Jag har alltid varit den som fixat maten till firmafester och andra kalas men det här var något helt annat och jag såg till att vara väl förberedd, berättar Rikard som tog uppgiften på största allvar - studerade tidigare avsnitt av programmet, bjöd hem vänner, provlagade och gjorde ett körschema för att se till att alla bitar fanns på plats.
- Men man hade rätt kort om tid på sig för förberedelserna så det var snabba puckar som gällde, berättar Karin och Sandra fyller i:
- Ja, lite panik var det så jag valde att satsa på hyfsat säkra kort och testade hela menyn helgen innan för att klocka delmomenten, men det var inte alls samma sak under inspelningen ...
Att hålla koll på klockan var väldigt mycket överkurs konstaterar gänget med facit på hand.
- Upplägget var att vi skulle bjuda på menyer som kräver cirka tre timmars tillagning. Men med alla omtag och specialare för att kameran skulle hänga med, blev tiden en helt annan ... det ska bli spännande att se hur de fått ihop det, säger Sandra.
Hur gick det då med maten, programmets huvudattraktion? Vad lagar man på när utmaningen dels ligger i att det ska bli bra TV, dels i att kamma hem prispotten på 15.000?
Tja, varför ska man göra det lätt för sig när man kan ge sig själv en riktig utmaning, tänkte Karin som satsade all in.
- Jag tyckte att det kunde vara kul att köra ett bokstavstema fullt ut - hela min meny bygger på K som i Karin ...
Sandra kör en repris
För Rikard som har en specialimporterad monstergrill av amerikansk barbeque-typ och älskar att grilla, var valet lätt. Att tillagningsmetoden kräver tid visade sig vara ett genidrag.
- Det blev liksom ingen panik när inspelningen drog ut på tiden. För mig handlade det inte om att plocka ut maten ur ugnen på minuten, dröjde det en timme extra innan vi var framme vid det momentet var det ingen katastrof. Tvärtom, det blev bara bättre.
Inför premiärsändningen på måndag kommer Sandra att laga sin middag igen - denna gång för kompisgänget som lovat att ta med vin.
- Det ska bli sååå spännande, ingen av oss har sett något av det färdiga resultatet och man undrar ju hur de ska lyckas klippa ned 12-15 timmars filmning till ett program på 25 minuter ...
- Och så tänker jag ta revanch på såsen, säger
hon och får skrattande medhåll från Karin och Rikard.