C: Är du en fettfegis eller en saltfantast?

Ta en extra klick smör, det är bra för ögonen, sa man förr. Men med 1960-talets Twiggy-ideal grundlades fettskräcken. Nu har fettet tagits till heders igen, samtidigt som experterna är mer oense än någonsin om dess hälsoeffekter.

Foto: Anna-Lena Ahlstrˆm

Norrbottens län2011-11-04 06:00

Förr var man inte rädd för fett. I en tid då undernäring var ett större problem än övervikt ansågs en skvätt grädde i kaffet eller en klick smör på gröten nyttigt.

- Under mellankrigstiden och andra världskriget rådde ransonering, då var riktigt smör fint och lyxigt, säger trendanalytikern Göran Adlén.

Men redan under 1950-talet började forskare i USA misstänka att det kunde finnas ett samband mellan fettintag och hjärtinfarkter, och man rekommenderade mindre fett i kosten.

Och under 1960-talet kom en ny trend - den supersmala modellen Twiggy gjorde succé och fettskräcken började gro. Fet och onyttig mat hörde arbetarklassen till.

- Då var 1970-talets hippiekultur mer tillåtande, menar Göran Adlén.

Ultra light
Men det slappa 1970-talet avlöstes av det överspända 1980-talet - gymkulturens glada dagar. Modet förespråkade mycket muskler och breda axlar.

- Fett aktade man sig för, det var proteinet man var ute efter. Man åt torsk och ris och visade upp sina muskler i tajta linnen.

Under 1990-talet dök det upp produkter med noll procent fett på livsmedelshyllorna.

- Det var lightmatens glansdagar, allt var "ultra light" och "non fat". Över huvud taget var mycket konstgjort under 1990-talet.

Under 2000-talet växer en ny trend fram - vi vill tillbaka till det naturliga, göra saker från grunden. Och nu tas fettet till heders, som del i en mer ursprunglig matlagning - vi äter husmanskost på krogen, bakar surdegsbröd och kokar långkok.

I och med dieter som LCHF (low carb high fat) och Atkinsdieten har fettet fått en annan innebörd.

- I dag är kolhydraterna fienden nummer ett för många, och tanken att fett är något äckligt, som associeras till bacon och fet bearnaisesås är på väg bort, säger Göran Adlén, som själv är pro-LCHF.

Polariserad debatt
- På Manhattan i New York finns en gammaldags mjölkbutik som kör ut fet mjölk i glasflaskor och serverar glass med extra mycket fett i.

I framtiden kommer vi att få en ännu mer polariserad debatt kring fett, tror Göran Adlén.

- Det kommer att dyka upp nya larmrapporter om hur farligt det är med fett, samtidigt som ny forskning kommer att visa att det är nyttigt och bra.

- Sen kommer säkert en antitrend till hälsotrenden, där folk bara unnar sig god mat och inte tänker på hälsoaspekten alls, tror Göran Adlén.

Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Mättat fett finns till exempel i feta mejeriprodukter, fett kött och charkprodukter, grädde, glass, bakverk och choklad.

Enkelomättat och fleromättat fett kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det är kolesterolsänkande.

Enkelomättat fett finns till exempel i olivolja och oliver, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja, mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter, avokado och kyckling.

Fleromättat fett finns i till exempel fet fisk som lax, makrill och sill, sesamfrö, sesamfröolja och valnötter.

De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6.

 Ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det.Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!