Bygdens store son värmde Yttersti

Klockan 18.00 stegar kompositören och pianisten Stefan Nilsson, upp på scen tillsammans med Sista minutenkören från Tornedalen. Därmed inleder han, körledare Lena Björk-Franzén, solisterna Lena Andersson, Linneá Andersson och Ann-Britt Aasa tillsammans med resten av kören på en etnisk musikresa från Tornedalen till Nordamerika och tillbaka igen.

STÅENDE INSLAG. Kompositören, pianisten och bygdens son Stefan Nilsson är ett stående inslag på Yttersti Bodträsk. I år uppträdde han tillsammans med Lena Björk-Franzen och Sista minutenkören.

STÅENDE INSLAG. Kompositören, pianisten och bygdens son Stefan Nilsson är ett stående inslag på Yttersti Bodträsk. I år uppträdde han tillsammans med Lena Björk-Franzen och Sista minutenkören.

Foto: Johnny Strömbäck

Norrbottens län2008-08-11 06:00
Den soldränkta sluttningen sluts in i en kokong av smäktande piano och stämningsfull körsång. Tonerna ramas in av det glittrande Bodträskets försiktiga krusningar. Det är stillsamt men samtidigt engagerande. Stefan Nilsson bjuder på egna kompositioner som Ljusets sång, Gabriellas sång och den alldeles nya Yttersti punkt Tornedalen. - Det är uruppförande, förklarar han kort. Publiken skrattar gott, och på det tecknet låter Stefan Nilsson fingrarna vandra över pianots tangenter. Den nya kompositionen visar sig vara till största delen instrumental, med drömskt pianospel som närmast för tankarna till Gabriellas sång. Numret ändrar dock karaktär mot slutet då kören börjar mässa "Tornedalen, Tornedalen punkt Yttersti", rösterna bygger upp ett crescendo som utmynnar i jojk från Lena Andersson. Stefan Nilsson, som är född i grannbyn Kukasjärvi har blivit en instution på fesivalen Yttersti Bodträsk. Denna gång föll det på bygdens store son att värma upp inför kvällens huvudnummer, Thomas Di Leva. Och det gjorde han och Sista minuten- kören, med den äran.
Stefan Nilsson och Sista minutenkören Yttersti Bodträsk Lördag den 9 augusti
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!