Bullar till tusen

Nu stundar bråda dagar på Trend Bageriet i Luleå. Kungen över alla bullar ska hyllas. En regent med ett växande stöd från folket.– Kanelbullen har ingen konkurrent, säger bagaren Daniel Henriksson.

Daniel Henriksson, 31, bagare på Trend Bageriet i Luleå.

Daniel Henriksson, 31, bagare på Trend Bageriet i Luleå.

Foto: Pär Bäckström

Norrbottens län2013-09-28 05:38

Kanelbullens dag, är det någonting ni märker av på Trend Bageriet?

– Ja det märker vi av ganska tydligt. Under just den veckan gör vi cirka 6.000 kanelbullar mot annars cirka 200 per dag som är det normala. Så det är fullt upp i bageriet.

Vad har kanelbullen för status, är den fortfarande lika populär?

– Jag vill påstå att den står sig lika stark i dag som den alltid har gjort. Den kanske till och med blivit populärare. Den är en riktig klassiker och jag som bagare tycker att det är skithäftigt att världens godaste bulle har en egen dag.

Vad är knepet för att få den riktigt god?

– Fyllningen är viktig. När jag bakar åt mig själv så vill jag ha mycket av allt. Mycket smör, kanel och socker. Enligt mig kan man inte misslyckas med att göra kanelbullar om man är noggrann med fyllningen.

Hur ser en misslyckad kanelbulle ut och hur smakar den?

– Den är bränd och har lite fyllning. Då är den jävligt misslyckad.

Nuförtiden känns kanelbullarna som en mindre lunch, finns det någon gräns för hur stor den får vara?

– Det är sant att de oftast är ganska stora när man köper dem på ett fik. Jag personligen vill ha dem stora för de kostar ändå runt 20 kronor. Jag tror folk vill ha en rejäl bulle.

Är trenden att allting blir större?

– Allting har blivit amerikaniserat och jag tror inte det bara gäller bakning utan även matlagning. Vi vill ha lite mer och större av allt.

Om kanelbullen toppar listan över populära bullar, vilken är då den tuffaste konkurrenten?

– Den har ingen konkurrent. Den står sig stark – oavsett om det kommer nya sorter så är den ohotad. Den är bulle nummer 1 för alla, det är jag övertygad om.

Hur ofta äter du själv kanelbullar?

– Jag är ju bagare så det blir kanske fem stycken varje vecka. Utom på kanelbullens dag, då är det annorlunda. Då äter jag en till frukost, en till lunch, en till middag och flera till kvällsfika. Det är sant, jag överdriver inte.

Många förknippar kanelbullen med ett glas kall mjölk, är det samma för dig?

– Absolut, det måste vara mjölk. Kvällsfikat på kanelbullens dag så blir det garanterat tre bullar och en liter mjölk. Så gör vi hemma hos oss.

Konstigaste kanelbullen du ätit?

– Det måste ha varit den där gången när jag åt en bake-off bulle som var så hård att jag trodde jag skulle tappa en tand. Den var helt enkelt stenhård och jag trodde att jag skulle vara tvungen att åka till tandläkaren. Det var verkligen en misslyckad kanelbulle, jag kände mig riktigt lurad den gången.

Daniel Henriksson

Yrke: Bagare.Ålder: 31Familj: Sambo, ett barn.Bor: Luleå

Aktuell: En av tre bagare på Trend Bageriet som nästa vecka kommer att baka cirka 6.000 kanelbullar med anledning av Kanelbullens dag den 4 oktober .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!