Bråk ledde till mord

ÖVERKALIX, Kuriren. En 29-årig man, hemmahörande i Töre, sköts i morse till döds i Kangis 5 km utanför Överkalix. Det utbröt skottlossning och mannen fördes med personbil till Töre där ambulans mötte upp - men då var han redan död.? - Han sköts med ett grovkalibrigt vapen, säger Yngve Hansson vid polisen i Överkalix.

Foto:

Norrbottens län2007-07-16 01:45
Upprinnelsen till mordet var ett slagsmål mellan gärningsmannen och 29-åringen. Bråket utspelade sig vid femtiden på söndagsmorgonen i fyrvägskorsningen utanför Grand arctic hotel i centrala Överkalix. Ett par timmar senare sökte 29-åringen upp gärningsmannen som då befann sig i en fastighet i byn Kangis, cirka fem kilometer utanför Överkalix. När 29-åringen inte blev insläppt slog han sönder ett fönster på husets baksida.- Mannen slog sönder ett fönster och då avlossar gärningsmannen två skott mot honom. Vapnet är grovkalibrigt och skotten var direkt dödande, berättar Yngve Hansson, kommissarie vid polisen i Överkalix.Flera personer grepsDen 29-årige mannen fördes med personbil till Töre där en ambulans mötte upp. Då var mannen redan död. De två personer som fanns i personbilen tillsammans med den avlidne mannen anhölls. Dessutom anhölls ytterligare tre personer, varav en kvinna, enligt polisen. - Vi bevakade utfarterna från fastigheten och kunde gripa tre personer i en bil, säger Yngve Hansson.Två av de gripna släpptes senare och är inte misstänkta för inblandning i mordet. Fastigheten är avspärrad och husrannsakan samt en teknisk undersökning genomfördes under söndagseftermiddagen av polisen. I övrigt är polisen förtegen om detaljer kring dådet.- Jag kan inte ge någon kommentar om vare sig motivet eller andra detaljer, säger Henry Välitalo, förundersökningsledare.Tre personer hålls tills vidare av polisen i Luleå och har förhörts under söndagen.Fejd bakom mordet?
Enligt vad Kuriren erfar tyder det mesta på att det inträffade handlar om en uppgörelse i kriminella kretsar. har den avlidne 29-åringen tidigare blivit utsatt för skottlossning mot sin bil, utförd av ett rivaliserande gäng från trakterna kring Överkalix. En händelse i fredags kan också ha koppling till dödsskjutningen, enligt Yngve Hansson. Då stals en bil av tre unga män som var på besök i Överkalix. De voltade med bilen som totalkvaddades och när polisen grep männen så togs de in för blodprovstagning eftersom de uppfattades som påverkade av någon drog. Det har varit omöjligt att fastställa vem av de tre som var bilförare, men en mobiltelefon som tillhörde en av männen hittades i bilen vilket ledde till att de kunde kopplas till bilstölden, enligt polisen.Sordin på marknadenDet inträffade medförde att stämningen i Överkalix och den pågående marknaden var låg.- Tragiskt att det hände, men än mer tragiskt att det hände under marknaden, säger Ann-Brith Nyström, marknadsansvarig, Överkalix.Yngve Hansson är inne på samma linje.- Det har lagt sordin på marknaden i Överkalix, helt klart. Jessika Segerlund får representera ortsborna och säger det många sade till Kuriren under söndagen.- Det är tråkigt när sådant här händer. Överkalix är bra plats att bo på, säger hon.Den avlidne 29-åringen efterlämnar sambo och ett barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!