Det är som i modevärlden. Vart tjugonde år är allting modernt igen. Emellanåt känns det som om varvet gått runt flera gånger. Som nu.
Plötsligt är blomkål det trendigaste man kan ha på sin restaurangmeny och med i alla mattidningar med koll.
Ingen kan vara gladare för det än jag. Plötsligt är man hipp. Jag älskar nämligen blomkål i alla former. Gratinerad, rå, kokt, ångad, rostad, riven och puread. En mer mångsidig grönsak får man leta efter.
Den snälla lite sötsyrliga smaken är både trösterik och elegant på samma gång. Eftersom den är diskret, men utan att vara det minsta mesig, passar den till det mesta. Kött, fisk, fågel, charkuterier, bacon – allt klär en skönhet. Dessutom är den kalasgod på egen hand.
I dessa diettider när kolhydrater anses vara en styggelse är blomkålen ett lysande alternativ. Riv den rå i stället för ris, mosa den i stället för potatis eller släng den i en gratäng i stället för pasta. Det enda man inte bör göra är att servera blomkål överkokt, det förtjänar den sannerligen inte. Därutöver kan man helt enkelt använda den till väldigt mycket. Tomat, örter, ost och smör är smaker som gör sig fint till.
Köp rena, gräddvita och kompakta huvuden utan fläckar eller separerade buketter. Ju tjockare blad desto bättre skyddas själva kålen. Det är de täckande bladen som gör kålen vit. Eftersom den inte får någon sol på sig utvecklas ingen klorofyll. Men det finns även gröna och lila varianter.
Blomkål har odlats i Europa sedan 1500-talet, men växer även vild så långt norrut som i Storbritannien. Den svenska sommarblomkålen är extra fin och god och något att se fram emot.
Blomkål kan förvaras rå i en plast- eller papperspåse i kylen upp till en vecka. Färdigskurna buketter håller däremot inte lika länge och bör ätas upp inom två dagar.
Förutom att blomkålen är fettsnål är det en ypperlig källa till C-vitamin, K-vitamin och fibrer. Den innehåller även antioxidanter med cancerskyddande egenskaper.
Min senaste favorit är ugnsrostad blomkål. Det händer något magiskt när kålen blir lätt karamelliserad och får en nästan kolaaktig smak. Det blir fullständigt ljuvligt till salt parmesan eller en grillad biff. Eller varför inte dippa råa buketter i en ädeloströra som snacks?
Ta chansen att känna dig inne för en stund. Satsa på en blomkålsmiddag och du är hur het som helst. God, billig och nyttig mat får du på köpet.
Parmesanrostad blomkål
4 portioner, 50 minuter
Enklast tänkbara, men också kanongott tillbehör som passar till det mesta.
1 blomkålshuvud
1 gul lök, skivad
färsk timjan
5 vitlöksklyftor med skal
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
1-2 dl färskriven parmesan
Skär blomkålen i buketter. Sprid ut på en plåt klädd med bakplåtsplapper. Strö över lök, timjankvistar, vitlöksklyftor, peppar och salt. Ringla över olivolja.
Sätt in i ugnen i 225 grader i cirka 35 minuter eller tills blomkålen nästan mjuknat. Rör om då och då under tiden. Strö över parmesan och ställ in i ugnen ytterligare 10-12 minuter eller tills blomkålen är helt mjuk.
Servera som tillbehör till kött, fågel eller fisk. Även gott som en lättare ensamrätt med några skivor god skinka.
Blomkål med basilikamusslor
3-4 portioner, 30 minuter
Blomkål och skaldjur passar förvånansvärt bra ihop, eftersom båda innehåller viss sötma.
1 litet blomkålshuvud
olivolja
2 schalottenlökar, tunt skivade
1 röd chili, strimlad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
salt
1 nät musslor (cirka 1 kg), skrubbade
ev. vitt vin
1 kruka basilika
1-2 lime
Skär blomkålen i buketter. Tärna stammen om du vill ha med den.
Hetta upp lite olja i en stor kastrull. Tillsätt blomkål, schalottenlök, chili, vitlök och en nypa salt. Fräs i 5 minuter eller tills blomkålen mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd.
Häll i musslorna (och en skvätt vin om du har), lägg på lock och låt koka på medelvärme tills musslorna öppnat sig, 7-10 minuter. Kasta musslor som inte öppnat sig.
Riv ned basilikabladen och pressa över lime. Servera med ett gott vitt bröd att suga upp vätskan med.
Hel bakad blomkål med kapristäcke
3-4 portioner, 45 minuter
Läckert sätt att servera blomkål på. Det salta täcket blir en skön kontrast till den lite söta kålen.
1 blomkålshuvud
grönsaksbuljong
2 msk kapris, gärna i salt
1/2 dl bladpersilja
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 skivor parmaskinka eller annan god rökt skinka
2 skivor dagsgammalt bröd, kantskuret
2 msk smör
Ansa blomkålshuvudet. Behåll gärna stocken, det är gott när det blir lite "bitigare". Koka i 3 minuter i en rymlig kastrull med så pass mycket buljong att det täcker kålen.
Lägg över hela huvudet i en ugnsfast form.
Kör kapris, persilja, olivolja, vitlök, parmaskinka och brödet i en matberedare. Fördela blandningen ovanpå blomkålen. Klicka över smöret.
Baka i 200 grader i cirka 20-30 minuter eller tills blomkålen mjuknat.
Urgod rätt att servera till fisk.
Krämig blomkålssallad med rostbiff
4 portioner, 30 minuter
Här får blomkålen lite tuffare sällskap av chili och ingefära. Bra bufférätt eller som en enklare middag.
600 g skivad färdig rostbiff (eller pastrami)
1 stort blomkålshuvud eller 2 små
2 lagerblad
100 g bacon
olivolja
1 chili, skivad
1 rödlök, finhackad
3 cm färsk ingefära, finhackad
2 dl crème fraiche
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 liten knippa kruspersilja, finskuren
1/2 kruka färsk timjan
Dela blomkålen i små buketter. Lägg i kokande lättsaltat vatten med lagerblad och sjud i 5 minuter. Ta upp och låt rinna av ordentligt.
Strimla baconet fint och bryn i en torr panna. Tillsätt en skvätt olivolja när baconet fått lite färg. Häll ned blomkål, chili, rödlök och ingefära i pannan. Stek tills blomkålen börjar få färg. Låt svalna och rör i crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp rostbiff på ett serveringsfat och klicka på blomkålssalladen bredvid. Strö över persilja och repad timjan.
Tryfflat blomkålsmos
4 portioner, 20 minuter
Blomkål är ett strålande alternativ till potatis om man är sugen på mos.
1 stort blomkålshuvud
grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
1 tsk tryffelolja (kan uteslutas)
salt
nymalen svart- eller vitpeppar
lite rivet citronskal
Skär blomkålen i buketter. Koka dem sedan i så pass mycket buljong att det täcker i 5-10 minuter eller tills kålen har mjuknat. Häll av nästan all vätska. Mixa med crème fraiche och tryffelolja. Smaka av med salt, peppar och lite rivet citronskal.
Servera till kött.