Bli en klimatsmart familj
Vad gör du som förälder för miljön? Köper onödiga bebisartiklar och slänger ton med blöjor i soporna? Aj, aj, aj. Men lugn, BARN och föräldrar har tipsen som hjälper dig att bli snällare mot miljön.
SECONDHAND. Nytt till barnen behöver inte betyda nytillverkat.
Foto: Ingvar Karmhed / Svd / SCANPIX
Engångsblöjorna är det största enskilda avfallet som kommer från barnfamiljer. Ett barn som bara använder engångsblöjor producerar under 2,5 år cirka 1.500 kilo avfall. Det tar dessutom hundratals år innan engångsblöjan förmultnar, under tiden bildas metangas som bidrar till klimatförändringen. 2. Köp begagnade kläder/kläder av god kvalitet/av ekologiskt producerade material.
Barn sliter kläder, så är det. För att de ska hålla så länge som möjligt är det bra att tänka på kvalitet. Numera finns ett lite bättre utbud av barnkläder i till exempel ekologisk bomull. Men bäst är att köpa begagnat. När kläderna sedan ska tvättas, fyll alltid maskinen och använd naturvänligt tvättmedel. 3. Använd så lite kemikalier som möjligt.
Använd så lite tvål som möjligt, vatten duger ofta bra. Hudkrämer behövs sällan och i så fall oparfymerade. Bästa solskyddet är skugga och kläder. Dessutom, trots att våtservetter är väldigt praktiska, är de inte särskilt bra för varken ditt barn eller miljön då de oftast innehåller ett flertal kemikalier. 4. Laga maten själv.
För nyfödda barn är bröstmjölk den bästa födan ur miljösynpunkt. När barnet övergår till fast föda är det bäst att laga den själv, på råvaror som är lokalt producerade och ekologiskt odlade. Köper man någon gång burkmat finns i dag ekologiskt producerade alternativ. 5. Gå, cykla eller åk med lokaltrafiken.
Att åka bil till och från dagis och skolan är inte optimalt. Ta istället vagnen, cykeln eller bussen. Med LLT åker vuxen med barn under två år gratis samt barn upp till sex år. 6. Ställ krav. Som konsument kan du alltid påverka genom att ställa krav. Finns inte miljömärkta produkter eller ekologiskt odlade livsmedel i din butik, be dem ta in dessa. Och tänk på att det bästa för miljön faktiskt är att konsumera så lite som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!