"Bilden av oss är förljugen"

Att Stiftelsen verklighetens center skulle vara en sekt som sysslar med manupulation är bara ont förtal och rena lögner. Dessa uppfattningar beror på en falsk bild, förmedlad av media och de som förtalar, enligt företagets representanter.<BR>? Den bilden är baserad bara på osanningar, den är falsk och förljugen, säger Gabriella Lönngren, informationsansvarig.

Norrbottens län2006-08-14 06:00
Kurirens reporter och fotograf möter Gabriella Lönngren utanför Företagsbyn i Vuollerim. Vädret är vackert och vi åker vidare till Hembygdsgården, där vi ska genomföra intervjun. Gabriella Lönngren säger nästan genast att det går bra att fotografera henne, de andra vill dock inte vara med på bild. Förutom Gabriella Lönngren närvarar ytterligare tre styrelseledamöter från Stiftelsen verklighetens center: Agnes Otterbech, Annchristine Lundström, och Anders Y Larsson. Hela intervjun spelas in på band, inte bara av reportern, utan även av Gabriella Lönngren och Agnes Otterbech. När bandet tar slut tar Gabriella Lönngren fram ett block och börjar föra anteckningar. Stiftelsens representanter förklarar att det är på grund av tidigare dålig erfarenhet av media som de ville dokumentera vad som sägs.
Hur kom det sig att företaget SVC bildades?
- Vi var ett 20-tal egna företagare, som bestämde oss för att bilda ett företagsnätverk. Vi bildade företaget och valde stiftelseform för att förvalta och utveckla utbildningsverktyget Lösningen, säger Gabriella Lönngren.
Namnet lösningen står för att alla har lösningen inom sig själv, förklarar hon.
På vems initiativ bildades stiftelsen?
- Det var ett helt gemensamt beslut i företagsnätverket, säger Gabriella.
Varför förlades stiftelsens säte i Vuollerim?
Gabriella Lönngren ställer en motfråga:
- Varför inte?
Anders Y Larsson väljer att utveckla sitt svar mer:
- Ur mitt perspektiv så har den här byn allt, en otroligt vacker omgivning, fantastiskt bra fritidsservice och ett otroligt engagemang. Byn har en bra skola för mina barn och det finns många andra landsbygdsentreprenörer i byn som känner för att samarbeta, kul killar och tjejer helt enkelt.
Annchristine Lundström, själv uppväxt i Vuollerim, berättar att hon inte var drivande i frågan om valet av Vuollerim som företagets huvudkontor.
- Jag och en blivande kollega föreslog en helt annan plats än Vuollerim, eftersom jag hade varit här och rivit om i kommunen 1997. Då hade jag ingen tanke på att jag skulle flytta hem igen.
Annchristine berättar att hon och hennes kollega ändrade sig när de övriga som var med och bildade SVC listade alla fördelar med att lägga företagets, eller stiftelsens, huvudkontor i Vuollerim. Slutligen blev det ett enhälligt beslut.
Kuriren har tagit del av uppgifter om att det var 2003 som beslutet fattades att några i gruppen kring Verklighetens center skulle bosätta sig permanent i Vuollerim. Det inträffade alltså innan stiftelsen bildades. Beslutet togs, enligt de uppgfterna, genom att gruppen samlades i en ring och sedan uppmanades de att känna efter vilka som skulle flytta till Vuollerim.

Bra inramning
Gabriella, Annchristine, Agnes och Anders kommenterar det genom att påpeka att beslutet om att bilda ett företagsnätverk och utveckla en ledarskapsutbildning fattades 2003. Sju personer bosatte sig permanent i Vuollerim under utvecklingsskedets början. De talar om den dragningskraft som byn, med norrsken och midnattssol, har på människor från södra Sverige och från andra länder. Miljön är en bra inramning för hitresta kursdeltagare, anser de.
Är det många som har kommit hit för att gå era kurser?
- Det skulle ha kommit mer folk till våra kurser om vi hade blivit korrekt behandlade av media. Nu väntar folk och ser vad vi gör, att det inte är någonting konstigt. Jag och alla andra som deltagit i en utbildning vet att det inte är något konstigt, säger Agnes Otterbech.
Under intervjun återkommer företagets representanter flera gånger till det mediadrev och den häxjakt de säger sig veta att de helt felaktigt har blivit utsatta för, bland annat i samband med att TV-programmet Uppdrag granskning sändes.
Annchristine Lundström:
- Hade det funnits minsta sanning i allt det som vi utsatts för, då hade vi inte kunnat titta folk i ögonen, eftersom vi i så fall hade haft anledning att skämmas. Och om jag hade varit det jag utmålats för att vara, då skulle mina kollegor bara vara lealösa följare. Det vet jag definitivt att de inte är.

Fick ett öppet brev
Kuriren har även tagit del av uppgifter om att det ursprungliga och uttalade målet för företaget SVC var att sprida verksamhetens metod först i Vuollerim, sedan Norrbotten och vidare i världen.
- Låt oss klargöra att det inte alls handlar om någon "metod" som ska spridas. Vi arbetar med ledarskapsutbildningar och ingenting annat. Men visst är det toppen om många tycker att utbildningarna är så bra att de hålls på fler ställen än i Vuollerim. Målet är att arbeta med utbildningarna lokalt, regionalt och internationellt på sikt, säger Anders Y Larsson.
På frågan om vad företagets representanter tror är orsaken till att det uppmärksammades i media svarar Annchristine:
- Allt började med att vi fick ett öppet brev av Max. (Agebjörn, reds. anm.) Det var det mest hakdroppande brev någon i styrelsen någonsin läst. Var har han fått allt ifrån? Det var mig och företaget han hoppade på med lögner och förtal i brevet. Vi valde att svara på brevet och bifogade Max brev med vårt svar. Det skickades ut till företag och organisationer i bygden för kännedom, för att alla skulle kunna bilda sig en egen uppfattning.
Vad är Lösningen egentligen?
- Det är en tvådagars utbildning som bygger på enkla grunder. Den bygger på erfarenheter och det handlar om att praktisera eget ledarskap. Namnet står för att alla har Lösningen inom sig själva, säger Gabriella Lönngren.
- Lösningen handlar om vanligt sunt bondförnuft, säger Annchristine Lundström.
Hur kom det sig att ni började samarbeta med varandra?
- Vi har olika bakgrund vad gäller yrkesmässiga erfarenheter, religioner och partitillhörighet. Det går inte att dra oss över en kam. Vi satt och spånade tillsammans om hur vi alla gått ledarskapsutbildningar och det visade sig att vi alla varit missnöjda med dem. Vi tyckte att man borde kunna göra något för att fortsätta utveckla det egna ledarskapet, det var det som förde oss samman, säger Annchristine.
Hur upplever ni stämningen i Vuollerim i dag?
- Otroligt bra. Jag får ett jättebra bemötande, både som privatperson och som företagare. Alla hejar på mig och folk kommer på besök till oss, det är en urläcker känsla, säger Agnes Otterbech.
Anders Y Larsson berättar att han som enskild företagare har påverkats väldigt negativt av de skriverier och TV-inslaget som gjorts om företaget SVC.
- Det skulle vara enklare för mig att få kunder till ledarskapsutbildningen om inte vi utsatts för den här lögnsoppan och att det dessutom skett offentligt.
När frågor om den kritik som framkommit mot företaget och personer verksamma inom det kommer upp, hänvisar Gabriella, Anders, Annchristine och Agnes till att det är en "handfull personer" i byn som sprider förtal. Annchristine Lundström påpekar att vi måste vara noga med att skilja på företaget, dess styrelseledamöter och inte blanda ihop det med personer verksamma inom stiftelsen som väljer att engagera sig privat.
Hur ser ni på uppfattningar om att ni sysslar med manipulation?
- Den frågan är så märklig, eftersom våra utbildningar handlar om raka motsatsen. Nämligen att utveckla det egna ledarskapet, vara ärlig och sann mot sig själv. Det intressanta är att då är det omöjligt att bli manipulerad av någon annan, säger Agnes Otterbech.
Hur ser ni på uppfattningen om att ni skulle vara en sekt?
- Jordens lögn! Det enda sättet sådana uppfattningar kan ha uppstått är genom de som förtalar och genom medias skriverier. Fakta är att ett antal företagare har hittat en gemensam samarbetsform och utvecklat en ledarskapsutbildning, säger Agnes Otterbech.
Hur ser ni på turerna kring annonsen i Norrbotten Lappland? Har allt gått rätt till?
- Företaget SVC har inget med den annonsen att göra, det är otroligt viktigt att säga, påpekar Gabriella Lönngren.
Agnes Otterbech anser det vara märkligt att företaget SVC har blandats samman med annonsen.
Läs mer:<BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1259184&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">"SVC har gjort bort sig"</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1259187&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">"Jag har vuxit ifrån det jag skrev"</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1259185&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">När stiftelsen kom till byn</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!