Bensinpriset på väg ner igen

Bensinpriset ligger på rekordnivåer i kronor räknat. 11,06 kronor betalar bilisterna i Luleå för en liter 95-oktanig bensin på de bemannade stationerna. På de obemannade, såsom Jet och Bilisten, ligger priset på 10,81 kronor.
? Alldeles på tok för högt, säger Dick Karlsson från Råneå där han står och tankar vid lunchtid på fredagen.
Men det kan bli en prissänkning redan på måndag. Det signalerar Einar Botten som är drivmedelsansvarig hos bensinbolaget Statoil.

Norrbottens län2005-04-09 06:30
I tisdags höjde priset med 20 öre per liter. De andra bolagen följde efter.<br>Detta med att bensinpriset når rekordnivåer är inte riktigt sant. Räknat i kronor och ören är priset högre än det någonsin har varit, men räknat i fast penningvärde visar det sig att bensinen var betydligt dyrare förr.<br>1981 låg priset på 8,67 kronor för 95-oktanig bensin på bemannade stationer. Uppgiften kommer från Svenska pretroleuminstitutet. <br>Bra mycket dyrare<br>Enligt Statistiska centralbyråns prislathund, där man kan räkna ut vad dem summan motsvarar i penningvärde 2004, uppgår priset till 21,59 kronor. 1981 betalade vi alltså motsvarande 21,59 kronor för en liter bensin.<br>Men det är en klen tröst när det är dags att plocka fram hundralapparna och betala sin bensin.<br> ? En krona mindre vore ett skäligare pris, tycker Dick Karlsson som pendlar till Luleå från Råneå varje dag.<br> ? Ändå brukar jag tanka på Jet där det är billigast. Jag far inte omkring och letar den billigaste bensinen, utan tankar på jet.<br>Andreas Westin är reparatör från Skellefteå och reser mycket i tjänsten.<br> ? Det kan bli en 5.000 mil per år och 10,81 är alldeles för mycket.<br>Men det finns hopp.<br> ? De två senaste dagarna har världsmarknadspriset gått ner, konstaterar Einar Botten som är drivmedelsansvarig på Statoil. <br> ? Vi kommer att göra så här att vi ser vad priset slutar på fredagskvällen och vad det öppnar på måndag morgon. På måndagsförmiddagen tar vi beslut om vad vi ska göra.<br> ? Det kan bli en sänkning.<br>Bo Renberg är föreningschef hos OK Piteå ekonomisk förening. <br> ? Bensinpriset ligger extremt högt och ändå säger de stora bolagen att man har minskat på marginalsidan rejält, en 15 till 20 procent.<br>De lokala OK-föreningarna är fria att själva sätta sina bensinpriset vid tillfälliga kampanjer och andra tillfällen som jubileer och liknande. De får ett rekommenderat säljpris.<br>Följer varandra<br> ? Vi tittar naturligtvis mycket på varandra. Har någon annan sänkt så sänker vi, säger Bo Renberg.<br>Bensinförsäljningen är inte den stora inkomstkällan för de bemannade bensinstationerna nu för tiden. <br> ? Nej, det är kringverksamheterna: verkstad, biltvätt, livsmedel. Bensinpriset är kanske till och med ett lockmedel för att få folk att köpa annat.<br>Det finns ett mönster för när skyltar om nedsatta bensinpriserna dyker upp på stationerna. <br> ? Det är oftast i anslutning till lönehelger, säger Bo Renberg.<br> ? Och det är oftast fredag, lördag och söndag. Vi vill ju locka folk när de är lediga. <br>Staffan Magnusson, VD för OK Norrbotten, bekräftar vad Bo Renberg säger.<br> ? Bensinförsäljningen står bara för 25 procent av bruttovinsten, men 65 procent av omsättningen.<br>marianne.westin@kuriren.com<br>0920/375 47
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!