Barnteatern tar plats

Barnteatern ”Bland andra koraller” är en pjäs om vad det är att vara tjej respektive kille. Pjäsen är en av dem som erbjuds barn och unga i Teater Scratchs Minifestival i Luleå som startar i dag. ”Alla alla behöver möta och uppleva teater för att sätta tankar och känslor i rörelse”, säger teaterchefen Marie Wallstén.

Marie Wallstén teaterchef Teater Scratch

Marie Wallstén teaterchef Teater Scratch

Foto: Linda Wikstrom

Norrbottens län2014-11-29 05:00

1 Vad är Minifestivalen?

– Det är en barnteaterfestival i helgen och på måndag. Förutom Teater Scratch deltar också Lule Stassteater, Månteatern och Ögonblicksteatern, från Umeå, och Teater Jalada från Malmö. Festivalen äger rum i Scratchs lokaler på Sandviksgatan i Luleå. På måndag är det ”after school” då kan besökarna också köpa varmkorv och slippa middagsstressen. Biljetterna kostar 50 kronor per person. Festivalen har vi för tredje året och syftet är att bidra till att öka den offentliga barnkulturen i Luleå.

2 Behöver barnkultur öka?

– Absolut. Om man gör en jämförelse med andra kommuner i landet och i länet så kommer Luleå kommun långt ner. Luleå har en stor, bra och gratis kulturskola. Det lyfter kommunen fram och det är det man lägger pengar på. Jag menar att man behöver både kulturskolan och professionell scenkonst för barn. Luleå har en budget på 320 000 kronor per år för att köpa in föreställningar, det blir inte mycket utslaget på alla barn.

3 Vad jobbar Teater Scratch med?

– Scratch arbetar med teater för barn och unga. Vi gör en del jobb för vuxna också, teater som verktyg att utbilda i olika frågor tillsammans med företag och organisation. Sådana jobb blir i förlängningen ett sätt för oss att satsa till exempel på en festival som Minifestivalen.

4 Varför behöver barn och unga scenkonst?

– Det finns ingen skillnad mellan barn och vuxna, alla behöver möta och uppleva teater för att sätta tankar och känslor i rörelse. Saker som man inte själv har upplevt kan man få en inblick i genom teatern. De ämnen vi spelar teater om är ofta svåra frågor där vi egentligen inte ger några svar utan ställer frågorna.

5 Vad handlar Teater Scratchs pjäs i festivalen om?

– ”Bland andra koraller” handlar om könsidentitet. Den börjar med att ett barn ställs inför valet att ställa sig i tjej eller killgruppen på gympalektionen. Hen vet inte var hen hör hemma. Pjäsen tar upp hur vi sorterar in oss i olika grupper på grund av könsidentitet och hur alla själva har rätt att definiera vad vi vill tillhöra. Barn som ser teatern har inte svårt att se det här och de har inga svårigheter att använda ordet hen. De kan känna igen sig och reflektera kring varför exempelvis vissa leksaker är könsdefinierade.

6 Nuförtiden får barn kontakt med allt de vill genom internet. Behövs verkligen teatern?

– Det tror jag absolut. Vi är sociala varelser och vill uppleva saker i grupp tillsammans med andra. Ju mer internet kommer in i våra liv desto mer tror jag att det blir värt att mötas på riktigt. Det är också viktigt att se mycket scenkonst så man får reda på vad man tycker om och inte. Vi fria grupper ska ge ett alternativ till det kommersiella och stå i bräschen för det att ta fram nya teater i aktuella ämnen.

7 Viken kontakt med teater hade du som liten?

– Jag är uppvuxen i Piteå och det var nog inte så mycket teater då. I gymnasiet gick jag samhällsprogrammet och då fanns en estetisk inriktning med teater som jag valde. Hade jag inte gjort det hade jag inte suttit här nu. Vi fick se en massa teater och fick frikort till teaterföreningen som arrangerade föreställningar med riksteatern. Jag minns att jag blev helt tagen.

8 Hur ser framtiden ut?

– Den ser ljus ut och vi har planeringen för nästa år klar. Vi, liksom många andra fria teatrar som är beroende av verksamhetsstöd, har stödet för ett år i taget. Från början tyckte pappa mitt jobb på teatern verkade osäkert och försökte tipsa om andra jobb hela tiden. Jag lugnade honom med att Teater Scratch har funnits 28 år och nu har han förstått det. Teater Scratch får pengar från Norrbottens läns landsting, Luleå kommun och Kulturrådet. Men 2015 har Kulturrådet tyvärr sänkt stödet till oss från 500 000 kronor till 400 000 kronor. Vi har därför varit tvungna att revidera verksamhetsplanen. Det innebär att vi inte kommer att kunna producera den nyskrivna föreställningen om rasism och antifeminism som vi hade planerat. Två anställda på teatern kan inte heller jobba heltid längre.

9 Något mer som händer?

– Jag är också ordförande i Teatercentrum, en branschorganisation som organiserar cirka 80 fria teatrar i landet. Teatercentrum ska anställa en ny verksamhetsledare som ska sitta i Luleå. Det finns redan fem i andradelar av landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!