Det är för att stötta flyktingbarn och deras familjer som Rörvikskyrkan startar en gruppverksamhet för barn och ungdomar från 7 till 17 år. Samtidigt startas en diskussionsgrupp för föräldrar. Projekten Barn i väntan och Barn i start har bedrivits på flera håll i landet och Rickard Fjällström har tillsammans med Erika Eriksson och Anna Nilsson gått en sex-
dagarsutbildning där de blivit diplomerade ledare.
– Tanken är att vi under 14 veckor genomför ett program där vi jobbar med barnen i olika åldersgrupper. Syftet är att stärka barnen, att hjälpa dem hantera de utmaningar som de ställs inför genom att komma till ett nytt land. Genom att träffas i grupp får de känna att de inte är ensam med sina tankar och funderingar utan att det finns andra som också varit med om en flykt. Även om upplevelserna kan se lite olika ut så delar man mycket av tankar och känslor med andra som en flykt innebär och har den upplevelsen gemensam, säger diakon Rickard Fjällström.
Fokus ligger på barnen men även föräldrarna bjuds in till en separat diskussionsgrupp. De allra minsta barnen tas om hand i en barngrupp för att göra det möjligt för alla föräldrar att delta. Att behovet för den här typen av stödsamtal är stort visade inte minst den inventering som gjordes vid projektets start.
– Vi kunde se att en del barn pratar om sina upplevelser, kan skoja både om det svenska samhället och i sitt eget hemland. Andra vill å andra sidan inte alls prata om vad de har varit med om. Både barn och vuxna kan ha svårt för att visa sig bräckliga och svaga. Det kan också finnas skamkänslor som gör det extra svårt att prata.
Det är organisationen Individuell människohjälp och Svenska kyrkan som utarbetat konceptet som genomförts i andra delar av landet, där finns det också stöd och hjälp för Rörvikskyrkan att få under projektets gång.
– Ofta har man ett samarbete mellan olika aktörer, exempelvis mellan kyrkan och kommunen, men här i Boden kommer vi i Rörvikskyrkan att börja med detta själva. Vi hoppas att hitta ett samarbete längre fram, förslagsvis med kommunen eftersom vi har samma målgrupp, säger Rickard Fjällström, som också ser ett möjligt samarbete med skolorna där resurserna inom skolhälsovården för den här typen av frågor är begränsade.
Varför engagerar ni er?
– För Svenska kyrkan är det viktigt att stötta människor som är på flykt. Vi såg att det är lätt att glömma bort barnen som ofta kan hamna i kläm, speciellt om föräldrarna är traumatiserade och inte mår så bra. I väntan på uppehållstillstånd hör barnen sina föräldrar diskutera men får sällan tillfälle att själva prata om sin oro. För oss kändes det därför viktigt att göra något för att hjälpa barnen. Barn är ofta inte så verbala utan vi använder oss av andra sätt att uttrycka sig på, exempelvis genom att måla, skapa i lera, göra rollspel eller dansa.
Nu letar kyrkan efter två arabisktalande tolkar för att kunna starta upp grupperna. Tanken är att grupperna ska vara i gång i mitten av mars.